€1000 per maand, onvoorwaardelijk, met terugwerkende kracht

Foto: John Geerts

Sinds het coronavirus z’n intrede deed en de coronamaatregelen de samenleving zijn gaan beheersen, werd ruimhartig beloofd dat alle ondernemers en zzp’ers financieel gecompenseerd zouden worden voor het wegvallen van hun inkomen. Maar wie de laatste pakweg 10 jaar al eerder financieel afhankelijk is geweest van de overheid, weet dat dit een illusie zou blijken.

Geen oplossing zo eenvoudig, of sociale dienst, UWV en belastingdienst weten er wel een paar problemen bij te bedenken. Hindernissen, obstakels en verwarring zaaien, met als gevolg het organiseren van veel meer werk voor henzelf, is aan die uitvoeringsdiensten wel vertrouwd.

Met als gevolg dat de uitvoeringskosten de pan uitrijzen – die salarissen moeten immers ook worden betaald – en er bezuinigd moet worden. Op uitkeringen uiteraard. Door het nóg ingewikkelder te maken, zodat nóg minder mensen er in slagen om de ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben.

Screenshot uit de persconferentie van Mark Rutte

Eén ding moet ik dit kabinet nageven: voor het eerst in de periodes-Rutte zien we daadkracht. Er is niks democratisch aan, maar het lijkt tot op zekere hoogte redelijk goed te werken.

Daarom is dit het uitgelezen en perfecte moment om – met terugwerkende kracht vanaf maart 2020 – ook de financiële problemen op een onorthodoxe manier aan te pakken. €1000 per volwassene en 500 per minderjarige per maand, met terugwerkende kracht vanaf maart. Ongeacht de manier waarop het eigen inkomen wordt verworven: via baan, zzp-constructie of eigen bedrijf. In de uitvoering kan het al niet simpeler en daardoor is het op dat vlak al stukken goedkoper. En je hoeft niet te gaan uitzoeken in welke sector iemand werkt, hoeveel omzet die in de afgelopen jaren had et cetera, met een hoop administratieve rompslomp van dien. Scheelt een hele bult werk.

Het positieve effect is veel groter dan dat. Mensen kunnen gewoon hun huur betalen, waardoor (sociale) verhuurders niet in de problemen komen. Of de hypotheek betalen, waardoor er geen strijd hoeft te worden gevoerd met de hypotheekverstrekker. En de vaste lasten (zorgverzekering, energie, gemeentelijke heffingen) kunnen gewoon worden betaald, waardoor enerzijds dit deel van de economie gewoon blijft functioneren, terwijl ondertussen de mensen niet in de schulden geraken, dus ook geen schuldsanering nodig hebben, wat weer bespaart op de behoefte aan mentale of medische ondersteuning vanwege stress en bijkomende gezondheidsproblemen.

Gaan we dan mensen spekken die het niet nodig hebben? Misschien wel soms. Maar dat is niet erg. Die mensen hebben met hun belastinggeld deze extra immers al zelf betaald. Vervolgens – als de boel nu langzaamaan weer open gaat – gaan mensen dit geld gewoon uitgeven. Er komt een inhaalslag waarbij uitgestelde feestjes gevierd gaan worden en uitgestelde voorstellingen gezien gaan worden. Dus dit geld wordt uitgegeven in precíés die sectoren die nu de hardste klappen krijgen: de cultuur, kunst, horeca en recreatie. Een geweldige economische impuls. Met dit basisinkomen repareren we met z’n allen de economie veel sneller dan dit kabinet ooit zelf zal kunnen.

Want niet alleen het coronavirus bestrijden we met z’n allen, de financiële crisis die hierdoor in gang is ingezet kunnen we ook alleen met z’n allen bestrijden. De overheid hoeft slechts ook hier de daadkracht te tonen en het mogelijk te maken.

Beste Paula,

Bedankt voor de prima en duidelijke uiteenzetting over het basisinkomen. Het lijkt me dat het basisinkomen een eerlijke, transparante, simpele en financieel overzichtelijke voorziening is. Vanuit die positie kunnen we in alle rust een eerlijkere en vrijere maatschappij opzetten. De individuen hebben dan ook de tijd om deel te nemen aan de besluitvorming over maatschappelijke zaken in zijn omgeving . Door de mensen te betrekken en dichter bij elkaar te brengen komen er oplossingen die door iedereen worden gedragen.
Het is basisinkomen is belangrijk maar het momentum van nu dat iedereen opkijkt en bewuster om zich heen kijkt moeten we zien te cultiveren en niet weg laten zakken. Het lijkt me dat we dit alleen vanuit onszelf kunnen realiseren en niet van bovenaf opgelegd. De eerste samenhorigheid is er al en n en laten we connectie met de buren, straat en wijk zoeken om samen oplossingen te bedenken en de bewustzijn en betrokkenheid bij iedereen te vergroten. En zie je nog andere manieren om de mensen de bereiken laat het iedereen weten.
De tegenstanders van Utopia zijn sterk en goed georganiseerd en hebben de media en de wetten in hun broekzak. En ze zullen alles uit de kast halen om de bestaande stucturen intact te laten en met draconische maatregelen het tij te keren. Dit is bij de crisis in 2008 nog gelukt maar het lijkt nu niet te lukken omdat de crisis nu iedereen raakt en daardoor het bewustzijn verandert.
Verwacht niet teveel van de overheid want dat zijn dan wel burgers die het er beste van proberen te maken maar doen dit met gebonden handen en op grote afstand.
We hebben nog een lange maar interessante weg te gaan.

Geef een reactie