Afgelopen donderdag 28 september 2017, tijdens de vijfde editie van de European Social Innovation Week ‘Dear Future’, vond de workshop ‘Vrijwilliger van de toekomst’ plaats. Deze bijeenkomst stond onder leiding van Lonneke Jans van Cubiss en werd mede georganiseerd door jongerenorganisatie R-Newt van ContourdeTwern. In het Café van Ladybird Skatepark bij de Hall of Fame was een gemêleerd gezelschap van zo’n 50 personen samengekomen om eens uitgebreid in gesprek te gaan over het vraagstuk: Hoe ziet de vrijwilliger van de toekomst er uit?
Reden van deze workshop was dat onze participatiesamenleving een steeds groter beroep doet op inzet van vrijwilligers terwijl er een hele generatie, vooral jongeren, tussenuit dreigt te vallen als het gaat om vrijwilligerswerk. Daarnaast krijgen we in de maatschappij ook steeds meer te maken met vrijwilligers die extra ondersteuning nodig hebben. Kortom hoe maken we het vrijwilligerswerk meer toekomstbestendig.
Na een korte inspirerende introductie van Femke, een van de vrijwilligers van R-Newt, waarin ze vertelde over haar ervaring met negen jaar vrijwilligerswerk, gingen de deelnemers in vier groepjes uiteen om te brainstormen hoe vrijwilligerswerk en de ideale vrijwilliger er in 2025 uit zal zien. Hoe komen we tegemoet aan de veranderende wensen, van zowel de vrijwilligers als de organisaties? Hoe werken medewerkers en vrijwilligers optimaal samen? Wat is voor jou de ideale vrijwilliger en hoe krijg je die binnen en hoe bindt je die vrijwilliger aan jouw organisatie?
Na ruim anderhalf uur brainstormen over deze ambitieuze vraagstukken kwamen de vier groepjes weer bijeen voor een plenair gedeelte om alle uitkomsten en adviezen met elkaar te delen.
De belangrijkste adviezen op een rijtje:
Zorg dat de vrijwilligers waarmee je werkt gemotiveerd zijn, stel je als organisatie, vooral bij jongeren flexibel op zeker waar het gaat om tijdsinvulling en zorg voor een goede groepssfeer (Community Building). Laat ze bijvoorbeeld door een online rooster zelf hun tijdsinvulling bepalen. Geef ze een realistisch beeld van wat er van de vrijwilliger verwacht wordt. Ben daarin duidelijk over het halen en brengen verhaal. Zorg voor leuke tegenprestaties voor het verrichte vrijwilligerswerk (vrijwilligersvergoeding) en/of bijvoorbeeld in de vorm van loon in natura (tegoedbonnen, concertkaartjes en/of consumptiebonnen).
Zet vrijwilligers vooral in op de talenten waar ze goed in zijn, zorg voor eigen verantwoordelijkheid en laat ze via eigen creatieve inbreng groeien binnen de organisatie. Zorg voor medezeggenschap, coaching en regelmatige persoonlijke aandacht middels evaluatie. Zorg vooral voor jongeren in op kortdurende projecten waarin vrijwilligers zich flexibel mogen bewegen.
Daarnaast nog een kanttekening: “Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van zogenaamde ‘gedwongen’ vrijwilligers via de Participatiewet. Deze groep vraagt een heel andere aanpak met veel meer professionele begeleiding. Ook zorgen deze ‘vrijwilligers’ vaak voor een heel andere groepsdynamiek waar zeker rekening mee dient te worden gehouden.”
De opbrengst uit deze brainstormsessie zal door Cubiss worden ingezet in vrijwilligersorganisaties om de toekomst ‘meer vrijwilligerproof’ te maken.
3 reacties
Voeg die van jou toe →Kijk eens aan dat zijn tenminste op deze aangeboden 3 -daagse . Realiteit ; zeg maar Dagelijkse realiteit te kombineren met Visie op korte termijn uitvoerbaar . . Voor ons als BABY- boomers die langs en door kwamen gewandeld zagen we echter geen aansluiting meer . Zal wel met onze Leeftijd te maken hebben gehad . Ook de zg <> opstelling was AL vrijdag morgen verdwenen ; dit i.t.t dat het t/m vrijdag zou staan .
Tsja dan kunnen we inderdaad NIET meer inleveren <<< JAN en JOOP .
Jammer dat Niemand zich afvraagt hoe mensen in hun levensonderhoud kunnen voorzien en een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Hoe bijvoorbeeld dat de meeste jongeren tot 27 jaar geen recht hebben op een uitkering. En dat de Startersbeurs Midden-Brabant slecht voorziet in werken voor 500 euro per maand, wat zeker niet voldoende is voor eigen levensonderhoud. Ook het afbreken van de Studiebeurs werkt hier aan mee. Dus jongeren en studenten vaak in een overlevingsmodus terecht komen waarin het doen van minimaal twee of drie flexibele betaalde bijbaantjes noodzaak is en idealistisch vrijwilligers werk vaak op een tweede plan wordt geschoven om bijvoorbeeld hun CV aan te vullen.
Ik ben verbaasd de uitkomst te zien. Want, zo is het altijd geweest. Men deed vrijwilligers werk naast een baan of studie en niet verplicht! Men zocht dus altijd een werkplek naar eigen keuze, roosterde zelf in, wist precies wat te doen en welke taken enz en de tegenprestaties waren goed geregeld. De participatie wet heeft er een monster van gemaakt, heel goed dat zulks in dit artikel vermeld wordt. Want mensen die al jaren op en plek ‘vrijwilligers’ werk deden werden door gemeentes weggehaald om elders vrijwilligers werk te ‘moeten’ gaan doen. Resultaat, ongelukkige, ontevreden en depressieve mensen. En daar zijn hele arbo rapporten over geschreven al voor deze bizarre onmenselijke wet in werking ging. Boven of onder je kunnen werken is niet goed voor de mens, je raakt gedemotiveerd, lusteloos want je mist de uitdaging. Mensen ook nog eens bestraffen als ‘ze niet meewerken’ is de nieuwe slavernij anno 2017. Laten we krachtig wenden dat de menselijke maat weer terug komt zodat er weer een mede menselijke samenleving ontstaat. Het is hard nodig!