Donderdagavond 24 februari is rond 22.30 uur tijdens een hevige storm een monumentale, zeldzame linde in het Wilhelminapark zeer zwaar beschadigd geraakt. De 30 meter hoge linde bleek op 15 meter hoogte afgebroken te zijn. De bovenste 15 meter met kroon kwam door de storm op de grond terecht. De beschadigde boom is een zeldzame hangende zilverlinde (Tilia tomentosa ‘Pendula’). Zijn leeftijd is ongeveer 125 jaar en hij stamt nog uit de aanleg van het park. Met zijn stamomtrek van 4,10 meter hoort hij bij de dikste bomen van Tilburg.
Het is een unieke boom volgens de Stichting Stadsbomen Tilburg: “Voor zover ons bekend staan er in Nederland zeer weinig van deze soort met zo’n dikte. Wij kennen alleen vergelijkbare exemplaren in het Bredase Warandepark, het Maastrichtse Stadspark en het Harmoniepark in Tilburg.”
Verantwoordelijk voor de aanplant van de boom is de beroemde tuinarchitect Leonard Springer die het park in 1898 heeft ontworpen. De Stichting Stadsbomen: “Misschien heeft hij hem toentertijd met opzet iets hoger geplant gezien de prachtige, goed zichtbare wortelaanzetten rondom de boom. Opvallend aan deze cultivar van de zilverlinde zijn de omlaag hangende twijguiteinden die hem een mooi sierlijk uiterlijk geven. Vandaar de naam ‘hangende zilverlinde’. De boom is zeer laag vertakt. En hij heeft als solitaire boom een fantastische, beeldbepalende plek in het park.”
De boom was besmet met een tonderzwam, een parasitaire zwam die het hout van de boom van binnenuit kan aantasten. Daarom werd in 2011 de top al ingekort.
De Stichting Stadsbomen wil een toekomst voor de boom: “De ochtend na de storm hebben we een mailtje gestuurd naar de gemeente met daarin ons verzoek de boom die ons nu rest (voorlopig) te laten staan. Als antwoord hoorden we diezelfde ochtend dat de boom komende week geïnspecteerd wordt. Zo zal er gesnoeid gaan worden aan een deel van de zichtbaar beschadigde takken die resteren. En dan zal ook bekeken worden hoe verder; de resterende boom (voorlopig) laten staan of niet. Inmiddels hebben we een reactie binnengekregen om de boom te laten staan en zien hoe hij het zelf gaat oplossen.”
Bron: Stichting Stadsbomen Tilburg.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Toch jammer….