IJskoud Bevrijdingsweekeinde met (winterse) buien

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: ijskoud met buien die winters kunnen zijn. Het Bevrijdingsweekeinde moeten we maar snel vergeten. Terwijl de thermometers waarden aangeven van 11 graden liggen de gevoelstemperaturen op slechts 5 tot 7 graden! En dat komt omdat het behoorlijk waait. Daarnaast vallen er van tijd tot tijd buien en dan met name op zaterdag.

Sommige daarvan kunnen met onweer en korrelhagel gepaard gaan. Bevrijdingsdag zelf begint al koud met aan de grond lichte vorst. Na het weekeinde hebben we nog een koude maandag, maar daarna wordt het zachter. Maar dan zijn we wel in de wisselvalligheid beland, waarbij we vanaf woensdag de paraplu dagelijks bij de hand moeten houden.

Inmiddels hebben we de grasmaand april achter ons gelaten. Deze verliep zeer warm, vrij droog en met heel veel zonneschijn. Het was zelfs zo warm dat het in De Bilt op de 7e plaats terecht is gekomen van warmste aprilmaanden sinds 1901. Het was een maand, waarbij koude en warme momenten elkaar wekelijks afwisselden. Dan konden we de hele week de winterjas aan, maar de week erop konden we naar het strand om te genieten van het warme zomerweer.

Voor de zon maakte het niet uit wat voor weer het was, want die bleef maar stralen. Het werd zelfs de op drie na zonnigste aprilmaand in bijna 120 jaar. Gisteren is de maand mei begonnen en de afwisseling van kou en warmte zet ook in deze maand door.

We zijn namelijk gestart met normale waarden voor de tijd van het jaar met een graad of 16, maar vanaf morgen zitten we daar tot en met maandag ruim onder met 11 tot 12 graden. Vervolgens zitten we eind volgende week weer op zo’n 17 graden. Deze donderdag begon met mist die overging in heiig weer waar de zon gewoon doorheen scheen. Rond het middaguur werd het bewolkt en even later vielen er buien.

Het stelde allemaal niet veel voor, want in Berkel-Enschot werd maar 0,3 mm opgevangen. Alleen in De Bilt, Ell en Arcen werd het wat serieuzer met 4 tot 5 mm. Op het einde van de middag verlieten de buien onze regio en verschenen er opklaringen. De zon liet zich regelmatig zien afgewisseld met wolkenvelden. In de nacht nam de bewolking toe en stroomde er zeer koude lucht binnen. Oorzaak is een depressie boven Finland en een hogedrukgebied boven IJsland. Hierdoor ontstaat er een noord tot noordwestelijke stroming met aanvoer van lucht rechtstreeks vanaf de poolstreken. De IJsheiligen van 11 /m 14 mei zijn dan ook vroeg gearriveerd. Op vrijdag zal het niet warmer worden dan 12 graden.

In het weekeinde is het hogedrukgebied verder opgeschoven richting Ierland en de depressie richting Zweden. Hierdoor blijven we in de koude lucht zitten en wordt de bovenlucht alsmaar kouder. Doordat de wind op zaterdag flink aantrekt zal het zeer koud aanvoelen.

De thermometer zal dan wel 11 graden aangeven, voor het gevoel is het slechts een graad of 5! Vervolgens vallen er de hele dag buien afgewisseld met opklaringen. In de middag kunnen de buien gepaard gaan met onweer en korrelhagel. In het oosten wordt zelfs natte sneeuw verwacht en dat in de meimaand. Tijdens Dodenherdenking om 20.00 uur ligt de gevoelstemperatuur op 3 graden.

Dus dat betekent winterjas en muts aan. In de nacht naar zondag klaart het op en zakt de temperatuur naar het vriespunt. Aan de grond gaat het op uitgebreide schaal vriezen. Overdag vallen er opnieuw buien, maar dat zullen er niet zoveel zijn als op zaterdag. De dikke jas zullen we nog even aan moeten aanhouden, want de maxima komt op 11 graden te liggen. Wel neemt de wind iets af, maar neemt niet weg dat het voor het gevoel een graad of 7 zal zijn. Als het kwik in De Bilt onder de 11,2°C komt zal Bevrijdingsdag 2019 in de top-10 komen van koudste Bevrijdingsdagen ooit. In 2002 en 2012 was het ook erg fris op 5 mei met slechts 10 graden.

Op maandag schuift het hogedrukgebied verder door naar Frankrijk. De wind draait dan naar het westen. Er valt dan een enkele bui, maar de zon laat zich ook regelmatig zien. Met 12 graden wordt het wat minder koud, maar door de stevige wind zul je daar weinig van merken. Vanaf dinsdag kruipt de temperatuur uit het dal als de wind naar het zuidwesten is gedraaid. Dat heeft te maken met de nadering van een depressie vanaf de Atlantische Oceaan. Nadeel is wel dat neerslaggebieden over onze regio gaan trekken en dat zien we vanaf woensdag gebeuren. Van tijd tot tijd vallen er buien of zijn er perioden met regen. Dinsdag is de overgangsdag en deze ziet er nog droog uit met een mix van zon en wolkenvelden, maar daarna ruilen we de winterjas om in een regenjas.

Prettig weekend!!

Geef een reactie