Jean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.
Zodra februari op de kaart staat doet de lang verwachte koude winter eindelijk zijn intrede. Maar dan moeten we eerst nog even door de nattigheid heen dat deze week centraal stond. Elke dag viel er wat regen. Soms was de bovenlucht zo koud dat er ook wat hagel of zelfs natte sneeuw uit de lucht kwam vallen en dat was afgelopen maandagavond het geval. Daarna was het alleen maar lichte regen of motregen wat de klok sloeg, zoals vanochtend. Dat is een teken van warme lucht dat onze regio stroomde waardoor het nog bijna 8 graden werd.
Maar in de loop van de middag kwamen vanuit het westen buien ons land binnen en dat is weer kenmerkend voor koelere lucht. En zo gaat het maar op en neer. Inmiddels is de temperatuur al gezakt naar een graad of 5 en langzaam gaat deze steeds verder naar beneden. Dat komt omdat de bewolking plaats maakt voor opklaringen met afkoeling tot gevolg. Het kwik komt dan vannacht dichtbij het vriespunt te liggen. Aangezien er vandaag neerslag is gevallen hebben we te maken met vochtige lucht. In combinatie met die opklaringen kan gemakkelijk wat nevel of mist ontstaan. Ook is er kans op gladheid door opvriezing van natte weggedeelten.
Op vrijdag begint het koud en vinden de laatste strubbelingen plaats om de winter nog tegen te houden wat gepaard gaat met een aantal buien. Maar er is ook ruimte voor de zon en dan loopt de temperatuur nog op naar 7 graden. Bij dit alles staat een matige wind uit het zuidwesten, kracht 3 tot 4.
In het weekeinde gaat het dan gebeuren. Een hogedrukgebied voor Portugal gaat een verbintenis aan met een enorm sterk hogedrukgebied boven Rusland van 1055 hPa. Wat er dan ontstaat is waar winterliefhebbers van staan te klappertanden: winterweer dat gepaard gaat met Siberische kou. Vanuit het oosten worden dan diepvriestemperaturen onze richting opgestuurd waardoor de temperatuur na het weekeinde niet meer boven het vriespunt uitkomen. De eerste ijsdagen van dit seizoen zijn dan een feit.
Maar eerst krijgen we nog het weekeinde wat de overgangsdagen zullen vormen. Er is veel bewolking, waaruit zaterdag een aantal winterse buien kan vallen. Warmer dan 5 graden wordt het niet. Vanaf zondag breekt een periode met droog weer aan en komt de zon er langzaam bij. Met een graad of 2 begint het dan al aardig koud te worden. Doordat we dan midden in het hogedrukgebied zitten verdwijnen de wolken steeds meer gevolgd door vorst in de nacht van -2 graden.
Na het weekeinde zet de kou door en blijft het hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa oppermachtig. Er komt zogenaamde transportkou op gang en dat betekent dat het kouder en kouder wordt. De thermometer laat vanaf dat moment geen waarden meer zien van boven het vriespunt overdag. In de nacht gaan we naar matige vorst van -6 graden. Het is prachtig en rustig winterweer met perioden met zonneschijn dat afgewisseld wordt door wat lichte bewolking. Op het einde van de week kan er zelfs strenge vorst optreden en dan spreken we van -10 graden en overdag vriest het licht tot matig. Vanuit het noorden probeert een depressie nog wel de kou te doorbreken, maar deze wordt helemaal vermorzeld door het krachtige Russisch hogedrukgebied. Het ziet ernaar uit dat de winterkou een blijvertje is, alhoewel de weermodellen het niet met elkaar eens zijn. Het Europese model ziet namelijk dat de depressie sterker is dan gedacht en dan treedt dooi in. Maar kijken we naar het Amerikaanse model dan neemt de kou alleen maar toe en kunnen we ons opmaken voor schaatsweer. Ik verwacht het laatste.
Prettig weekend!!!
Recente reacties