Goei Eete, een consumentencollectief in Tilburg, brengt wekelijks verse producten van zo’n 25 lokale boeren en producenten naar consumenten in Tilburg en omgeving. Goei Eete probeert een brug te slaan tussen de boer die gewetensvol met zijn dieren bezig is en de consument die gewetensvol boodschappen doet.Tijdens de debatavond op 8 juni gaan consumenten in gesprek met de boeren. Wat gebeurt er op het erf van de boer, hoe gaat hij om met zijn dieren? Wat is goed en wat is fout? Of hangt dat juist af van de uitdagingen waar een boer dagelijks mee te maken heeft? Een actueel onderwerp, gezien de discussie over het kalf bij de koe, wat te doen met mannelijke nakomelingen (haantjes, beren, geitenbokjes, stiertjes), koe in de wei et cetera.
Producten van dieren zoals eieren, melk, zuivel en vlees, gebruiken consumenten dagelijks. Maar wat is nu bewuster kopen, bewuster koken en eten, bewuster boeren? “Iedere aankoop is een morele daad”, aldus Kees Veerman, Oud Minister van Landbouw. Ofwel, alles wat je consumeert heeft gevolgen voor jezelf (aard van het product, prijs, sociale gevolgen) en voor anderen (dier, voetafdruk, grondstoffen, invloed op de sociale en fysieke omgeving, economie). Dat geldt natuurlijk ook voor land- en tuinbouwproducten en voeding.
In de bijeenkomst staat het welzijn van boer, consument en dier centraal. Daarmee hoopt Goei Eete een brug te slaan naar de toekomst waarbij in dialoog gewerkt wordt aan een duurzame voedselvoorziening in de omgeving van Tilburg.
Jan Hulsen adviseur van Vetvice zal vanuit zijn praktijk een inkijkje geven in het natuurlijk gedrag van de koe, kip en het varken, waarna hierover met de aanwezigen het debat aangegaan wordt. Inbreng wordt ook geleverd door ondermeer Corné Ansems van de Ruurhoeve (koeien) en Ben Bruurs van den Elshorst (varkens) over hun keuzes en dilemma’s.
Het debat vindt plaats op 8 juni bij Boerke Mutsaers, Vijverlaan 2 te Tilburg. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Plaatsen kunnen worden gereserveerd op info@goeieete.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voor meer informatie: www.facebook.com/goeieete, deze Facebook-pagina is ook te bezoeken zonder een eigen Facebook-account.
Goei Eete staat voor eerlijk, lokaal en samen eten. Een collectief van consumenten met een verbinding naar boeren die zich zeer bewust zijn van hun verantwoordelijkheid voor hun gezin, hun bedrijf, hun fysieke, economische en sociale omgeving.
Bron: persbericht Goei Eete.
Recente reacties