Hart van Brabant sluit Green Deal in gezondheidszorg

De ondertekenaars van de Green Deal

De gezondheidsector en gemeentes in de Regio Hart van Brabant hebben samen een Green Deal gesloten om te gaan verduurzamen.

Het gaat hier om een contract tussen 13 zorginstellingen, 9 gemeentes, de Omgevingsdienst Midden- en West Brabant, de BOM en de stichtingen Stimular en MOED. De Green Deal heeft als doel dat zorginstellingen binnen drie jaar een flinke verduurzaming van de bedrijfsprocessen realiseren. De Green Deal werd donderdag 30 november 2017 door alle betrokkenen ondertekend.

De zorginstellingen gaan gezamenlijk plannen maken en uitvoeren en er worden mogelijkheden onderzocht om samen duurzaam in te kopen.

De samenwerking beperkt zich niet alleen tot de zorginstellingen. Zo komt er een stimuleringsprogramma waarbij de omgevingsdienst naast de zorginstelling gaat staan om ze te helpen verduurzamen. Qua milieuhandhaving doet de gemeente
dus een stapje terug en gaat in plaats van met de ‘stok’ aan de slag met de ‘wortel’.

De samenwerking is ook uitgebreid met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) als financieringspartij voor grote investeringen in bijvoorbeeld het verduurzamen van het vastgoed.

Het doel van de Green Deal is dat de zorginstellingen na 3 jaar minimaal aan certificaat brons van de milieuthermometer voldoen. De milieuthermometer strekt zich uit over 17 duurzaamheidsthema’s waaronder energie, water, catering, afval en duurzame inkoop. Voor elke organisatie betekent dit iets anders, maar gemiddeld is er bijvoorbeeld 25% energiebesparing mogelijk.

Daarnaast verspilt een gemiddelde zorginstelling 30 tot 50 % van het eten en daarmee dus ook 30 tot 50% van de inkoopsom van maaltijden. Dit kan ongeveer voor   10 % worden teruggedrongen. Het geld dat zo overblijft is een directe kostenbesparing en kan (deels) ingezet worden om de kwaliteit van maaltijden te verbeteren.

Ook op afval is te besparen. Voornamelijk door meer te scheiden en het specifieke ziekenhuisafval streng te controleren. Een ziekenhuis die de Milieuthermometer heeft ingevoerd bleek hierdoor 100.000 euro te kunnen besparen.

Ten slotte leidt het invoeren van maatregelen en gebruik van de Milieuthermometer tot meer betrokkenheid bij medewerkers met het milieu.

De Volgende partijen hebben de Green Deal ondertekend:

1) De Gezondheidssector; Thebe – ETZ – Libra Revalidatie & Audiologie – Schakelring –Het Laar– Amarant Groep – RIBW Brabant –Prisma – Kompaan en de Bocht – Maasduinen – St. Franciscus – Maria Oord – GGZ Breburg
2) De Gemeenten; Oisterwijk – Waalwijk – Gilze en Rijen – Loon op Zand – Hilvarenbeek – Dongen – Heusden – Goirle – Tilburg
3) De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant
4) Het Milieuplatform Zorgsector
5) Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM)
6) Stichting MOED (Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie &
Duurzaamheid)

geld besparen en de eigen bijdrage in de zorg afschaffen zo dat iedereen toegang krijgt tot zorg dat zou mooi zijn het leven is al duur genoeg en zeker volgend jaar wat een goed voor nemen zou dat zijn van gemeenten .politiek en instellingen , sjappo .

Geef een reactie