Duurzaam 013 – Ideeën voor de toekomst

Afgelopen woensdag 1 februari 2017 organiseerde de Tilburgse gemeenteraad een inspiratie sessie over duurzaamheid in de Social Salon gevestigd in het voormalige Duvelhok’ aan de Sint Josephstraat 133 in Tilburg.

Rode draad van de avond waren drie  duurzaamheidsinitiatieven die presentator en discussieleider Frank van Pamelen op zijn eigenwijze manier in goede banen wist te leiden. Frank sprak meteen de hoop uit dat de ruim 100 deelnemers na de avond allemaal met minimaal een nieuw idee en/of nieuwe kennis voor zijn netwerk naar huis zou gaan.

Als inleiding van de avond was gekozen voor het verhaal ‘Welk idee heb je nodig voor 2040′  voorgedragen door Pauline Seebregts, genomineerde voor vertelambassadeur van het jaar 2017. Een optimistische toekomstvisie over doorsnee gezin Tess en Max en hun enigst kind in het jaar 2040.

Waar zelfdenkende koffiezetapparaten, zelfbestellende koelkasten, zelfrijdende auto’s,  3D pizza printers met kruiden uit eigen daktuin een duidelijke hoofdrol spelen in de samenleving. Met schoonmoeder dichtbij in een mobiele zorgwoning in de achtertuin, een de gehele dag digitaal bereikbare zorgbegeleider van de wijk en de voormalige Tivoli parkeergarage omgebouwd tot stadstuinderij met volop werkgelegenheid voor het kweken van groente en fruit. Een tijd waarin termen als snelfietspad, groene daken, paneelweer en Eef de steunkous robot een gemeengoed zijn geworden.

En door een al jaren meedenkende en meewerkende overheid zijn burgeninitiatieven zoals ’te veel stenen en te weinig groen’ uitgesproken plekken waar de multiculturele Tilburgers elkaar tijdens het keien rapen leren kennen. Een idealistisch plaatje met als slot vraag “Ben jij zo groen als jij denkt?” want door een korte terugblik naar het jaar 2017 kan het nog steeds zo maar zijn dat de homo sapiens sneller weg is dan je denkt.

Nadat de muisstille zaal aandachtig naar dit inspirerende verhaal had geluisterd werd het tijd voor de presentatie van drie duurzame initiatieven: Het Amsterdamse Rainproof, de Tilburgse Coöperatie Duurzame Energie Reeshof (CDER) en ‘Vehicle-to-Grid’ laadpaal uit de Utrechtse wijk Lombok die zonne-energie wil opslaan in elektrische auto’s. Dit gedeelte werd ingeluid door Joris Bengevoord, raads- en commissielid leefbaarheid (GroenLinks):  “Veel mensen zijn met duurzaamheid bezig, doel van deze avond is om elkaar te inspireren en te leren kennen.” Na de presentatie en een korte pauze gingen alle deelnemers in kleinere deelsessies uit elkaar om van gedachten te wisselen over de drie initiatieven.

Rainproof

Het project Amsterdam Rainproof werd gepresenteerd door Daniel Goedbloed, Programmamanager van Waternet, een Nederlands overheidsbedrijf dat zich bezighoudt met drinkwatervoorziening, riolering en waterbeheer. Rainproof is een initiatief opgezet door de overheid om samen te werken met bewoners, hoveniers, tuincentra, bedrijven, kennisinstellingen de stad bestand te maken tegen de vaker voorkomende hoosbuien door klimaatveranderingen. Hiervoor is er voor Amsterdam Rainproof een zeer informatieve website ontwikkeld met waarop veel tips en downloadbare foldermateriaal.

Eindconclusie deelsessie 1: “Voorstel is om de Rainproof aanpak ook lokaal in Tilburg te gaan toepassen. Voor weinig geld zijn het digitale platform en communicatie middelen over te nemen en lokaal te maken.”

Coöperatie Duurzame Energie Reeshof (CDER)

CDER, gepresenteerd door Luc Oomen, voorzitter van de Coöperatie sinds 14 april 2014 ‘in oprichting’. “We zijn hoofdzakelijk nog slechts een lobbyclub, het is een lange strijd tegen de Energiereuzen, waarin regel- en wetgeving erg tegenwerken. Zo is de warmtewet heel iets anders dan de Stroom- en Gaswet.” vertelt Luc. Op dit moment slaat CDER samen met negen andere energiecoöperaties uit de regio Tilburg en Hart van Brabant de handen ineen om een windmolenpark T-Wind te realiseren op windpark de Spinder in Tilburg. Daarnaast treedt CDER op als volle gesprekspartner voor de energieleveranciers van de Tilburgse wijk Reeshof. Als voorbeeld voor Reeshofwarmte is CDER in gesprek met RWE om de kolengestookte elektriciteitscentrale Amer 9 voorlopig nog open te houden. Reden hiervoor is dat er in de gasloze wijk Reeshof nog geen alternatief is voor de stadsverwarming.

Eindconclusie deelsessie 2: “Komende jaren nog meer zichtbaar te worden in de wijk waardoor meer enthousiaste leden zich bij ons aan sluiten.”

‘Vehicle-to-Grid’ laadpaal

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Dit initiatief is in 2015 ontstaan uit het in 2011 opgerichte LomBoxnet die tot doel had om snel glasvezel internet voor de hele Utrechtse wijk Lombok beschikbaar te maken. ‘Vehicle-to-Grid’ zijn slimme laadpalen die worden gekoppeld aan zonnepanelen op de omliggende huizen van bewoners, daken van bedrijven en openbare gebouwen zoals scholen. De publieke palen kunnen de accu’s van elektrische auto’s laden én ontladen waardoor de auto kan worden gebruikt als energieopslag. Naast internet, bieden ze ook We Drive Solar: een elektrische deelauto op zonnestroom, plaatsen ze zonnecentrales op scholen en ontwikkelen ze dus slimme laadpalen die kunnen laden en ontladen.

Eindconclusie deelsessie 3: “Qua techniek kan het lukken maar voor Tilburg nog even nadenken hoe.”

Geef een reactie