zaterdag 20 april 2024

2 gedachten over “Beste lezers, mag ik u wat vragen stellen?

  1. Onafhankelijke nieuwsgaring (onderwerp gestuurd vs. exposure/financieel gestuurd) is onontbeerlijk in de huidige maatschappij. Een platform als dat van Tilburgers.nl maakt dit mogelijk. En inderdaad, dat gaat het beste als dat samen gedaan wordt. Door middel van bijvoorbeeld crowdsourcing. Dat geeft tegelijkertijd ook meer legitimiteit aan een dergelijk kanaal.
    Het was, is en zal altijd nodig zijn dat er mensen zijn die zich verwonderen en in het openbaar vragen blijven stellen, op zoek naar een gemeenschappelijke waarheid.

  2. Meten is weten, of niet? Het is maar hoe je wat meet. Het gaat om het scoren op korte termijn (geld. macht, stemmen, een skoop, verkoop cijfers etc.). Een langere termijn visie ontbreekt vaak. Het direct resultaat is belangrijk en er wordt niet gedacht aan de gevolgen op langere termijn. Men presenteert dus argumenten (waar of niet waar) die het korte termijn resultaat onderbouwen. Ga ik als journalist informatie controleren of plaats ik snel een “mooi” verhaal.
    Veelal gaat het om het aanspreken van de onderbuik. Oekraïne referendum, Brexit, Trump, Wilders. Achteraf komt de kater. Maar over het algemeen zie je het in mindere mate in de gehele maatschappij. Luister niet naar het volk, maar praat ermee. Geef duidelijk een visie en leg uit wat daarvoor nodig is. De vraag is of dat geaccepteerd wordt en of sociale media dat niet overstemmen. Als het populisme de overhand krijgt en beloftes niet waar gemaakt worden leidt dat tot teleurstelling en nog minder vertrouwen. Het zal dan eerst dlechter moeten worden voor het weer beter gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *