Hollands zomerweer

De weersverwachting voor de komende week: zomers warm met elke dag kans op een onweersbui. Vanaf tweede Pinksterdag tot en met donderdag krijgen we hetzelfde weerbeeld. We starten met een mix van wolkenvelden en zonneschijn bij middagtemperaturen van minstens 25 graden. Op het einde van de dag kan er een bui vallen die met onweer gepaard kan gaan. Op vrijdag en in het weekeinde verdwijnen de neerslagkansen en is het droog bij opnieuw zomerse temperaturen. Het ziet er naar dat dit weer tot het einde van de maand aanhoudt.

Ik begin maar meteen met het goede nieuws: vanaf deze Pinksteren tot het met einde van deze maand wordt het zonnig en warm. De temperaturen liggen op zomerse waarden van rond de 25 graden en de zon schijnt uitbundig. Daarmee kunnen we nu al zeggen dat mei 2018 een zeer zonnige en zeer warme maand zal worden.

Want tot nu toe hebben we in onze regio al zes meidagen gehad, waarbij de 25 gradengrens werd overschreden en op de 8e werd het zelfs tropisch warm in Berkel-Enschot. Het wordt de komende periode wel typisch Hollands zomerweer en dat betekent dat op het einde van elke dag regen- en onweersbuien op de loer liggen.

Dat het zomers zou worden zou je gisteren, Pinksterdzaterdag, nog niet zeggen. Kil en somber was het bij temperaturen die op 14 tot 15 graden bleven steken. Aan de kust was het nog kouder met een graad of 12. In de nacht koelde het flink af tot zo’n 5 graden en daarbij ontstond op veel plaatsen mist.

Deze eerste Pinksterdag begon dan ook in een nevelige wereld. Maar toen de zon aan de horizon verscheen brandde deze al het grijs weg. Wat we nu dan overhouden is een prachtige pinksterdag met heel veel zonneschijn, waarbij het kwik naar de 25 graden gaat. In de middag zien we vanuit het oosten echter stapelwolken verschijnen die in de avond uit kunnen groeien tot een enkele bui die met een klap onweer gepaard kan gaan.

Boven Duitsland ontstaan zelfs pittige onweersbuien en deze trekken richting België. Maar met zulke buien weet je het maar nooit en deze kunnen ineens van richting veranderen. Houd de buienradar voor vanavond maar goed in de gaten, want ze zitten dichtbij. In de nacht komt de atmosfeer tot rust en zakt de temperatuur naar een graad of 11.

Tweede Pinksterdag tot en met donderdag zien er allemaal hetzelfde uit. Dat betekent dat elke dag start met wolkenvelden en zonneschijn gevolgd door regen- en onweersbuien op het einde van de dag. Daarbij laat de thermometers waarden zien van minstens 25 graden. Op donderdag kan het nog wat warmer worden.

Vanaf vrijdag zien we dat de neerslagkansen verdwijnen en houden we het droog. Het schitterende zomerweer hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven Scandinavië die vanaf deze zondag er al ligt. In de loop van maandag schuift deze op naar het noordoosten van Rusland, maar meteen wordt deze opgevolgd door een nieuw hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan aan komt stormen.

Deze neemt dus gewoon de plek in van het oude hogedrukgebied, waardoor het zomerse weer aanhoudt. Vervolgens komt er op donderdag nog meer versterking vanaf de oceaan. Er ontstaat dan een enorme hogedrukgebied ten noorden van ons dat zich helemaal uitstrekt vanaf IJsland tot en met Rusland. Het ziet er zelfs naar uit het dit tot het einde van de maand standhoudt en dat houdt in dat we gewoon kunnen doorzomeren. Vanuit het zuiden van Europa proberen depressies dit te doorbreken, maar dat lukt niet. Soms komt er een heel dichtbij en dan komen de onweersbuien overdag.

Vorig jaar gebeurde precies hetzelfde alleen werd het toen warm tot heet. Ook toen gingen de in de laatste tien dagen van de meimaand de zomerdeuren openen. Oorzaak waren twee opeenvolgende hogedrukgebieden die over onze omgeving naar het Oostzeegebied trokken. Er werd geleidelijk steeds warmere lucht aangevoerd.

Tijdens het hemelvaartsweekeinde werd het hoogzomer. Het werd de warmste 27 mei ooit gemeten met 34,3°C in Berkel-Enschot en op 29 mei was het niet eerder zo warm in ons land (33,4°C in Tilburg). Op 27 mei was het in vrijwel heel Nederland tropisch warm en ook in De Bilt wat een officiële tropische dag maakte. Meestal wordt de tropische grens in De Bilt pas later in juni of juli gepasseerd. Slechts in vijf andere jaren was het ook al tropisch warm in mei. Daarnaast beleefden we de warmste nacht ooit gemeten in de bloeimaand: in Maastricht koelde het in de nacht van 28 op 29 mei niet verder af dan 18,8°C. De hoogste temperatuur op een KNMI-station werd op 29 mei bereikt met 33,5°C in Volkel. Tropisch zal het dit jaar niet worden, maar wel zomers.

Geef een reactie