Destijds: 1930 Café Nova Zembla en molen Elzenstraat

Een bijzondere foto uit de Elzenstraat genomen op 12 augustus 1930 door een fotograaf die onbekend is gebleven. We hebben een mooi uitzicht op de molen van Kruijssen die stond tussen de Elzenstraat, waar de molenaarswoning stond en de Herstalsche dwarsstraat. Deze laatste straat liep helemaal door naar de Herstalsestraat (nu Hendrik de Keijserstraat) via de ingang bij Spoorpark Zuid door de huidige Pijlijserstraat.

Plattegrond uit 1945 van het gebied tussen Ringbaan West en Station. In het midden ten noorden van Elzenstraat de Kunstijsbaan

De molen aan de Elzenstraat werd gebouwd in 1853 door Jacobus Lombarts- Couwenberg. In de negentiende eeuw werd de molen ook bemalen door Cornelis Kruijssen (vanaf 1871) en daarom sprak men ook wel van Kruijssens molen. Vanaf 1883 werd Anthonie Verheggen de nieuwe molenaar tot ongeveer 1896 toen hij de molen verkocht aan de familie Matthijssen. In wijkkrant de Noordhoek was hierover te lezen: “Molenaar Verheggen verloor in 1895 zijn zoon door een ongeluk. Bij het sjouwen van zakken meel viel hij door het openstaande luik van de maalzolder. De zware kneuzingen overleefde hij niet. De molenaar kwam het verdriet niet te boven en verkocht de molen.”
Ook de familie Matthijssen kende malheur. “Vader overleed bij een klus in de Tuinstraat en moeder Matthijssen was genoodzaakt in 1904 het molenaarsschap over te nemen. Naast de opvoeding van haar 8 kinderen. Ze ging voortvarend aan de gang en liet in 1912 een elektromotor installeren, waardoor er ook bij windstilte gemaald kon worden. Ze gaf ook leiding aan het aangrenzende café. Tot slot volgde zoon Petrus Joannes Matthijssen in 1917 zijn moeder op als molenaar en graanhandelaar.”

In 1963 verkocht door J.P.J. Matthijssen de molen voor ƒ 50.000 verkocht aan de gemeente om het uitbreidingsplan van de Noordhoek te kunnen realiseren. In maart 1965 werd het bouwwerk afgebroken.

Het café op de rechterzijde van de molen werd dus eerste bestierd door molenaarsvrouw Matthijssen. In de jaren 30-40 nam John van Fessem het café over en doopte het Café Trianon. (de naam Trianon komt waarschijnlijk vanwege het verdrag van Trianon (1920), oftewel Versailles, waar het einde van de Eerste Wereldoorlog werd ondertekend) Het café lag naast de ijsfabriek Nova Zembla geheten, die daar van 1911 tot 1957 zat. Ook de Eerste Tilburgse kunstijstbaan lag achter het café. Alle panden werden net als de molen en bijgebouwen gesloopt rond 1965 voor het uitbreidingsplan van de Noordhoek met de flats aan de Hart van Brabantlaan en de bedrijvengebouwen.

Geef een reactie