De maand juni is voorbij en zal de weerboeken ingaan met een nieuw weerrecord. Sinds 1901 is er namelijk nog nooit een nattere junimaand geweest als dit jaar. Het oude record stond op 247 mm gemeten in Poortugaal in 1961. Diverse weerstations gingen daar deze maand overheen: Roermond noteerde 257, Deurne 258 en het nieuwe record komt te staan op 277 mm in het Limburgse Ysselsteyn.
Dat is meer dan gemiddeld in een hele zomer! Normaal valt er in de eerste zomermaand zo’n 68 mm; gemiddeld over het hele land viel er nu 130 mm en dat is dus bijna twee keer zoveel. Alleen in 1998 en 1927 werd er meer neerslag opgevangen.
Het is ook niet zo gek, want in onze regio is op 24 van de 30 dagen in juni neerslag gevallen, waarvan vijf dagen met meer dan 10 millimeter. Berkel-Enschot had overigens een neerslagtotaal van 120 mm. Een natte boel dus en de grond is dan ook helemaal verzadigd. Depressies bepaalden grotendeels het weerbeeld en we zijn er nog niet van af.
Boven Schotland ligt er namelijk één en deze blijft daar tot in het weekeinde rondtollen met het ene na het andere neerslaggebied. Vanochtend begonnen we met lichte regen die overging in buien. De zon zagen we amper, waardoor het kwik de 20 graden niet meer kon halen en op een graad of 19 bleef steken.
Aan het begin van de avond vielen er nog steeds buien, maar daarna werd het langzaam droger. Er staat wel een stevige zuidwestenwind, kracht 3 tot 4. Met 16 graden wordt het een zachte nacht. De vrijdag lijkt wel een herfstdag. Er zijn perioden met lichte regen gevolgd door buien en daarbij waait het allemaal nog harder tot windkracht 5.
Met die wind wordt overigens wel warme lucht onze regio ingeblazen, waardoor de eerste dag van juli een warme dag zal worden met 21 graden. In de avond wordt de neerslag intensiever en gaat het nog harder regenen en vallen er meer buien. Pas in de nacht naar zaterdag wordt het eindelijk droog, neemt de wind af en verschijnen er opklaringen.
Die opklaringen zijn de opmaat voor het weekeinde, want dat ziet er een stuk beter uit. Niet dat het droog blijft, want buien blijven er vallen, maar de droge periodes worden steeds langer.
Daarbij zien we ook regelmatig de zon. We komen namelijk tijdelijk onder invloed van een hogedrukgebied en dat handhaaft zich tot woensdag. Met 19 graden is het op zaterdag wel wat fris voor de tijd van het jaar.
Zondag geeft eigenlijk hetzelfde weerbeeld met nog wat enkele buitjes, maar veel stelt het allemaal niet voor. Op het einde van de dag neemt de bewolking echter toe door de nadering van een warmtefront die ons in avond en nacht wat lichte motregen brengen.
Als het neerslaggebied voorbij is getrokken begint het kwik te stijgen met 21 op maandag en 22 graden op dinsdag. Daarbij blijft het op beide dagen overwegend droog en wisselen zon en wolken elkaar af. Vanaf woensdag verdwijnt het hogedrukgebied en keren de depressies weer terug. De bewolking neemt toe en daarmee ook de kans op neerslag. Aan de temperatuur verandert niets, want die ligt op 22 graden wat normaal is voor de eerste week van de hooimaand.
Weerspreuken
In juni te veel regen in de nok, schaadt de bij en de bonenstok.
Als het regent toen onze Lieve Vrouwe (2 juli) het gebergte ging beschouwen, zo zal de regen zich vermeren en in veertig dagen niet wederkeren.