Kletsnatte maandag gevolgd door droog en koud weer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: kletsnatte maandag gevolgd door droog en koud weer. Op maandag ligt precies boven ons hoofd een depressie die ons perioden met regen zal brengen. Daarbij wordt er zo’n 20 tot 30 mm verwacht. En door die neerslag wordt het voor het gevoel niet warmer dan een graad of 3 tot 4. Op dinsdag gaat de regen over in buien die alleen in de ochtend zullen vallen. In de loop van de middag wordt het namelijk droog en kunnen we een enkele opklaring zien. Dat zet in de nacht verder door, waardoor de woensdag koud gaat beginnen met temperaturen rond het vriespunt. Voor de rest van de week blijft het droog en krijgen we een afwisseling van wolken en soms wat zon. Langzaam gaan de temperaturen omhoog van 6 graden op woensdag tot een graad of 10 in het weekeinde. Ook de vorst zal dan langzaam verdwijnen.

Net als vorige week zondag ging ook vanochtend de temperatuur onderuit. Onder een heldere hemel zakte de temperatuur namelijk tot onder het vriespunt. Alleen in het noordwesten en uiterste zuidwesten had het op neushoogte niet gevroren. Het koudst werd het in het Limburgse Ell met -2,4°C gevolgd door Woensdrecht en Hupsel met ieder -2,2°C. Tilburg en Berkel-Enschot noteerde 0 graden. Sint en Piet hebben op zaterdag met de trein dus geen Spaanse warmte meegenomen, want het kwik bleef namelijk steken op zo’n 7 graden.

De gevoelstemperatuur kwam zelfs nog lager uit met een graad of 4 tot 5. Erg koud dus. Gemiddeld genomen beleven we ook een koude start van november, ondanks dat de eerste tien dagen temperaturen lieten zien van meer dan 10 graden. Maar toen het carnavalsseizoen begon op de 11e van de 11e werd het erg koud die de hoge kwikstanden weer teniet deden. Het is op dit moment dan ook gemiddeld genomen de op twee na koudste eerste helft van de slachtmaand in 20 jaar. Maar aan de overkant van de oceaan kan het nog gekker. Daar beleeft Chicago tot nu toe de koudste november sinds 1871! Je zou denken dat het Noordelijk Halfrond kouder aan het worden is, maar niets is minder waar. In het Alaska gelegen Anchorage werd het deze maand namelijk 3 graden warmer en daar beleven ze een van de warmste novembermaanden ooit.

Terug naar eigen land waar Sinterklaas inmiddels zijn intrede heeft gedaan. Op deze zondag zal hij in Berkel-Enschot, Udenhout en Tilburg arriveren en kan de schoen weer gezet worden. De dag begon zonnig en ijskoud met kwikstanden van rond het vriespunt. Inmiddels zien we wat hoge sluierwolken en dat is de voorbode dat er ander weer op komst is. In de loop van de dag zal de bewolking verder toenemen, maar blijft het wel droog. Met een gevoelstemperatuur van 4 graden is het net als gisteren waterkoud, vooral als de zon zich steeds meer gaat verbergen.

De toename van de bewolking hangt samen met een depressie, met de naam Ingmar, die vandaag nog boven Duitsland ligt en maandag boven onze regio. Perioden met regen staat dan op het programma, waarbij er tussen de 20 en 30 mm gaat vallen. Dat begint vanavond al vanuit het oosten. In de Limburgse heuvels is het nog zeer koud en dan kan de neerslag voorafgegaan worden door natte sneeuw. In de loop van de nacht vallen in Brabant de eerste druppels en dat houdt de hele maandag aan.

De wind is dan gedraaid naar het noordwesten en wordt matig, waarmee het een kille herfstdag zal worden met een gevoelstemperatuur van slechts 3 graden. Binnenblijven is dan ook het advies. Op dinsdag trekt de depressie verder naar Noorwegen. Wij komen dan aan de zuidkant van dit lagedrukgebied terecht dat gepaard gaat met buien op dinsdagochtend. In de middag wordt het steeds droger en kan er een enkele opklaring ontstaan.

Met 7 graden blijft het fris voor de tijd van het jaar. Inmiddels zien we boven Rusland een enorm hogedrukgebied liggen. Deze wordt op woensdag steeds krachtiger en daar profiteren we van. Met een zuidoostelijke stroming wordt dan droge, maar ook koude lucht aangevoerd. Neerslaggebieden blijven op afstand, waardoor we een afwisseling krijgen van zon en wolken. Met slechts 6 graden wordt het de koudste dag van de week. Daarna klimt de temperatuur uit het dal en stijgt verder tot over de 10 graden in het weekeinde.

Op donderdag zet een depressie voor de kust van Frankrijk namelijk een tegenaanval in en probeert het Russische hogedrukgebied terug te duwen. Dat gevecht duurt tot in het weekeinde. Soms wint het hogedrukgebied en dan is het droog en zien we wat vaker de zon. En als de depressie wint is het vaak bewolkt en kan er een buitje vallen. In het weekeinde krijgen we een duidelijke tweedeling met een depressie ten westen van ons en een hogedrukgebied boven Rusland. Wij zitten er precies tussenin, waardoor er een krachtige zuidelijke stroming ontstaat met aanvoer van zachte lucht. De temperatuur loopt dan op naar meer dan 10 graden. Ook de nachttemperaturen gaat hierdoor langzaam omhoog. Vanaf woensdag, als we onder invloed komen van het hogedrukgebied, zijn er i de nacht nog flinke opklaringen en ligt het kwik rond of zelfs onder het vriespunt.

Geef een reactie