In de gemeenteraads-vergadering van maandag 22 mei kreeg LST-er en PVV-er Harry van den Berg minutenlang de gelegenheid om een hele hoop onzin te debiteren over de afval van zonnepanelen. “Een stapel zo hoog als de Westpoint, nee: zes stapels!” En niemand die ingreep. Waarschijnlijk was iedereen met stomheid geslagen door zoveel groteske onzin en stemmingmakerij.
Zonnepanelen zouden niet recyclebaar zijn volgens het raadslid. Het is een pertinente leugen en een raadslid onwaardig!
Het recyclen van zonnepanelen
Sinds maart 2021 zijn producenten en importeurs van zonnepanelen verplicht om zich aan te sluiten bij de stichting OPEN (Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland). Deze stichting zorgt voor de inzameling en recycling van zonnepanelen. Dus iedereen in de branche is verplicht om mee te werken aan de recycling van zonnepanelen.
De elektriciteitsproductie van zonnepanelen neemt elk jaar tussen de half en twee procent af. Daarmee kunnen zonnepanelen zéker 40 jaar op het dak blijven liggen. Voor de meeste zonnepanelen is een rendabele productie van 25 jaar gegarandeerd.
Zonnepanelen zijn zeker wel recyclebaar, minstens voor 96% van het materiaal. Een zonnepaneel bestaat voor het overgrote deel uit silicium, beter bekend als ‘zand’. Dat kan opnieuw worden gesmolten voor nieuwe panelen.
Een ander belangrijk onderdeel is glas. De recycling van glas gebeurt op dezelfde manier als glazen potjes: omsmelten en nieuw glas van maken.
Aluminium. Toegegeven: nieuw aluminium is rotzooi, erg duur en vooral milieuvervuilend om te maken. Gelukkig kan al bestaand aluminium steeds opnieuw worden gesmolten en hergebruikt, zonder extreme vervuiling. Ten slotte het koper, daarvoor geldt hetzelfde als voor aluminium.
De omvormers gaan tien tot twaalf jaar mee en ook daarvan kunnen de onderdelen steeds worden gesorteerd en hergebruikt.
Al langer is er een Europese wet die regelt dat zonnepanelen – net als alle andere elektrische apparaten – ingezameld moeten worden, waarvoor een verwijderingsbijdrage moet worden betaald. (WEEE; Waste Electrical and Electronic Equipment) Hiermee wordt de verwerking van oude zonnepanelen naar nieuwe gefinancierd.
Recente reacties