Iepen aan de Havendijk worden toch woensdag gekapt

piushaven-cover-b-51500b43a5c50Afgelopen weekend ontstond er commotie bij bewoners in het Piushavengebied nadat vrijdag bekend was geworden dat de dertien 50 jaar oude Iepen aan de Havendijk vandaag gekapt zouden gaan worden. Er is veel onduidelijkheid bij bewoners waarom voor deze bomen aan de zuidzijde een kapvergunning is afgegeven. Dit was reden voor Johan van de Ven, Commissielid (VOOR Tilburg) om wethouder Berend de Vries aan te schrijven met een verzoek de kap uit te stellen en vanavond in de Commissie Vestigingsklimaat een toelichting te geven.

Eerder reageerde stadsbioloog Gert Brunink: “Ben ook heel benieuwd naar de uitleg! Het betreft hier een uiterst waardevolle verbindingszone. Daarnaast zijn we in Nederland in de laatste 100 jaar al 90% van onze inheemse iepen kwijtgeraakt. Dit vraagt om een verstandige herziening.”

Wethouder Berend de Vries: “Per abuis heeft de gemeente verzuimd om een kapvergunning aan te vragen, maar vrijdag hebben we gelijk gekregen van de rechter om door te kunnen. VOOR Tilburg heeft aandacht gevraagd hiervoor, anders zouden ze vandaag al gekapt zijn, maar nu is dat uitgesteld tot aanstaande woensdag, zodat er gelegenheid is tot heroverweging.”

Pius-omgevingVanmiddag schreef wethouder de Vries in een brief aan de raad: “Wat is de situatie? Zonder het gehele proces vanaf 2008 met u te doorlopen komt dit in een notendop hierop neer. Aan de Havendijk staan twee rijen bomen. Tussen de wortelpartijen van de bomen is er op dit moment ca. 5 meter ruimte beschikbaar. Om de levensvatbaarheid van beide bomenrijen, met éenrichtingsverkeer voor auto’s en enkelzijdig parkeren te garanderen is echter minimaal 5.40 meter nodig. Praktisch is het dus onmogelijk om met behoud van beide bomenrijen dit minimale profiel van 5.40 meter te realiseren, zonder daarbij de levensvatbaarheid van één of beide bomenrijen aan te tasten. Voor de volledigheid moet vermeld dat in het huidig ontwerp rekening is gehouden met een totale breedte (parkeren en rijbaan) van 6 meter. Op basis van deze informatie hebben we de afweging gemaakt om een kapvergunning aan te vragen voor 16 bomen. Wij blijven er van overtuigd dat deze afweging in een zorgvuldig proces, inclusief uitgebreide bewonersbetrokkenheid tot stand is gekomen.”

Johan van de Ven, commissielid van VOOR Tilburg reageerde hier op: ” De bewonersbrief over de bomenkap was in de vakantie verspreid, erg laat en heeft dus niet iedereen bereikt. Veel bewoners wisten het nog niet. De rij bomen moet wijken, volgens deskundigen. Ik heb begrepen dat dat niet helemaal waar is, maar de meningen zijn hierover verdeeld. Als alternatief zou je parkeervakken tussen de bomen kunnen aanleggen. Dit kan beter worden opgelost. Dus niet woensdag al gaan kappen, maar eerst de mogelijkheden bekijken en luisteren naar alle bewoners.” Aanvullend vroeg Hans Kokke (SP): Waren de bewoners daadwerkelijk op de hoogte?” Jan Heijman (VVD) stak niet onder stoelen of banken dat hij het een overbodige discussie vond: “Wat is er aan de hand eigenlijk? Er is aan alle kanten met elkaar gesproken en instemming bereikt en nu praten we weer met 20 mensen over bomen. Die bomen gaan daar gewoon weg. Ophouden, dit is geen punt, als er woensdag gekapt kan worden is dat hartstikke mooi.”

Ron Cremers (GroenLinks): “Het verhaal is sinds 2008 bekend, maar dat laat onverlet dat mensen die een onduidelijkheid boven water willen hebben ook gehoord moeten worden. Bij een kapvergunning wordt blijkbaar nog steeds niet duidelijk aangegeven op welke plek en welke bomen het gaat. We hebben nu een ultimatum: in hoeverre moeten die bomen woensdag gekapt en in hoeverre kan dat niet later?”

Het antwoord van Berend de Vries luidde: “Parkeervakken tussen bomen zou kunnen indien er geen sprake is van wortels die al in open terrein gegroeid hebben. Als bomen zijn opgegroeid met beton op de wortels, kan dat opnieuw. Bij deze bomen hebben de wortels altijd in gras gegroeid en dan zullen parkeervakken tussen de bomen, op de wortels, een negatief effect hebben op de bomen. De bewoners zijn betrokken met ‘plantteams’ in dit gebied en bewoners zijn geïnformeerd over de kap. Uitstellen kan, maar op een moment gaat de irritatie onder bewoners toenemen, die is er nu al, maar voordat er vrieskou is, moeten we zorgen dat de weg weer dicht ligt, zodat we niet tot het voorjaar bezig zijn met deze klus.”

Uiteindelijk was een meerderheid in de commissie voor de kap, alleen GroenLinks en VoorTilburg bleven tegen.

 

 

De plannen zijn al oud en al zeer lang besproken. Zelf in de adviescommissie stedelijk groen.
Toch zijn de mensen die aan deze straat wonen zelf nog niet lang op de hoogte van de kap.
Hun wordt verweten dat ze te laat bezwaar hebben gemaakt tegen de kapvergunning terwijl de gemeente juist veel te laat een kapvergunning heeft aangevraagd waar de bewoners bezwaar tegen kunnen maken.

Er worden vaak klankbord groepen op gericht om dit te voorkomen. Daar zit dan altijd wel een vervelende bewoner in die zich zorgen maakt om de bomen en ze liever behoud. Deze stem wordt vaak overruled door de deskundigheid van de gemeente. Tenslotte zegt de gemeente dat het niet anders kan. Dus wat kun je dan als leek. Toch blijven deze vervelende bewoners gedurende het hele proces bezwaar maken maar dat bezwaar is te verwaarlozen. Tot dat de kapvergunning is aangevraagd. Want dan wordt zijn bezwaar ineens officieel. Natuurlijk wordt dit bezwaar ongegrond verklaard want het officiële bezwaar zou nu ineens te veel tijd en geld kosten “want we zijn nu al zo ver”. De situatie wordt nu wel pijnlijker omdat door de publiciteit iedereen zich ineens afvraagt waarom die bomen niet gewoon kunnen blijven staan en ook de andere bewoners vragen zich nu af of die deskundigheid van de gemeente misschien niet ook een beetje overschat is. En waarom zijn die alternatieve ontwerpen die nu niet bespreekbaar zijn dan niet eerder voorgelegd aan de klankbordgroepen.

De bomen waren dus wel te handhaven maar dit is nooit de intentie geweest van de ontwerper en aangezien we nu niet meer aan de tekentafel zitten wordt het nu wel moeilijk om de bomen te handhaven. De ontwerper (uit Rotterdam) heeft geen rekening gehouden met de beleving van de bewoners en (misschien nog kwalijker) geen rekening gehouden met de beleidsnota TilburgboomT waarin hij duidelijk kon lezen dat hij deze iepen niet zomaar mocht wegtekenen en dat hij daar zijn plannen voor moest aanpassen.

Geef een reactie