Op vrijdag 10 maart 2017, tijdens de jaarlijkse NLDoetdag, heeft Staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW) de Tweede Kamer middels een kamerbrief geïnformeerd om de Regeling Participatiewet, IOAW en IOAZ aan te passen. Klijnsma heeft besloten dat binnenkort voor alle uitkeringsgerechtigden de zogenaamde vrijlating onkosten- vergoeding voor vrijwilligerswerk voor iedereen hetzelfde wordt, ongeacht waarom je welke uitkering ontvangt. Ze heeft gekozen voor de hoogste onkostenvergoeding.
Dit betekent dat ook vrijwilligers met een bijstandsuitkering (Participatiewet) binnenkort voor maximaal €150,- per maand met een maximum tot €1.500,- per jaar een (onkosten)vergoeding mogen ontvangen zonder dat het verrekend wordt met hun uitkering. Dit vrij te laten bedrag is ongeacht of het vrijwilligerswerk wordt verricht in het kader van een voorziening gericht op arbeidsinschakeling.
Klijnsma: “Vrijwilligerswerk is ontzettend waardevol. Voor de samenleving en voor de vrijwilliger zelf. Dat blijkt maar weer op zo’n mooie dag als vandaag waar duizenden mensen zich vrijwillig inzetten voor NL doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.”
Aanleiding voor deze aanpassing was onder andere een van de aanbevelingen van Tweede Kamerlid Bruins Slot (CDA) op de initiatiefnota ‘Vrijwilligers zijn kampioenen’ uit juli 2016. Vrijwilligers die onder de Participatiewet vallen krijgen een veel lagere onkostenvergoedingen dan vrijwilligers onder de Werkloosheidswet. Volgens Bruins Slot is dit niet uit te leggen en daarnaast niet stimulerend voor bijstandgerechtigden om vrijwilligerswerk te gaan doen.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW) is voornemens deze aanpassing in werking te laten treden op 1 april 2017 na publicatie in de Staatscourant.
3 reacties
Voeg die van jou toe →Ik wil ook graag weten wanneer dit van toepassing gaat zijn. Ik heb naast mijn vrijwilligerswerk net een parttime baan gevonden en ik moet iedere verdiende euro inleveren. Mij lijkt dat veel mensen met een sollicitatieplicht dan de voorkeur geven aan vrijwilligerswerk en niet gemotiveerd zijn om nog een betaalde baan te zoeken. Een betaalde baan loont op geen enkele manier en vrijwilligerswerk wel..?
Op 10 maart 2017 verscheen inderdaad het bericht dat staatssecretaris Klijnsma besloten heeft dat vrijwilligers in de bijstand een onkostenvergoeding mogen krijgen tot 150 euro per maand (max 1500 per jaar) zonder dat dit invloed heeft op de bijstandsuitkering.
Als coördinator vrijwilligers krijg ik de vraag hoe vrijwilligers deze onkostenvergoeding kunnen krijgen. Wie betaalt deze? De instelling waar men vrijwilligerswerk verricht? Graag wil ik mijn vrijwilligers hierbij helpen maar kan er weinig informatie over vinden.
Resi64
Binnenkort ? Wanneer gaat dit in? Nu het vandaag verkiezingen is , hoe zit dat dan ? Kan dit nog weer ingetrokken worden? Mag ik het bejaardentehuis waar ik nu te werk ben gesteld nu wel of niet vragen om een vrijwilligersvergoeding?