Joost van Huijgevoort (DAT) stelt gewetensvragen aan burgemeester Noordanus inzake Vestia

peter noordanus en susan baart
Peter Noordanus en Susan Baart

Naar aanleiding van berichten in de landelijke media over het feit dat Vestia een miljardenclaim heeft ingediend tegen alle acht oud-commissarissen, onder wie Susan Baart de huidige partner van de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus, schreef raadslid Joost van Huijgevoort (DAT) een brief aan het Tilburgse college. In deze brief stelt hij richting burgemeester Noordanus een aantal gewetensvragen, waaronder de vraag of het niet verstandig zou zijn als de burgemeester tijdelijk zijn functie neer zou leggen totdat er duidelijkheid is over zijn rol. Peter Noordanus was commissaris bij Vestia van 2001 tot 2003 en Susan Baart van april 2010 tot oktober 2012. Zij maakte haar termijn niet af

Woningcorporatie Vestia, dat woningen verhuurt, verkoopt en beheert in heel Nederland, maar vooral in de regio’s Rijnmond en Haaglanden, is in opspraak geraakt doordat het in 2008 en 2009 een fors verlies had geleden met de handel in derivaten. Derivaten zijn beleggingen, die kunnen worden verhandeld op de beurs, met een hoge rente, maar ook met een hoog risico om de inleg te verliezen. In februari 2012 kwam de omvang naar buiten van de derivatenportefeuille van Vestia: tegenover ruim 6 miljard euro aan uitstaande leningen staat begin 2012 een netto derivatenpositie van bijna 23 miljard euro, volgens Vestia veelal vooruitlopend op toekomstige leningen. In totaal had Vestia meer dan vierhonderd renteverzekeringen lopen bij 13 verschillende banken in binnen- en buitenland. In mei 2012 was het verlies opgelopen tot 2,1 miljard euro. (€2.100.000.000,-). Bestuursvoorzitter Erik Staal, die sinds 1992 aan het roer zat (toen nog Gemeentelijk Woningbedrijf Den Haag) nam bij zijn ontslag nog eens 3,5 miljoen euro aan opgebouwde pensioenrechten mee. Volgens een artikel van NRC (maart 2012) verzweeg Erik Staal het debacle voor de Raad van Commissarissen, die verantwoordelijk is en toezicht moet houden op de handel en wandel van de woningstichting.

Echter, de problemen waren in 2009 al bekend, maar zijn toen niet naar buiten gebracht: “Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) heeft reeds in 2009 diverse banken dringend verzocht om de derivatenverliezen voor sociale woningcorporaties, waaronder Vestia, te beperken door de zogeheten margin calls te maximeren. Maar volgens goed ingevoerde bronnen voelden de banken daar helemaal niets voor. (…) Het waarborgfonds, dat voor in totaal €85 miljard garant staat voor woningcorporaties, constateerde de problemen destijds al en ging in onderhandeling met de banken over de oplopende verliezen. De banken beloofden de margin calls voor het handjevol corporaties in 2008 niet uit te oefenen, maar ze wilden niets weten van een plafond op de margin calls voor alle corporaties in de toekomst. Dan zou immers minder worden verdiend.” schreef de Telegraaf in mei 2012.

Op de website van het Financieele Dagblad zegt Borrius, de advocaat van de oud-commissarissen: “Er is tot nu toe alleen een brief met een aansprakelijkheidsstelling. Er is nog geen zaak. De aansprakelijkheidsstelling is onterecht.”

Geef een reactie