Fotograaf Rien Siers staat in de Tivolistraat en blikt richting het noorden naar werk in uitvoering aan de Spoorlaan: het nieuwe kantoor van Interpolis staat in de steigers. Althans, het grondwerk is grotendeels gedaan. Het zou nog tot 1996 duren eer het nieuwe kantoor geopend werd. En dat was een bijzonder kantoor want het introduceerde het ‘nieuwe’ werken .
De medewerkers hoefden niet meer in te klokken, maar ze hadden ook geen eigen vaste werkplek meer. De zogenaamde flex-plekken. Dat was toendertijd uniek in Nederland op deze schaal. Dit concept genoot veel binnen- en buitenlandse belangstelling.
Van Peer, destijds adviseur bij Interpolis legt uit: “Kernpunt van de inrichting van de werkplek is dat niemand meer een eigen, persoonlijk bureau heeft. Die vaste burcht in het kantoorbestaan, opgesierd met foto van partner en kinderen, werd verlaten. Het Interpolis-kantoor is dus niet letterlijk bureauloos – er staan er honderden – maar wel figuurlijk. Iedere medewerker zoekt namelijk steeds opnieuw een plek uit, afhankelijk van het soort werk, dat hij of zij dan gaat verrichten.
Er zijn cockpits, kleine gesloten kantoortjes, voor de arbeid die veel concentratie vergt en er zijn open ruimten die de communicatie en samenwerking bevorderen. Daarnaast bestaan er – kleine – vergaderkamers. Die bieden aan niet meer dan zes mensen ruimte en zijn vooral bedoeld om er niet urenlang in door te brengen.”
“Ik ken collega’s die er daarom mee stopten”, werd er gezegd door een werknemer die al 40 jaar bij het bedrijf werkte.
Interpolis is in 1969 ontstaan uit een fusie van levensverzekeringsmaatschappij BTL en vier andere schadeverzekeringsmaatschappijen waaronder de NCB uit Tilburg. Hierna volgden drie fusies; met Hagelunie (1972), De Twaalf Gewesten (1985) en Sterpolis (1993). In 1990 verwierf de Rabobank bijna alle aandelen van Interpolis. In 1970 werd het kantoor aan de Conservatoriumlaan geopend. Hier werden ook jarenlang de Interpolis Schaaktoernooien gehouden. Dat kantoor is inmiddels afgebroken en heeft plaats gemaakt voor Intermezzo.
In 2005 fuseerde Interpolis met Achmea. De Rabobank bezit nog 29 procent van de aandelen van Achmea. Door deze fusie behoort Interpolis tot de grootste verzekeringsgroep van Nederland. Bij Achmea werken 13.500 mensen. 1500 daarvan werken voor Interpolis.
Recente reacties