De weersverwachting voor de komende week: dinsdag ijskoude dag met winterse buien, daarna droog en fris. Op maandag is het met 12 graden nog steeds zeer zacht. Daarbij is er veel bewolking, waarbij in de middag wat lichte neerslag uit kan vallen. Bij dit alles waait het vrij krachtig. Vanaf dinsdag wordt het een stuk frisser en liggen de middagtemperaturen voor de rest van de week op een graad of 8.
Nadat maandag de warmste dag wordt, wordt dinsdag voor het gevoel de koudste dag van de week. Want de hele dag vallen er winterse buien met kans op hagel en stroomt er koude lucht binnen. Maar omdat het nog harder gaat waaien ligt de gevoelstemperatuur op dinsdag op slechts 3 graden! Vanaf woensdag wordt het allemaal wat vriendelijker. De wind neemt af, het blijft droog en zon en wolken wisselen elkaar af. Pas in het weekeinde neemt de bewolking toe gevolgd door regen en onstuimig herfstweer op de zondag die meteen ook de temperatuur naar de dubbele cijfers brengt.
En het zachte onstuimige herfstweer dendert maar door. De hele atmosfeer wordt door elkaar gegooid, maar dit leidt niet tot de komst van Koning Winter. We zullen heel lang geduld moeten hebben eer hij arriveert, want dat laatste gaat zeker gebeuren. En wellicht dat we zelfs nog even op de schaats kunnen….
Oorzaak is het zeer warme jaar dat we de achter de rug hebben wat invloed heeft op het zeewater wat ook warm wordt. Voordat deze is afgekoeld zijn we een aantal maanden verder en dat is nu het geval. Zo zagen we dat december geen winterweer opleverde en pas in januari de eerste serieuze winterprikken kwamen.
Zo zagen we de eerste sneeuwbuien langskomen in Groningen en Limburg, werd op de 21e matige vorst geregistreerd in Maastricht en in Ell beleefden we zelfs de eerste ijsdag. Kortom, beetje bij beetje wordt het winter.
Maar dan moeten we wel uit die vervelende zuid tot zuidwestelijke stroming vandaan zien te komen, want dat bevordert de aanvoer van zachte lucht alleen maar. Vaak zorgt een storm of onstuimig weer voor een ommekeer, maar dit jaar (nog) niet. Integendeel, het leverde zelfs meteen nieuwe dagrecords op voor 31 januari. Want zowel de gemiddelde etmaaltemperatuur als de hoogste maximumtemperatuur werden gebroken.
Gemiddeld werd het in De Bilt op die dag namelijk 10,9°C, waardoor het record uit 1990 eraan ging. Dit kwam vooral door de hoge temperatuur overdag die naar de 12,5°C steeg. In 1990 bleef het kwik op de 31e steken op 12,1°C. Landelijk gezien werd het eveneens de warmste 31 januari ooit gemeten, want in Ell kwam de gemiddelde etmaaltemperatuur uit op 11,9°C, met een maximum overdag van 13,2°C. In onze regio was het ook bijzonder zacht met 12,7°C in Berkel-Enschot en 12,8°C in Gilze-Rijen.
Waar januari mee eindigde zet februari de eerste dagen voort. Dat betekent zeer zacht weer dat gepaard gaat met neerslag en wind. Gisteren werd op de eerste februaridag in heel Brabant 12 tot 13 graden geregistreerd en op deze zondag gaat het opnieuw een graad of 12 worden. Vandaag arriveerde in de loop van de nacht een neerslaggebied en begon het te regenen wat de hele ochtend aanhield. Rond het middaguur ging deze over in motregen.
Pas in de loop van de middag wordt het droog, maar blijft het bewolkt. Als dat gebeurt neemt de wind flink toe en wordt vrij krachtig, waarbij windstoten kunnen optreden. Pas in de nacht neemt de wind af. De bewolking overheerst, waardoor het kwik niet verder daalt dan 9 graden. De maandag begint droog gevolgd door wat lichte regen of motregen in de middag. Daarbij neemt de wind in kracht weer toe. Met zo’n 12 graden wordt het de warmste dag van de week, want daarna komen de temperaturen overdag op een graad of 8 te liggen. Oorzaak is de komst van een hogedrukgebied bij Ierland en Frankrijk waar we vooral vanaf woensdag gaan profiteren.
Dinsdag is een overgangsdag, waarbij we op de grens komen te liggen tussen het hogedrukgebied en een depressie. Buien staan dan op het programma. Maar omdat de wind naar het noordwesten is gedraaid is deze gevuld met zeer koude lucht. Hierdoor kunnen enkele buien gepaard gaan met hagelstenen. Het gaat allemaal nog harder waaien, waardoor de gevoelstemperatuur de hele dag op slechts 3 graden komt te liggen!! Brrrrrrr. Op woensdag is het hogedrukgebied onze kant opgekomen en ligt boven het noorden van Frankrijk. Zon en wolken bepalen dan het weerbeeld en neerslaggebieden kunnen ons niet meer bereiken.
Het wordt een stuk rustiger omdat de wind flink is afgenomen van zwak tot matig. En dat weerbeeld houden we tot en met zaterdag. Dat betekent dat in de nachten ook opklaringen verschijnen, waardoor de temperatuur vanaf woensdag rond het vriespunt komt te liggen en aan de grond gaat het licht vriezen. In het weekeinde verdwijnt het hogedrukgebied en maakt plaats voor een depressie bij IJsland die zich langzaam uitgebreid tot over onze omgeving. Op zaterdag valt het nog mee, maar neemt de bewolking en de wind wel toe. Op zondag is het alle hens aan dek. Er zijn dan perioden met regen en het wordt onstuimig bij een temperatuur die naar de dubbele cijfers gaat.