“Bits of Freedom lanceert eerste zelfverdedigingsgids voor internetters”

Amsterdam, 8 juni 2010 – Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom heeft een zelfverdedigingsgids voor internetgebruikers ontwikkeld. De gids, met de naam ‘Webwijs – Online Zelfverdediging in 5 Clicks’, legt uit hoe iedere internetter zich met vijf simpele maatregelen kan beschermen tegen virussen, hackers en privacyschendingen. In tegenstelling tot eerdere initiatieven, biedt ‘Webwijs’ de gebruiker een breed pakket maatregelen, die zowel simpel als effectief zijn.

De ‘5 clicks’ gaan over ‘ijzersterke wachtwoorden’, ‘een beveiligde computer’, ’tijdelijke e-mailadressen’, ‘privacy op Facebook’ en ‘anoniem Googlen’. Zij zijn bedoeld voor internetgebruikers die onbekend zijn met de mogelijke risico’s van internetgebruik en misbruik van persoonlijke gegevens, of niet weten hoe zij zich hiertegen kunnen wapenen. Bovenop deze vijf eenvoudige adviezen, bevat ‘Webwijs’ een twintigtal aanvullende maatregelen die internetters bescherming bieden bij surfen, e-mail, sociale media, bellen/chatten en downloaden.

Bits of Freedom hoopt dat internetgebruikers, van beginneling tot expert, met deze gids het heft in eigen hand nemen. ‘Virussen, spam en privacyschendingen kunnen ons allemaal overkomen, maar bijna niemand weet wat je eraan kunt doen’, stelt Axel Arnbak van de digitale burgerrechtenbeweging. ‘Deze gids brengt daar verandering in, en laat zien dat online zelfverdediging gratis en zo gepiept is. Met ‘Webwijs’ kan zelfs mijn lieve moeder meteen aan de slag.’

Volgens de organisatie kunnen internetters vertrouwen op de integriteit van de gids. ‘Ook hierin onderscheidt ‘Webwijs’ zich van eerdere initiatieven. Bits of Freedom komt namelijk alleen op voor het belang van de internetgebruiker, niet van commerciële partijen of de overheid’, aldus Arnbak.

De zelfverdedigingsgids is vanochtend gelanceerd tijdens de Lifehacking Academy in Amsterdam. De gids is te raadplegen en te downloaden via de website van Bits of Freedom en verschijnt als webgids, folder en als poster. De organisatie moedigt internetgebruikers aan de gids te downloaden en verder te verspreiden binnen het eigen netwerk.

De gids is een initiatief van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en is mede mogelijk gemaakt door de de SURFcert Security Award 2010 en een bijdrage van Stichting NLnet. De maatregelen zijn geselecteerd in samenwerking met experts van Security.nl en dexlab. Het intitiatief wordt gesteund door een groot aantal maatschappelijke organisaties.

Geef een reactie