Het Tilburgsch Studenten Corps Sint Olof is de oudste studentenvereniging in Tilburg, opgericht op 8 oktober 1927. Olof heeft 35 studentenhuizen (verenigings- en dispuutshuizen), alle in historische panden met 4 tot 22 kamers.
Vrijdagmiddag 22 augustus, de laatste dag van de jaarlijkse TOP-week, waarin nieuwe studenten kennis maken met het Tilburgse studentenleven, mochten we aanwezig zijn bij het feest in de sociëteit van Olof aan de Spoorlaan en vonden we twee leden bereid om even uit het feestgedruis te stapen voor een interview: Susan van Dueren den Hollander en Roy van Amerongen. Susan studeert Personeelswetenschappen en Roy studeert International marketing en management. Allebei zijn ze al twee jaar lid van Olof.
Waarom zijn jullie zelf lid geworden? – Susan: “Ik had voordat ik ging studeren al besloten dat ik lid wilde worden van een studentenvereniging en op aanraden van mensen in mijn omgeving heb ik gekozen voor Olof.” Roy: “Ik ben lid geworden doordat ik een kamer aan het zoeken was. Ik wist niet wat een dispuut was, ik was geheel onwetend en ben er gewoon ingerold doordat ik in een studentenhuis van Olof een kamer vond. Dan gaan ze je wel overtuigen en hun best doen om je lid te maken, maar het moet wel van beide kanten komen. We hebben nu iemand in huis die niet bij Olof wil. Die zegt uit zichzelf dat hij een andere kamer gaat zoeken.”
Wat is het voordeel om lid te worden van Olof? – Susan: “Olof heeft ongeveer 500 leden en zo’n 120 verschillende commissies, allemaal voor verschillende dingen: een ledenwerfcommissie, een commissie die de jaarlijkse almanak maakt, enzovoort. Het verbreedt je netwerk en je kunt je ontplooien met allerlei dingen, je maakt meer contacten doordat je meer mensen spreekt.” Roy vult aan: “Dat heeft echt voordelen. Laatst zocht een oud-lid van Olof iemand voor een klus en zo kon ik een week bij hem werken en ervaring opdoen. Susan: “We zijn een kleine club die heel hecht is. Plato, bijvoorbeeld, is de grootste vereniging en iedereen moet echt laten zien wie hij of zij is, met pasjes en al. Wij hoeven geen pasjes want iedereen kent elkaar. En we zijn de oudste studentenvereniging van Tilburg.” Roy: “Al die kleine dingen bij elkaar maken het bijzonder. Vrienden van vroeger begrijpen het niet echt, als ik over Olof praat. Je moet echt lid worden om het te ervaren. Susan: “We organiseren ook borrels voor oud leden, zodat je ook daar je netwerk kunt vergroten. Je hebt daar echt iets aan voor later. Het gaat erom dat je veel naast je studie doet, dat je niet alleen maar zit te studeren, maar dingen kunt combineren.”
Hoe ziet de TOP-week er voor jullie uit? – Susan: “We hebben een bar-commissie van 16 leden en we staan deze hele week achter de bar. Degene die moeten openen zijn er om 15 uur en de rest komt om 16 uur. We gaan door zolang er minimaal 10 mensen zijn en dan maakt het niet uit of ze liggen te slapen. Gisteren gingen we pas om 8 uur ’s ochtends naar huis, of eigenlijk dus vanmorgen!” Roy: “De openingsploeg moet met de kater van gisteren alles klaarmaken en vegen, en als niemand iets bestelt, dan bestel je voor jezelf. En we houden bier-estafettes, die worden georganiseerd door de commissie in de gele shirts. Twee teams van vijf staan dan elk aan een tafel, iedereen heeft een biertje. Het gaat erom zo snel mogelijk te drinken, waarbij de tweede pas mag beginnen als de eerste zijn glas neerzet. Iedereen doet mee en dat gaat door tot 22 uur. En elke avond is er een finale.” Susan: “Dat is best gek als je binnen met z’n allen staat te dansen in het donker en dan ga je naar huis en is het ineens licht, dat je dat niet door hebt en dan gaan er weer gewoon mensen naar hun werk.”
Dan hebben jullie nu wel te maken met de nieuwe wet waardoor jongeren onder de 18 jaar geen alcohol mogen. Hoe werkt dat voor jullie? – Mensen onder de 18 hebben wit polsbandje, die doen niet mee aan de estafette. We moeten er echt streng op letten want de boetes zijn heel hoog. Maar het aantal mensen dat een wit bandje heeft is niet zo groot.” Susan vult aan: “Ze komen wel, maar die bestellen dan niet, dus aan de bar zien we ze niet zo veel. Toch is goed opletten wel belangrijk. Het is echt niet de bedoeling om die mensen bier te geven.”
