Het bestemmingsplan voor Wijkevoort ligt nu ter inzage en tot 17 mei 2021 kunnen er zienswijzen worden ingediend. De gemeenteraad werd op 12 april 2021 hierover bijgepraat. (Zie ook de presentatie onder dit artikel.) Hierin staan wat merkwaardige constructies.
Uit de bijbehorende raadsbrief blijkt dat gemeente Tilburg inderdaad aan het bedrijf Somerset heeft aangeboden om zich op Wijkevoort met een distributiecentrum te vestigen, om zo te voorkomen dat het bedrijf bij Koningshoeven een XXL-doos neerzet. Dit gerucht deed al langer de ronde en is nu bevestigd. Er worden verder geen andere bedrijven genoemd die zich op Wijkevoort zouden willen vestigen.
Dit bleek ook uit de beantwoording van maandag, waar door de projectleider van de gemeente werd verteld dat er in het planteam (of gebiedscoalitie) nu alleen bewoners zitten en nog geen vertegenwoordigers van bedrijven die naar Wijkevoort willen komen.
MER, of ‘m.e.r.’, de milieueffectrapportage is een verplicht onderdeel van elk bestemmingsplan. Gemeente Tilburg kiest ervoor om hiervoor een toetsingcommissie in te stellen. Waarom dat is, wie er in die commissie zitten en wat de rol en functie is, blijft onduidelijk. Wel zijn er maar liefst acht MER-rapporten toegevoegd aan het plan.
Naast het gewone bestemmingsplan, wordt er een ‘ontwikkelleidraad’ opgesteld. Hierin moeten wat extra zaken geregeld worden, vooral op het gebied van milieu-eisen. Dat er voldoende water wordt vastgehouden, dat gebouwen klimaatadaptief, energieneutraal en natuurinclusief moeten zijn en moeten bijdragen aan het minimaliseren van de hittestress. De beleidsregels in deze ontwikkelleidraad zijn bindend voor bedrijven. En ze kunnen altijd nog veranderd worden.
Rechter buiten spel
Het veranderen van deze regels kan alleen worden gedaan via een besluit van de gemeenteraad. Bijzonder hierbij is, dat hierover dan geen beroep kan worden ingesteld bij de rechtbank of de Raad van State (milieuzaken dienen immers altijd bij de Raad van State). Het is nog maar de vraag of een dergelijke constructie mag, en of de gemeenteraad een gang naar de rechter voor burgers op deze manier mag blokkeren.
De GGD heeft tal van adviezen gegeven en veel daarvan zijn overgenomen. Een advies dat niet is overgenomen, is de monitoring van de luchtkwaliteit. Terwijl bewoners in de Reeshof nu al te maken hebben met een slechte luchtkwaliteit, zal dit dus niet met enige regelmaat worden gemeten. En ook zal er niet met bewoners een traject worden gestart om samen afspraken te maken over het creëren van een gezonde leefomgeving.
De informatiebijeenkomst is terug te luisteren via deze link: https://tilburg.notubiz.nl/bijeenkomst/826561/Informatie-debat%2012-04-2021. Stream 2.
De presentatie van 12 april 2021.
30 Bijlagen
Voor wie zich helemaal wil begraven in de documentatie: er zijn maar liefst 30 bijlagen bij dit bestemmingsplan, te vinden via deze link:
www.ruimtelijkeplannen.nl.
- Bijlage 1 Masterplan Wijkevoort – Masterplan Wijkevoort
- Bijlage 2 Groen blauw raamwerk werklandschap Wijkevoort – Groen blauw raamwerk werklandschap Wijkevoort
- Bijlage 3 ontwikkelleidraad Werklandschap Wijkevoort – Ontwikkelleidraad Werklandschap Wijkevoort
- Bijlage 4 Prognoses bedrijventerreinen – Prognoses bedrijventerreinen
- – Op 18 april is gebleken dat deze bijlage verdwenen is van de website Ruimtelijkeplannen.nl, een lezer attendeerde ons daar op. We hebben het betreffende rapport gevonden op de website van de Provincie Brabant en nu ook zelf maar even bewaard, dus nu ook hier te downloaden.
- Bijlage 5 Marktonderzoek – Marktonderzoek
- Bijlage 6 Afsprakenkader bedrijventerreinen – Afsprakenkader bedrijventerreinen
- Bijlage 7 Archeologisch onderzoek – Archeologisch onderzoek
- Bijlage 8 Milieueffectrapport – Milieueffectrapport
- Bijlage 9 MER geluid – MER geluid
- Bijlage 10 MER geur MER geur
- Bijlage 11 MER Luchtkwaliteit – MER Luchtkwaliteit
- Bijlage 12 MER natuur – MER natuur
- Bijlage 13 MER stikstof – MER stikstof
- Bijlage 14 MER externe veiligheid – MER externe veiligheid
- Bijlage 15 MER achtergrondrapport – MER achtergrondrapport
- Bijlage 16 Akoestisch onderzoek – Akoestisch onderzoek
- Bijlage 17 Geuronderzoek – Geuronderzoek
- Bijlage 18 Externe veiligheid – Externe veiligheid
- Bijlage 19 Luchtkwaliteitsonderzoek – Luchtkwaliteitsonderzoek
- Bijlage 20 Stikstofdepositie onderzoek – Stikstofdepositie onderzoek
- Bijlage 21 Soortenmanagementplan – Soortenmanagementplan
- Bijlage 22 Verslag omgevingsdialoog – Verslag omgevingsdialoog
- Bijlage 23 Passende beoordeling – Passende beoordeling
- Bijlage 24 Vooroverlegreactienota – Vooroverleg reactienota
- Bijlage 25 Planteamadvies en reactie – Planteamadvies en reactie
- Bijlage 26 Parkeernormen Tilburg 2017 – Parkeernormen Tilburg 2017
- Bijlage 27 Akoestisch rapport reconstructie – Akoestisch rapport reconstructie
- Bijlage 28 GGD advies – GGD advies
- Bijlage 29 Reactie op GGD Advies – Reactie op GGD advies
- Bijlage 30 Akoestisch onderzoek thv Reeshof-Koolhoven – Akoestisch onderzoek thv Reeshof-Koolhoven
3 reacties
Voeg die van jou toe →Bedankt voor je snelle reactie, Paula! En voor de pdf, natuurlijk.
Inderdaad! Verwijderd lijkt het.
Volgens mij moet dat het rapport van de Stec groep zijn uit 2018. Gelukkig heeft de Provincie ook een kopie online staan: https://www.brabant.nl/-/media/b36ccd0461ec46c28fc9847d98cd26b2.pdf?la=nl
En om zeker te zijn dat het niet kwijt raakt, wij nu ook: https://www.tilburgers.nl/wp-content/uploads/2021/04/2018-Rapport-prognoses-bedrijventerreinen-en-kantoren.pdf
Hoi,
De link naar “Bijlage 4 Prognoses bedrijventerreinen” geeft nu (zo 18 apr 2021 18:56:02 CEST) een “404 Not Found”.