Een bijzonder moment, de plaatsing van een bank onder de eeuwenoude linde op de Heuvel. Op 9 oktober 1935 maakte de fotograaf van Persbureau Het Zuiden deze foto van de net in gebruik genomen bank.
In 1931 schreef Lambert de Wijs al : “Wanneer de zonnestralen wiegelen langs de vergelende bladeren van de oude lindeboom op het Heuvelplein en de laatste zomerschittering zich vlijt langs de gevels der huizen, dan geeft het wachthuisje van de Brockway een knus aspect. Daar het om zoo te zeggen geheel aan den dienst is onttrokken en de voor 20 jaar door B. en W. toegezegde banken onder den lindeboom nog steeds op zich doen wachten (…)”
Het heeft dus tot 1935 voordat het gemeentebestuur het verzoek van duizenden Tilburgers inwilligde door een bank onder de lindeboom te plaatsen. Vijf minuten na het plaatsen van de bank, is de foto gemaakt, en zoals te zien is, werd er meteen gebruik van gemaakt, ondanks de herfstige kou.
De Tilburgse journalist Uri Nooteboom (1903-1945) schreef over de Lindeboom in de publicatie ‘Jaren en jeugd in Brabant :
“Als ge een ouden Tilburger vraagt naar het meest merkwaardige in zijn geboortestad, tien tegen een, dat hij den lindeboom zal noemen. Hij zal het niet hebben over de fabrieken, hij zal niet vertellen, dat Tilburg de laatste jaren zoo hard is gegroeid, neen, hij zal den lindeboom op den Heuvel noemen. […]
Kinderen speelden onder de groene ijzeren palen boompje-verwisselen, jongens met kleine fietsen reden kunstig met bochten en bogen tussen de paaltjes door. Als er uit het hart der stad een fietstocht of uittocht plaats had, was de lindeboom het verzamelpunt. Vandaar uit wandelden we in den nacht van den eersten Zondag in Mei naar Den Bosch, vandaar uit ging de fietstocht naar Onze Lieve Vrouw van den Heiligen Eik te Oirschot. […] en de Tilburger vraagt zich af wat van zijn stad zou moeten worden, als de lindeboom op den Heuvel het wegens ouderdom of door een of andere oorzaak begeven zou. Zouden dan de fabrieken nog werken? Zou dan Tilburg nog Tilburg zijn?.”
Recente reacties