Kletsnatte en onstuimige Oudjaarsdag

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het laatste weekeinde van 2023: een kletsnatte en onstuimige Oudjaarsdag. Zaterdag is het bewolkt, maar blijft het droog. Oudjaarsdag daarentegen is een onvervalste herfstdag: perioden met regen bij een vrij krachtige tot harde wind. Ook tijdens de jaarwisseling is het onstuimig en nat. Op beide dagen ligt de temperatuur op een graad of 9. Na het weekeinde is het 2024 en dan blijft het wisselvallig. Wel beginnen de temperaturen langzaam te dalen tot 7 graden op het einde van de week.

We hebben een bijzondere week achter de rug. Het begon al met de warmste Eerste kerstdag ooit waargenomen. Daarbij kijken we naar de gemiddelde etmaaltemperatuur en dus niet naar de hoogste maximumtemperatuur. Gemiddeld over 24 uur kwamen we uit op 12,0°C en deze werd waargenomen in Westdorpe. Hiermee werd het record uit 1983, met op 25 december een gemiddelde van 11,4°C en geregistreerd in Volkel, naar de tweede plaats verdreven.

Het was overal zeer zacht, want op maar liefst negen stations werd dit record gebroken. Ook in onze regio, want Gilze-Rijen, Tilburg en Berkel-Enschot kwamen allemaal uit op gemiddeld 11,6°C. Maar dat is nog niet alles, want kijken we naar zowel Eerste als Tweede kerstdag samen dan werd kerst 2023 zelfs de op één na warmste ooit waargenomen. De Bilt zag het op de 25e namelijk 12,5°C worden en een dag later 11,3°C. Gemiddeld over die kerstdagen is dat 11,9°C. Recordhouder blijft dan ook kerst 2015 die een gemiddelde maximumtemperatuur had van 14,2°C! Heel bizar.

Laat op de avond ging de temperatuur afgelopen Tweede kerstdag flink onderuit en begon het zelfs te vriezen. Zoals in Eelde (-0,5°C) en in Deelen (-0,2°C). Oorzaak waren de opklaringen die we in onze regio in de ochtend hadden gekregen en die langzaam naar het noorden trokken. Deze kou zette in de nacht naar 27 december door tot -1,7°C in Eelde. Maar van echte kou was de afgelopen dagen niets te merken. Integendeel, al acht dagen achtereen heeft Berkel-Enschot temperaturen van minstens 10 graden. Afgelopen zondag was met 13,1°C de warmste dag. Gezien de verwachtingen tot het einde van het jaar kunnen we nu al spreken van een warme, kletsnatte en sombere december. Trekken we dat door naar het jaar 2023, dan zal dit jaar als recordwarm, recordnat en bijzonder zonnig (de op zes na zonnigste ooit) de weerboeken ingaan.

Maar er gebeurde nog veel meer deze week. Kijk maar naar het hoge water die op heel veel plaatsten tot overlast leidt. Rivieren stromen nog net niet over, doordat we geleerd hebben van de heftige overstromingen van 1995.

De waterschappen draaien overuren, maar van gevaar is geen sprake. En dan kijken we even naar de overkant van de Noordzee, waar storm Gerrit enorm te keer is gegaan op de Britse Eilanden. De Britse weerdienst heeft deze storm die naam gegeven, welke genoemd is naar onze eigen weerman Gerrit Hiemstra die onlangs gestopt is op tv. Tornado’s, overstromingen en zware sneeuwval waren het gevolg. Het enige wat wij ervan meekregen was dat de wind na de kerstdagen is toegenomen.

En die wind trok afgelopen nacht nog verder aan. Oorzaak is een nieuwe depressie boven Schotland die via de Noordzee naar de kust van Noorwegen trekt en daar vandaag aankomt. Daarmee werden ook buien meegetrokken, en dat gaat de hele dag door. Met 11 graden blijft het bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Maar door de harde wind zal het wat minder zacht aanvoelen.

In het weekeinde zijn we in de laatste dagen van 2023 beland en deze geeft ons twee totaal verschillende dagen. Op zaterdag komen we namelijk tussen twee depressies in te liggen. De wind neemt af en neerslaggebieden worden even op afstand gehouden en dus blijft het droog. Op Oudjaarsdag krijgen we een totale herfstdag voor onze kiezen. Een depressie komt dan boven de Britse Eilanden te liggen en zorgt voor perioden met regen wat gepaard gaat met veel wind. Tijdens de jaarwisseling houden we ook dit weer. Dus pas op als je vuurwerk afsteekt. Dat geldt overigens niet voor Tilburg waar een vuurwerkverbod geldt. Temperaturen liggen op beide dagen op een graad of 9. Ook in het nieuwe jaar blijft het wisselvallig met een komen en gaan van buien. Wel zien we dat de temperatuur wat naar beneden gaat tot 7 graden op het einde van de week. Kijken we naar de laatste weerkaarten dan zou 6 januari een kantelpunt kunnen betekenen met een overgang naar winterweer. Afwachten maar of dit doorzet.

Geef een reactie