Het ontwerp ‘Een Lus in het Landschap’ van Elena Lledo heeft de ontwerpwedstrijd voor de uitkijktoren in het gebied Moerenburg-Koningshoeven gewonnen. In mei 2017 werden beginnende ontwerpers en architecten opgeroepen om hun creativiteit aan te boren. Zij mochten ideeën beschrijven voor een uitkijktoren die de verbinding tussen de landschappen Moerenburg en Koningshoeven moet vormen. De schetsontwerpen waren te zien van 7 augustus tot en met 24 augustus 2017 in de Bibliotheek op het Koningsplein. Daarna verhuisde de tentoonstelling naar het Proeflokaal van de Abdij Koningshoeven.
Wethouder Mario Jacobs: “We wilden alle Tilburgers de kans geven hun stem uit te brengen. Niet alleen de stad heeft de afgelopen maanden de moeite genomen om te kiezen uit de vijf ontwerpen, ook de omwonenden hebben in grote aantallen hun stem uitgebracht. Het winnend ontwerp geeft een extra impuls aan het gebied en zorgt voor een verbinding tussen de gebieden Koningshoeven en Moerenburg”.
Afgelopen twee maanden hebben meer dan 1000 Tilburgers hun stem uitgebracht op het beste ontwerp. Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven vormt de poort tot Het Groene Woud en verbindt de stad met het omliggende Brabantse platteland. De gemeente streeft ernaar de natuur met de stad te verbinden en het gebied nog aantrekkelijker te maken. De ambities en projecten in het gebied worden mede mogelijk gemaakt door een subsidie in het kader van Landschappen van Allure van de provincie Noord-Brabant.
“Tilburg verdient het om als voorloper van kunst in de openbare ruimte opnieuw die rol te pakken met cultuur in het publieke domein. We doen dat vanuit de kracht van Tilburg, vanuit de stad zelf, met een inspirerende blik en vernieuwende verbindingen. De uitkijktoren in Moerenburg is daar een perfect voorbeeld van: een initiatief gedragen door de stad, waaruit een tastbaar resultaat is gekomen”, aldus wethouder Marcelle Hendrickx.
Ontwerpster Elena Lledo gaat het ontwerp de komende maanden verder uitwerken. Het streven is om eind 2017 een definitief uitgewerkt ontwerp te hebben. Hierin worden de opmerkingen uit de stad en van de selectiecommissie verwerkt. In die laatste zitten de gemeente, Rijkswaterstaat en Cupudo (Cultuur in het Publieke Domein). Daarnaast wordt onder andere gekeken naar de technische en financiële haalbaarheid.
- Ontwerp Een Lus in het Landschap (pdf,5.2MB)