Wat organiseren jullie nog meer? Zijn er ook optredens? – “We hadden gisteren een artiest maar die is niet geweest!” lacht Susan. Roy: “Maar we hebben wel dj,s. En een radiostation in een glazen huis, daar is weer een aparte commissie voor. De radio wordt door eigen leden gedaan en is te beluisteren via internet, kabel en ether (105.9). Met reporters die rondlopen en mensen live interviewen, de radio is er alleen deze week, als extraatje. Aan de TOP-week werken zeven commissies mee, zo’n 100 leden.” Susan: “Olof is de eerste en enige met eigen radiostation, niet altijd met glazen huis, maar dit jaar was er genoeg geld voor, dat is wel weer leuk.”
Hoeveel nieuwe leden komen er bij? – Susan: “Daarvoor hebben we de leden werf-commissie, dat zijn de mensen met de rode shirts met ‘Word lid van Olof’ erop. Maar ik denk dat we zo’n 100 tot 150 nieuwe leden krijgen deze week.” Roy: “Nieuwe studenten kunnen meedoen aan het middagprogramma met rondleidingen en activiteiten, vervolgens kunnen ze zich inschrijven en dan kunnen ze hier feesten. Aan het eind van de week is iedereen erg moe door de korte nachten en lange dagen. Het is wel leuk, maar nu op de laatste dag hakt het er in.” Susan: “De TOP-Week is de gelegenheid om Olof te promoten en het schept een band met alle leden, je bent hard aan het werk en je leert elkaar op een andere manier kennen.”
Willen jullie de nieuwe studenten nog iets meegeven? – Susan: “Wil je je studentenleven compleet hebben, word lid van Olof!” Roy: Je maakt vrienden voor het leven, ofwel: een vriendje voor een tientje!”
Ten slotte wil Susan nog wel iets kwijt. “We hebben ook een Goede Doelen-commissie en die hebben laatst op vijf verschillende locaties een buurt-barbeque georganiseerd in het park, voor en met de buurtbewoners, dat was echt een succes. Zie je, dat soort dingen doen we ook. En nee, dat had niks met het Zomerkamp festival in het Wilhelminapark van doen, het was gewon een hele gezellige barbeque met de buurtbewoners.
Op zaterdag 8 oktober 1927 werd de Katholieke Handels Hoogeschool opgericht. Op dezelfde dag werd door enkele studenten voorgenomen om een studentencorps op te richten, hetgeen geschiedde. Onder leiding van de Delftse student Jules Froger werd in Café Marinus (het terras van het huidige Stadscafé Meesters) de basis gelegd van het Tilburgse studentencorps. Enkele dagen later werd de eerste Senaat gevormd.
Professor Goossens bedacht om de heilige koning Olaf II van Noorwegen als beschermheilige te kiezen en de naam van de vereniging veranderde al snel in het Tilburgsch Studenten Corps Sint Olof. De zeilboot, teken van de handel, werd als symbolische verwijzing als insigne van het jonge Corps gekozen. De zinspreuk werd door professor Weve bedacht: Per Justitiam ad Pacem (Naar Vrede door Gerechtigheid). Het Corpsvaandel werd door dochters van de textielbaronnen in Tilburg gemaakt en in 1928 aangeboden. Dit vaandel hangt nog altijd in de Senaatskamer.
Het eerste dispuut werd in 1929 opgericht en leidde tot een sterke structuur van disputen. Olof groeide hard in die tijd omdat iedereen die studeerde aan de Katholieke Handels Hoogeschool ook automatisch lid werd van het Corps. Er werden grote vorderingen gemaakt zoals het oprichten van een sociale studieclub ‘De Tribune’, jazzband ‘The Mexican Dog’, sportvereniging Pendragon en het eerste dispuut ‘Black and White’.
Olof had in 1937 slechts vier vrouwelijke leden. De vrouwen hadden beperkte toegang tot de sociëteit en activiteiten. Derhalve manifesteerden zij zich in de meisjesclub A.T.O.O.M. (Allen Tezamen Onder Olof’s Mantel) in 1940. Hoewel er steeds meer vrouwen gingen studeren, en dus automatisch lid werden, werd in 1965 pas het eerste erkende Damesdispuut opgericht.
Bron: Wikipedia