Beste lezers, mag ik u wat vragen stellen?

Deze column is het vervolg op “De massamedia, dat zijn wij” van zaterdag 16 april 2016.

De columnvraag2Sinds de verkiezingen in de Verenigde Staten waarin Donald Trump werd gekozen tot President, buitelen media over elkaar heen in columns, opinie-artikelen, talkshows en commentaren. Wie moet hiervan de schuld krijgen? Witte, boze burgers, de politiek, de economie, haatzaaiers, de laagopgeleiden, de onderklasse, de elite en natuurlijk ook de media. Uiteraard de ándere media.

Inmiddels komt het gerollebol me de neus en oren uit. Het lijkt pas op te houden als elke journalist, presentator, politicus en expert er zijn of haar plasje over heeft gedaan.

En ik vraag me af: wie zit hier op te wachten?

digital-1320699_960_720 open data media informatieAls er al een ‘schuldige’ zou zijn, is één ding wel zeker: we krijgen dit alles op ons bord omdát het op de een of andere manier gepubliceerd wordt. Waarom? Omdat degenen die het publiceren blijkbaar denken dat lezers, luisteraars en kijkers hier op zitten te wachten. En wie volgens een redacteur een wat al te afwijkende of ongewenste mening uit, wordt het woord ontnomen.

Mijn vraag luidt: Is dat zo? Heeft u hier (nog) behoefte aan?

In juni van dit jaar schreef Villamedia (website over journalistiek) dat een kleine meerderheid van 56 procent van Nederlanders vertrouwen heeft in nieuwsorganisaties, maar individuele journalisten genieten bij minder dan de helft (49 procent) datzelfde vertrouwen.

mediachannelorgWelke media vertrouwt U? En welke niet? Welke media voorzien in uw behoefte aan nieuws, achtergronden en informatie, op regionaal, nationaal en internationaal niveau? Of ben bent u inmiddels al afgehaakt met de gedachte: “Het zal allemaal wel…”

Ik maak me serieus zorgen. Media creëren namelijk voor een belangrijk deel het beeld dat wij, u en ik, vormen van de wereld, de samenleving, de politiek en de economie. In hoeverre is uw beeld, uw mening gevormd? En in hoeverre heeft u zelfstandig een mening met onderbouwing gevormd? En herkent u deze dan vervolgens weer in hetgeen u aan publicaties voorgeschoteld krijgt?

Kan het anders?

help-146370_960_720-info-vraagIk stel een hoop vragen en ik stel ze in vertwijfeling. Maar tegelijkertijd stel ik deze vragen omdat ik serieuze antwoorden zoek en als het in mijn mogelijkheden ligt: om er iets mee te gaan doen. En in het laatste geval: liever samen dan alleen.

Ik besluit dan ook met een oproep aan U: denk en doe met mij mee, want goede, degelijke kennis en informatie is te belangrijk om aan een paar grote media-bedrijven over te laten.

(Wilt u wel graag reageren maar liever niet onder dit artikel, mail dan naar redactie@tilburgers.nl)

Onafhankelijke nieuwsgaring (onderwerp gestuurd vs. exposure/financieel gestuurd) is onontbeerlijk in de huidige maatschappij. Een platform als dat van Tilburgers.nl maakt dit mogelijk. En inderdaad, dat gaat het beste als dat samen gedaan wordt. Door middel van bijvoorbeeld crowdsourcing. Dat geeft tegelijkertijd ook meer legitimiteit aan een dergelijk kanaal.
Het was, is en zal altijd nodig zijn dat er mensen zijn die zich verwonderen en in het openbaar vragen blijven stellen, op zoek naar een gemeenschappelijke waarheid.

Meten is weten, of niet? Het is maar hoe je wat meet. Het gaat om het scoren op korte termijn (geld. macht, stemmen, een skoop, verkoop cijfers etc.). Een langere termijn visie ontbreekt vaak. Het direct resultaat is belangrijk en er wordt niet gedacht aan de gevolgen op langere termijn. Men presenteert dus argumenten (waar of niet waar) die het korte termijn resultaat onderbouwen. Ga ik als journalist informatie controleren of plaats ik snel een “mooi” verhaal.
Veelal gaat het om het aanspreken van de onderbuik. Oekraïne referendum, Brexit, Trump, Wilders. Achteraf komt de kater. Maar over het algemeen zie je het in mindere mate in de gehele maatschappij. Luister niet naar het volk, maar praat ermee. Geef duidelijk een visie en leg uit wat daarvoor nodig is. De vraag is of dat geaccepteerd wordt en of sociale media dat niet overstemmen. Als het populisme de overhand krijgt en beloftes niet waar gemaakt worden leidt dat tot teleurstelling en nog minder vertrouwen. Het zal dan eerst dlechter moeten worden voor het weer beter gaat.

Geef een reactie