Destijds: 1936 Korvelplein Van Dooren-Dams

Op 11 september 1936 vloog KLM Aerocart weer rond om een bijzondere lucht opname te maken  We zien hier de fabriekspanden van Van Dooren-Dams die aan het Korvelplein lagen.

De wollenstoffenfabriek Van Dooren en Dams, opgericht in 1783 was gevestigd aan de Nieuwen Dijk en dat is de huidige Bisschop Zwijsenstraat. Het was één van de oudste textielfabrieken van de stad.  In 1871 werd het bedrijf verplaatst naar het Korvelplein, omdat de fabrieksgebouwen en machines  van Gebroeders Diepen. waren aangekocht. Dat kon het bedrijf uit eigen middelen financieren. De firma Diepen had een nieuw complex gebouwd aan de Korvelseweg.

Van Dooren-Dams produceerde voornamelijk voor de binnenlandse markt. Twee derde van de omzet bestond uit overheidsorders, zoals uniformstoffen voor het koloniale leger en postbodes. Het bedrijf doorstond daardoor de grote crisis van 1930 vrij probleemloos.

Tijdens het maken van de foto in 1936 was de leiding in handen van Huib van Dooren (1896-1948) die het directeursstokje in 1928 overnam van zijn vader Henri van Dooren (1871-1928). Zijn zoon Harry 1924-2018 was de laatste directeur. In 1972 trok hij de deur dicht. De firma had toen nog 300 werknemers in dienst.

De gebouwen zijn in 1975 gesloopt, alleen het gebouw op de voorgrond bleef deels bewaard. Hierin zit nu een apotheek en is omgebouwd tot een aantal appartementen. Links het Korvelplein, links boven de Korvelseweg. Rechts onder de Oerlesestraat.
Op de huidige plek van de fabriekspanden op de foto zit nu het Calandhof.

De KLM Aerocarto werd in 1921 opgericht door KLM-werknemers, met kennis van fotograferen.  De dienst maakte zogeheten “vogelvluchtfoto’s” (ook wel overboord-opnamen genoemd) vanuit een vliegtuig schuin omlaag. Men gebruikte daarvoor een De Havilland DH-9-vliegtuig. De hoogte waarop men voor het fotograferen meestal vloog was ongeveer 300 meter. De vliegsnelheid moest zo mogelijk verminderd worden tot omstreeks 100 kilometer per uur.

Geef een reactie