De week die voorheen bekend stond als de European Social Innovation Week heeft een nieuwe naam gekregen: Dear Future. Het Dear Future Festival wordt gehouden in de week van 23 tot en met 29 september, met name in de Spoorzone. Daarbij is het festival ook verlengd, van vijf naar zeven dagen. Het is een evenement voor vragenstellers, denkers, visionairs en innovators uit alle lagen van de bevolking. De toegang is voor het grootste gedeelte gratis.
Het programma is dit jaar zeer uitgebreid met workshops, exposities en lezingen over mobiliteit, leefstijl, wonen, ontspanning, identiteit, gezondheid en voeding. Een greep uit het enorme aanbod:
Lezing van Ruud Veltenaar, met de stelling dat de wereld niet in een financiële of economische crisis verkeert, maar in een transformatie naar een volgende fase in onze beschaving.
De ‘We Are Data Mirror Room’. Een plek waar bezoekers in de gaten worden gehouden zonder dat ze dat zelf in de gaten hebben. Dit project is erop gericht om uit te zoeken in hoeverre technologie in je privéleven een rol kan spelen, zonder dat je je er ongemakkelijk bij voelt. Wanneer wordt het intimiderend en wanneer gaat het te ver?
Een talkshow, geleid door Paul Cornelissen, Manager Programmering & Events bij Theaters Tilburg met theatermakers, acteurs, musici en het publiek over de rol van kunstenaars bij Social Innovation.
Workshop over ‘Tiny House’ beweging waarbij samen met het publiek wordt ingegaan op alle aspecten van wonen in een huisje van circa 30 vierkante meter. Zou je zelf in zo’n Tiny House willen wonen? Welke eisen stel ja daaraan? Waar zou het huis moeten staan? Wil je helemaal zelf ontwerpen en bouwen of wil je op weg worden geholpen met een casco, of zelfs een kant-en-klaar Tiny House?
Universitair hoofddocent Tila Pronk geeft een lezing over een sociaal-maatschappelijk veranderende samenleving. Steeds meer mensen scheiden, steeds meer mensen zijn (langer) vrijgezel. Welke maatschappelijke gevolgen heeft dit?
Alle programma-onderdelen met dag(en) en tijd(en) zijn te vinden op dear-future.nl/programma.
Stemmen voor de Social Innovation Award
Vrijdag 29 september wordt de Social Innovation Award voor de zevende keer uitgereikt. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan organisatie en initiatief dat een voorbeeld is van succesvolle Social Innovation. Iedereen kan nu stemmen op één van de vijf genomineerden: E-waste race, TilburgsAns, Bossche Bond, Springplank 040 en Bella Mossa zijn de vijf initiatieven die genomineerd zijn voor de Social Innovation Award 2017.
De E-waste race is opgericht om aandacht te vragen voor onze groeiende consumptie van elektronica en het hiermee samenhangende probleem van grondstofuitputting en e-waste.
TilburgsAns is een kunstproject dat bestaat uit een lettertype dat gebaseerd is op het karakter van de stad Tilburg, met daarnaast pictogrammen van kenmerkende Tilburgse locaties, personen, evenementen en woorden. Het is tevens het lettertype waarmee deze website – Tilburgers.nl – is opgemaakt en waarin als eerste het nieuwe ironieteken jè. (jè) is opgenomen.
De Bossche Bond is een unieke manier om professionals in ’s-Hertogenbosch die met financieel kwetsbare bewoners te maken hebben, meer speelruimte te geven.
Springplank 040 is een Eindhovens initiatief om mensen zonder werk en woning hun leven zo snel mogelijk weer op de rit te laten krijgen. De aanpak is radicaal anders dan die van de traditionele hulpverlening.
Bella Mossa is een project uit Bologna (Italië), gericht op het reduceren van het gebruik van motorvoertuigen en het bevorderen van verkeer te voet, per fiets, autodelen en het gebruik van openbaar vervoer.
Meer lezen over en stemmen op de genomineerden kan via de volgende link: dear-future.nl/award.