Maart roert zijn staart. We zagen het al in de eerste dagen van deze maand. Zo hadden we een storm aan de kust, natte sneeuw in het noorden (die zelfs even bleef liggen) en veel regen.
In Berkel-Enschot is er tot nu toe 16 mm gevallen. In IJmuiden viel gisteren alleen al dat totaal toen een regengebied van zuidoost naar noordwest over het land trok.
In de ochtend viel het nog mee, maar in de middag vielen hier al de eerste druppels gevolgd door regen in de avond. In onze regio bleef het beperkt tot 6 mm, maar op andere plaatsen viel dus veel meer. Dat neerslaggebied hoorde bij een depressie boven de Alpen die over ons land richting de Britse Eilanden trok.
In de Alpen was het bar en boos. Er woedde namelijk een zware föhnstorm wat zorgde voor regen, sneeuw en lokaal zeer hoge temperaturen. Vele liften werden gesloten vanwege de veiligheid. Vooral als je bedenkt dat er windstoten werden gemeten van 160 tot 180 km/u. Door de föhnwerking steeg het kwik in het zuiden van Duitsland en Zwitserland naar 18 tot 20 graden.
Wij kregen daar een stuk van mee, want het kwik steeg in Tilburg op zaterdag naar 14 graden. In Volkel en Twenthe werd zelfs de 15 graden aangetikt. Vandaag moeten we het met beduidend lagere temperaturen doen. Toen het regengebied passeerde kwam er namelijk koude lucht mee, waardoor het op deze zondag niet warmer zal worden dan een graad of 9. En dat scheelt een jas.
De dag begon al fris met een graad of 6, maar met heel veel zonneschijn. Wel staat er veel wind wat het allemaal nog kouder maakt. De komende uren neemt vanuit het westen de bewolking toe door de nadering van een actief neerslaggebied. In de loop van de middag gaat het regenen gevolgd door een aantal pittige buien met kans op onweer en windstoten tot 60 km/u. In de avond en nacht blijft het onstuimig en wisselvallig.
En dat zal ook de trend zijn voor deze week. Tussen de regen en buien door zijn er droge momenten, maar elke dag zal er neerslag vallen. Misschien dat de vrijdag droog blijft omdat we dan precies tussen twee neerslagzones in zitten.
Een aangesloten reeks van lagedrukgebieden zijn de oorzaak van het herfstachtige weer. Maandag brengt ons eerst wat regen, gevolgd door enkele buien met kans op hagel. De wind draait namelijk naar het noordwesten, waardoor de buien een winters karakter krijgen.
Bij dit alles staat er een matige wind uit het westen en later noordwesten, kracht 3 tot 4. In de avond wordt het droog, maar in de nacht vallen er alweer buien. Op dinsdagochtend kunnen we daar nog last van hebben, maar daarna wordt het snel droog en kunnen we de zon nog even zien bij zo’n 8 graden. Woensdag en donderdag daarentegen zullen nat zijn.
Het ene na het andere regengebied trekt over wat ruim 10 mm in de regenmeter al opleveren. De zon zullen we maar weinig zien in die dagen. Ondanks alle bewolking en nattigheid gaat de temperatuur wel omhoog naar 12 graden op donderdag.
Op vrijdag wordt het nog warmer en kan het zelfs een graad of 15 worden en is het tijdelijk droog. Dat komt doordat de wind naar het zuiden draait. Een depressie bij Ierland zorgt daarvoor. Vervolgens trekt deze naar de Noordzee waar het in de nacht van vrijdag op zaterdag aankomt en kan uitgroeien tot een westerstorm.
Het zal onstuimig worden met een komen en gaan van buien die met windstoten gepaard zullen gaan en dat zet zich op zaterdag voort. Pas in de loop van zondag neemt zowel de wind als de kans op neerslag af en laat de zon zich regelmatig zien. Wel wordt het ineens een stuk kouder, doordat de wind de noordwest opzoekt. Was het op vrijdag nog 15 graden,op zaterdag is het nog maar zo’n 9 en zondag maximaal een graad of 8.