Op zaterdagmiddag 21 januari 2015 startte PvdA Tilburg op Westermarkt in de omgeving wijk ’t Zand met een canvasactie in het teken van de Waterschaps- en Provinciale staten verkiezingen op 18 maart 2015! Om deze Brabantse PvdA campagne kracht bij te zetten maakten ze gebruik van posters met als opdruk ‘Geen ondergelopen kelders!’.
In Nederland hebben we door de aanleg van dijken en duinen de kans op een overstroming sterk verkleind. Maar de natuur is grillig, het kan ook in ons land een keer misgaan. Afgelopen zomer kampte Tilburg nog met extreme wateroverlast met een schadepost van ruim 10 miljoen euro. Door de jaren heen is Tilburg al vaker getroffen door hevige regenval en daarbij horende schade. Volgens de PvdA Tilburg lijkt het erop dat Tilburg kwetsbaarder is voor noodweer dan andere steden.
Zo stelt de PvdA Tilburg dat zelfs bij matige regenval plekken in Tilburg al blank staan omdat putten het water niet kunnen verwerken. In de toekomst moeten we ons volgens voorspellingen van het KNMI gaan voorbereiden op klimaatverandering met veel hevigere regenval. Daarom hebben ze hierover op 17 januari 2015 al eens de volgende vragen gesteld aan het college in Tilburg.:
- Welke stadsdelen van Tilburg zijn door de jaren heen het hardst getroffen door hevige regenval en wat is de daarbij horende schadepost?
- Hoe kijkt het college naar de kwetsbaarheid van Tilburg (specifieker: de wijken die het hardst getroffen worden) bij hevige regenval?
- Wat is het college voornemens te doen om Tilburg beter te beschermen tegen hevige regenval? (Kunt u in uw antwoord onderscheid maken tussen maatregelen die op korte en lange termijn zouden kunnen leiden tot verbetering?)
- Is het college bereid een uitgebreid onderzoek in te stellen naar de kwetsbare punten in ons rioleringssysteem en hier de raad voor de zomer over te informeren?
In november 2014 lanceerde Rijkswaterstaat al in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Veiligheidsregio’s, de Waterschappen en het Deltaprogramma hier een website met bijbehorende App over: ‘Ons water, Overstroom ik?’ Doel van deze website is het risicobewustzijn en de zelfredzaamheid van iedereen in Nederland bij grote overstromingen te verhogen. De site geeft op postcodeniveau de maximale waterhoogte als gevolg van een grote overstroming en een algemeen handelingsperspectief. Daarnaast zal bij daadwerkelijke crisis, de Veiligheidsregio op de website adviseren over blijven of weggaan.
Voor vragen, opmerkingen en/of suggesties over overstroomik.nl kun je: bellen naar de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 of mailen naar: 08008002@rws.nl