De gemeenteraadsfractie van GroenLinks laat via een persbericht weten dat zij burgemeester Peter Noordanus heeft opgeroepen om een aan de staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie gerichte brief over het kinderpardon mede te ondertekenen. Landelijk hebben al ruim 140 burgemeesters deze brief ondertekend.
De landelijke Kinderombudsman, Marc Dullaert, vindt dat de staatssecretaris met twee maten meet als het gaat om de asielaanvraag van sommige kinderen. Het is in zijn ogen belachelijk dat asielkinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, toch worden uitgezet. Marc Dullaert heeft over dit probleem tientallen brieven ontvangen van kinderen, advocaten en organisaties.
De klachten worden getoetst aan het VN-Kinderverdrag. “Eén ding is ons al duidelijk: wat hier gebeurt kan op geen enkele manier door de beugel”, zei de Kinderombudsman vorige week in de Volkskrant. De staatssecretaris zei vrijdag 9 mei tegen het NRC dat hij niet van plan is om het Kinderpardon te versoepelen. Vluchtelingenwerk Nederland is inmiddels een petitie gestart voor een pardon voor alle kinderen die daar al recht op hebben.
Door het kinderpardon, waarvoor in 2012 veel gemeenten, organisaties en burgers zich hard maakten, kregen 675 kinderen en 775 van hun gezinsleden een verblijfsvergunning. Meer dan de helft van de ruim 3.200 gevallen werd echter afgewezen omdat zij niet onder rijkstoezicht stonden, maar onder toezicht van de gemeente. De Tilburgse GroenLinks-fractie wil ook graag van de burgemeester weten om hoeveel kinderen in Tilburg het gaat.
“Het is voor ons zonneklaar dat burgemeester Noordanus zich moet aansluiten bij deze oproep van de Kinderombudsman en tientallen Nederlandse burgemeesters. Natuurlijk moet de overheid de regeling afbakenen. Maar als de voorwaarde is dat je onder Rijkstoezicht moet hebben gestaan en als bekendheid bij de gemeente dan ineens niet genoeg is, gaat dat volledig in tegen de geest van het kinderpardon”, aldus fractievoorzitter Joris Bengevoord namens GroenLinks. “Daarnaast vallen ook ex-ama’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) die volledig aan alle inhoudelijke eisen voldoen, maar inmiddels ouder zijn dan 21, ook buiten de boot. Dat is boekhoudersmentaliteit ten top, terwijl het hier gaat om mensen; om jeugdigen die volledig geworteld zijn in de Nederlandse maatschappij.”
Op 27 juli 2010 verbood het Gerechtshof van Den Haag de minister van Vreemdelingenzaken om gezinnen met minderjarige kinderen op straat te zetten. Voor deze uitspraak kwamen asielzoekende gezinnen met minderjarige kinderen vaak op straat terecht. Minister Leers weigerde destijds expliciet deze gezinnen alsnog toe te laten tot gezinsopvanglocaties. Gemeenten vingen deze gezinnen daarom op. Later bevestigde de Hoge Raad de uitspraak van het Gerechtshof: de minister mocht geen gezinnen met minderjarige kinderen op straat zetten. Deze uitspraak bevestigt ook dat gemeenten goed hebben gehandeld door deze gezinnen op te vangen. Maar deze gezinnen worden nu afgewezen voor het kinderpardon omdat ze toentertijd niet in beeld waren bij de rijksoverheid, wat volgens de hoogste rechter dus onterecht was.
In Brabant gingen onder andere de burgemeesters van ‘s-Hertogenbosch en Helmond de burgemeester van Tilburg al voor.