“Gaat dat nou altijd zo hier in die gemeenteraad?” Dat vroeg één van de ruim 50 bewoners van Berkel-Enschot, die met de fiets naar Tilburg waren gekomen om de eerste helft van de vergadering over de begroting voor 2012 te volgen. Deze mensen vrezen de sluiting van het stadskantoor en de milieustraat bij hen in de buurt en wilden de raadsleden ervan overtuigen om dat niet te besluiten. Begrijpelijke vraag, want er werd deze avond nog helemaal niks besloten.
De bijeenkomst begon om 15.00 uur ’s middags met ‘ algemene beschouwingen’, waarin alle 12 fractievoorzitters de kans kregen om in het algemeen een zegje te doen over het afgelopen jaar en het volgende jaar. (Zie het You-Tube filmpje onderaan). Na een korte pauze reageerden burgemeester Peter Noordanus en wethouder Erik de Ridder namens het college. Daarna volgde, in dezelfde volgorde een tweede ronde waarbij raadsleden ook elkaar mochten onderbreken voor vragen en ontstonden er af en toe debatjes, die met name gingen over wie nou wel of niet terecht met welke eer mocht strijken.
De PvdA wil een sociaal noodfonds instellen voor mensen die door de bezuinigingen financieel in de problemen komen. De SP wil het geld dat kerncentrale ‘Borssele’ heeft opgeleverd meteen wordt uitgedeeld aan minima. De VVD wil hard aan het werk en mobiele camera’s aanschaffen om boeven te vangen. TROTS wil niet dat mensen worden aangemoedigd om de Meedoen-regeling te gebruiken. Het CDA wil vooral de mensen met een modaal inkomen steunen. De TVP wil dat de gemeente alle reserves die er zijn meteen uitgeeft zodat bezuinigen niet meer hoeft. D66 wil dat er meer geïnvesteerd wordt in jeugd en onderwijs en dat er een persoon wordt aangesteld die de stad gaat promoten. De VSP wil dat de vlonders in de visvijver worden gerepareerd, zodat vissers niet in het water vallen. GroenLinks wil behalve aandacht voor de financiële crisis ook aandacht voor de klimaat- en voedselcrisis. De Partij voor Tilburg wil dat de sporttarieven niet worden verhoogd en maakt zich zorgen over de hoeveelheid werk die ambtenaren bij de Sociale Dienst op hun bord krijgen. Tenslotte vindt DAT! (Democratisch Actief Tilburg) dat de begroting een gelopen race is en dat de gemeenteraad haar eigen belangrijkheid overschat.
Inmiddels hebben raadsleden met elkaar ruim 80 wijzigingsvoorstellen, moties en amendementen, geproduceerd. Op donderdag 10 november om 14.00 uur begint de tweede helft van de vergadering en zullen alle voorstellingen worden bediscussieerd en in stemming gebracht. Ook wordt er dan meteen gestemd over de sporttarieven, de parkeertarieven, gemeentelijke belastingen en de besteding van de ‘Borssele-gelden’. Het bedrag van €37,2 miljoen dat ‘over’ is vanwege meevallers en de verkoop van de kerncentrale.
1 reactie
Voeg die van jou toe →