Adres: Wilhelminapark 63 – 63a
Architect: Jos Donders
Opdrachtgever: Coöperatieve Tilburgse Melkinrichting en Zuivelfabriek
Ontwerp: –
Realisatie: 1913
Status: Rijksmonument
Bestemming: Tot 1973 in gebruik als directiewoning en melkfabriek van (het latere) Campina, sinds de restauratie eerst restaurant en ijssalon en nu galerie.
Van de vroeg 20e eeuwse melkfabriek is alleen het grote, representatieve voorgebouw blijven staan. Behalve een winkel waren hier een woonhuis en een melk-salon met buitenterras ondergebracht.
In het interieur zijn de oorspronkelijke houten lambriseringen, het tegelwerk en de parketvloer nog aanwezig. De gevel is bekleed met een crème-witte verblendsteen met rode voegen. In een eenvoudige Art Deco-stijl zijn verfraaiingen, bijvoorbeeld boven en onder de ramen, aangebracht in hardsteen en blauwgroene baksteen. Het verhoogde terras wordt omsloten door een hekwerk. Aan de gevel hangt een lange, glazen luifel. In 1994 is de achterliggende fabriek afgebroken en werd het pand gerestaureerd. Het pand is nu in gebruik als galerie.
De oorspronkelijke functie van het pand diende als zuivelfabriek met woonhuis, melksalon en winkel. De aannemer Henricus Simons was met fl. 50.756 de laagste inschrijver. Hij mocht het pand bouwen. De architect Jos Donders ontwierp het gebouw. Deze architect heeft in Tilburg meerdere gebouwen ontworpen.
Het pand is van algemeen belang.
Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de versterking van de industrie en de horeca aan een door parkaanleg en nieuwbouw opgewaardeerde oudere structuur en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de melkfabriek met melksalon.
Architectuurhistorisch is het pand belangrijk vanwege de stijl, de ornamentiek en de plaats in het oeuvre van de architect. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is.
Tenslotte is het gebouw van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke bebouwing. Het is als voorbeeld van een voormalige melksalon relatief zeldzaam.
Jeugherinnering aan de TCM
2 reacties
Voeg die van jou toe →Peter Pessers moet natuurlijk Peter Vromans zijn!
Op deze plek is mijn grootvader Albert Vromans geboren, de grond voor de fabriek werd gekocht van de weduwe A. Vromans-Pessers die er samen met haar overleden echtgenoot Peter Pessers een bakkerij hadden, die tot aan de Stedekestraat doorliep zoals mijn moeder altijd vertelde. Volgens mijn moeder waren zij ook de eerste bakker in Tilburg die een kneedmachine had aangedreven door een pony. Later is de bakkerij voortgezet door de drie zonen, Johan, Jacques en Albert(de laatste op de Broekhovenseweg).