‘De Helden van Willem II’ is een nieuwe zomerreeks op Tilburgers.nl waarin oud Willem II spelers en trainers voor het voetlicht komen. Topscorer aller tijden Piet de Jong staat nu centraal, eerdere delen gingen over trainer František Fadrhonc en doelman Chris Feijt
Piet de Jong (juli, 1930 — Tilburg, 11 juni 2014) overleed vorige maand op 83 jarige leeftijd. Hij was de rechtsbuiten van Willem II en speelde maar liefst 363 wedstrijden voor de rood-wit-blauwen tussen 1947 en 1961 waarin hij 216 doelpunten scoorde. Daarmee is hij club-topscorer aller tijden bij de Tilburgers.
Toen hij negen jaar was, maakte Piet de Jong de overstap van Ons Vios naar stadgenoot Willem II. Daar ontwikkelde hij zich tot een speler met geweldige voetbalkwaliteiten. Hij was snel, beschikte over een prima voorzet en had een goed schot in de benen. Hij werd een weergaloze afmaker, doordat hij de kunst verstond op de juiste momenten voor het doel op te duiken.
14 september 1947 was het debuut van de net zeventienjarige Piet de Jong in het eerste elftal van Willem II. Hij was daarin gelijk succesvol met twee doelpunten in de met 5-4 gewonnen wedstrijd tegen Maurits.
De Jong werd zowel in 1951/52 als 1954/55 landskampioen met Willem II tijdens de topjaren met trainer František Fadrhonc. Er zijn nog veel herinneringen uit die tijd bijvoorbeeld de laatste wedstrijd in 1952 in de Kuip in Rotterdam. In deze kampioenscompetitie voor de landstitel in 1952 stond Willem II in de Rotterdamse Kuip tegen Hermes DVS vijf minuten voor tijd nog met 1-0 achter. Verschillende Tilburgse supporters waren al teleurgesteld op weg naar huis, toen Piet de Jong in de laatste minuten twee doelpunten maakte. De supporters hoorden pas later in Tilburg dat Willem II gewonnen had en ongeslagen kampioen werd.
Piet de Jong behoorde tot “De grote vijf van Willem II” volgens weekblad “Revue” “Nederlands meest gevreesde voorhoede”, volgens het blad: “Op de vleugels stormwind Piet de Jong en afstand-schutter Toon Becx en in het midden goalgetter en spelverdeler Jan van Roessel die werd omringd door de “vechtjassen” Sjel de Bruyckere en Rinus Formannoy als binnenspelers.”
Deze vijfmans voorhoede was voor Nederlandse begrippen een haast ideale combinatie van schotvaardigheid, snelheid en doorzettingsvermogen. De vijf vulden elkaar aan en scoorden stuk voor stuk op hun eigen wijze. ’De Jong na een briesende rush, Formannoy uit kansen die anderen verwaarloosden, Van Roessel met oerharde kopballen of keiharde schoten, De Bruyckere met de volle vaart van de opkomende binnenspeler en Becx met meedogenloos harde linkse schoten”. In het seizoen van het derde landskampioenschap in 1954-1955 scoorde de Jong maar liefst 27 maal naast de 24 goals van Jan van Roessel.
Piet de Jong maakte niet alleen het succes mee bij Willem II, maar ook de degradatie naar de Eerste divisie in 1957. Het tekent de clubman Piet de Jong dat hij Willem II trouw bleef en meehielp om de ploeg een jaar later weer op het hoogste niveau terug te brengen. Die promotie werd afgedwongen in het Bossche stadion De Vliert na een overwinning op DFC in een speciale beslissingswedstrijd, omdat beide ploegen met een gelijk aantal punten waren geëindigd. De website over de historie van Willem II verhaalt: “Luidruchtig gesteund door een legioen van maar liefst 10.000 Tilburgers won Willem II in De Vliert met 3-1. Na het eindsignaal van scheidsrechter Leo Horn tilde een zingende en buiten zichzelf zijnde schare de kampioenen op de schouders. De tocht naar Tilburg met een lange file auto’s, waaronder 63 bussen, nam zoveel tijd in beslag dat de spelers bijna een uur later dan het vastgestelde tijdstip hun intocht in Tilburg deden. Een triomfale intocht waarbij een confetti-regen op de spelers neerdaalde.”
Een ernstige enkelblessure noopte Piet de Jong om al op 32 jarige leeftijd in 1962 al een einde te maken aan zijn voetbalcarrière. Voor elke wedstrijd kreeg hij in zijn laatste seizoen een pijnstillende spuit toegediend. Hij durfde echter niet meer voluit te gaan.
Na zijn carrière bleef De Jong overdag werkzaam als schadecorrespondent medische verzekering bij Interpolis. Daarnaast trainde hij in de avonduren nog vele jaren diverse amateurclubs in de regio Tilburg waaronder VOAB, NOAD en BVV.
Willem II benoemde Piet de Jong later tot ‘Lid van verdienste’ en in het nieuwe Willem II stadion is een ruimte naar hem vernoemd.