Gemeenten mogen bugers geen geld vragen (leges heffen) voor de aanvraag van een identiteitskaart. Dat is in het kort de beslissing die de Hoge Raad op vrijdag 9 september bekend heeft gemaakt. Dankzij de inspanningen van een inwoner van de gemeente Heythuysen, inmiddels de gemeente Leudal (Limburg) die toen hij in juli 2004 een identiteitskaart en een rijbewijs aanvroeg, bezwaar maakte tegen de leges ie hij hiervoor moest betalen. Na een lange gang via de Rechtbank van Roermond, het gerechtshof in Den Bosch en uiteindelijk de Hoge Raad, heeft de hoogste rechter uiteindelijk deze belangrijke beslissing genomen.
Het Juridisch Dagblad legt op haar website de beslissing uit: gemeenten mogen leges heffen (geld innen) voor diensten waar burgers in de eerste plaats zelf belang bij hebben. Dit eigen belang geldt wel voor een rijbewijs en een paspoort. Het is namelijk een keuze van mensen zelf om een auto of motor te willen besturen en om (buiten Europa) te willen reizen. Maar aangezien er sinds 2005 in Nederland een verplichting is om een identiteitsbewijs bij je te hebben en die te laten zien als erom gevraagd wordt, kan deze kaart niet mee worden gezien als eigen belang, maar als algemeen belang. Daarom moeten gemeenten deze kaart voor burgers kosteloos verstrekken.
Tijdens de commissievergadering ‘Modern bestuur’ van vandaag, 12 september, stelde Eric Logister namens de D66-fractie hierover vragen aan wethouder Erik de Ridder van economische zaken. Deze partij wil onder meer weten of de gemeente de kosten op de rijksoverheid gaat verhalen, of de gemeente garandeert dat burgers nu gratis een identiteitskaart kunnen aanvragen en wanneer de burgers die sinds 26 augustus 2010 een kaart hebben aangevraagd, hun geld terug krijgen.
Wethouder Erik de Ridder heeft hierop geantwoord dat er nog geen overleg is geweest met de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en minister Donner van binnenlandse zaken, aangezien de uitspraak van de rechter pas vrijdagmiddag bekend werd. Hij verwacht wel dat nu meer mensen een identiteitskaart zullen aanvragen dan voorheen en dat de kosten hiervoor bij de gemeente zullen oplopen is vrij zeker, maar ook dat alle moeite zal worden gedaan om hiervoor vergoeding te krijgen vanuit het ministerie.
Ook zeker is, dat alle burgers die recht hebben op teruggave, een brief zullen ontvangen van de gemeente. Erik de Ridder: “Wat er allemaal precies voor nodig is, weet ik niet. Wel weet ik dat hier op dit moment heel hard aan gewerkt wordt.”