
De raadsvergadering van maandag 19 mei was extra vroeg begonnen, want dat het een lange zit zou worden was zeker. Officieel waren het zelfs drie raadsvergaderingen achter elkaar. Tijdens de eerste vergadering werden de nog lopende onderwerpen afgehandeld, waarbij het ‘oude college’ voor de laatste keer op de wethoudersstoelen zaten, om vervolgens afscheid te nemen.
Drie van hen, Roel Lauwerier en Joost Moller (beide VVD) en Auke Blaauwbroek (PvdA) blijven als raadsleden in de oppositie. Alleen Marjo Frenk (GroenLinks) verlaat de politiek.
In het tweede deel van de lange avond lag het nieuwe coalitie-akkoord van D66, GroenLinks, SP en CDA op tafel en ter discussie. Logischerwijs toonden de coalitie-partijen zich zeer tevreden, terwijl de oppositie er flink op ging schieten. Volgens Hans Smolders (LST) mist het akkoord de visie om problemen aan te pakken en doet het zeer dat de LST, als derde partij in de raad, niet is uitgenodigd aan de onderhandelingstafel.
Roel Lauwerier (VVD) was ongekend fel: “Het akkoord mist ballen. Besluiten worden uitgesteld. Wat gaat er precies gebeuren met grote projecten? Is onduidelijk. Keuzes worden niet gemaakt.” Hij vond dat er teveel geld wordt gereserveerd voor hobby’s en te weinig voor investeringen om de jeugdwerkloosheid op te lossen. Hij vindt de nieuwe koers veel te links. Loes Dielissen (TVP) was het niet met hem eens: “Het akkoord te links? Meneer Lauwerier, misschien bent u wel te rechts. Geld moet rollen en als we als overheid niet investeren en geld oppotten, krijg je een economie die vastloopt. De potten waar we over beschikken, laten we er op een goede manier gebruik van maken, met investeringen die renderen.”
De PvdA, voor het eerst in 54 jaar in de oppositiebanken, toonde zich aanvankelijk ‘positief kritisch’, maar in de tweede ronde van de discussie sloeg dat om naar negatief. Auke Blaauwbroek: “U noemt het lef, wij noemen het visieloos. We hebben drie korte moties geformuleerd en ik ga er van uit dat u het lef heeft dat u die drie gaat ondersteunen. We zullen het akkoord niet ondersteunen, het is niet sociaal genoeg.”
Stemmen over moties

De LST, die van mening was dat de voorstellen niet nu besproken moesten worden, maar in juni aanstaande bij de ‘Perspectiefnota’, wilde aan deze stemming niet meedoen en verliet de zaal. (In de Perspectiefnota worden de plannen voor het volgende jaar afgesproken.) Maar aangezien deze partij ook zelf één motie had ingebracht, kwamen de vijf LST-raadsleden wel terug om te stemmen over hun eigen voorstel, dat als laatste aan de beurt was. In deze motie betreurt de LST het, dat de woorden ‘ouderen’ en ‘Reeshof’ niet expliciet genoemd worden in het coalitie-akkoord, maar een voorstel staat er niet in.
Loes Dielissen (TVP), die in maart al de handschoen oppakte om met voorstellen voor het akkoord te komen, had maar liefst 12 van de 22 moties (voorstellen) ingebracht om de proef op de som te nemen en uit te proberen of de coalitie inderdaad bereid zou zijn om ideeën serieus te nemen. Zes van haar twaalf voorstellen haalden een meerderheid, “Een score die we nog nimmer behaald hebben.” zei ze opgetogen.
De PvdA had drie moties ingebracht, die geen van alle de eindstreep haalden. Een voorstel om met woningcorporaties afspraken te maken over de betaalbaarheid van woningen haalde geen meerderheid omdat het niet nieuw is, maar al bestaand beleid. Het voorstel om 1 miljoen euro te besteden aan de bestrijding van analfabetisme haalde eveneens geen meerderheid. D66 vond het voorstel op zich erg goed, maar wist op dit moment niet of hier genoeg geld voor is. Ook de VVD, die vijf moties had ingebracht, onder andere voor verdubbeling van de Baron Van Voorst Tot Voorstweg, meer geld voor veiligheid en parkeertarieven, haalde er geen een binnen, voornamelijk door het ontbreken van een financiële onderbouwing.
Ten slotte werd het coalitie-akkoord aangenomen, gesteund door VoorTilburg en TVP vanuit de oppositie. VVD, LST, PvdA, Nell Schoenmakers en OPA stemden tegen.
Na deze stemming, nog net voor 1 uur ’s nachts, konden de vijf wethouders officieel worden geïnstalleerd.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Het coalitieakkoord mist inderdaad slagkracht en laat bewust zaken op hun beloop. Vooral de risico’s blijven onderbelicht, waardoor er uiteindelijk veel incrementeel beleid aan te pas zal moeten komen. Hoewel op de linkse toer, veel zaken blijven echt rechts voorgesorteerd staan. In dat opzicht is het vreemd dat de voormalige coalitiepartijen zo afwijzend reageren. De rest van de behandeling leek meer op een comedy caper dan op een inhoudelijk debat. Ook lijken de TVP en “Voor Tilburg” bezig met een charme offensief via een potje mens “motie” me niet! Het nieuwe college zit inmiddels op de bok en is nu aan zet. Laten we hopen dat het besturen blijft en geen hijgerig geloop achter allerlei wereldvreemde initiatieven. Besturen doe je namelijk voor de gehele bevolking!