Spring naar inhoud

Lezing Paul Spapens over Hasseltplein

Het Hasseltplein in 1988. Foto: Collectie Krelis Swaans

Op zondag 21 februari 2021 geeft Paul Spapens een lezing over de historie en de cultuur van het Hasseltplein in Tilburg. De lezing onder de titel ‘Alles van waarde is weerloos’ kan door iedereen thuis worden gevolgd vanaf 15:00 uur.

Dit dankzij een zogeheten livestream die door Omroep Tilburg wordt verzorgd. Je komt op deze livestream door op de computer, telefoon of tablet in de tikken: www.omroeptilburg.nl/livestream.

De Hasseltse Kapel in voorjaar 2018 Foto: John Geerts

De aandacht is al weken gericht op het Hasseltplein, een kwetsbare erfgoed in een stad waar al veel zichtbare geschiedenis is verdwenen. De kwetsbaarheid van het Hasseltplein werd een stedelijk onderwerp vanwege de plannen die er zijn met de Postelse Hoeve. Ook de ontwikkelingen in de directe omgeving in de (nabije) toekomst baren grote zorgen. Naar aanleiding van alle commotie wil de gemeenteraad dat het Hasseltplein tot beschermd stadsgezicht wordt verklaard.

De lezing die publicist en Tilburg-kenner Paul Spapens geeft moet worden gezien als een poging om Tilburg goed bij te praten over het belang van het Hasseltplein voor de stad. Alleen als je weet wat er speelt, kun je er goed voor opkomen, is zijn stelling. Hij doet dat op de hem eigen wijze met veel aandacht voor de eigenheid van Tilburg en voor aansprekende details. De lezing is een initiatief van de Stichting tot Beheer van de Hasseltse Kapel. Deze vijf eeuwen oude kapel zou je de hoofdbewoner kunnen noemen van het Hasseltplein.

De Herdgang Hasselt en omstreken op de plattegrond van 1834

Dit is een oorspronkelijke Frankische Driehoek. De huidige stad Tilburg is ontstaan uit aan elkaar gegroeide Frankische Driehoeken of herdgangen, waaronder Korvel, Veldhoven (Wilhelminapark) en Heuvel (Heuvelring). Op het Hasseltplein heerst nog een stilte die uitzonderlijk is in een hectische stad, een belangrijke reden voor de waardering. Het intieme en rustieke gevoel hangt nauw samen met de Hasseltse kapel waar de 100.000 bezoekers per jaar juist een spirituele rust zoeken.

De omgeving van deze middeleeuwse plek is overdonderend verstedelijkt. In zijn lezing vergelijkt Paul Spapens het Hasseltplein met het onoverwinnelijke dorpje van Asterix en Obelix. Het verhaal dat hij vertelt is een krachtig pleidooi om dit kwetsbare plein de best mogelijk bescherming te bieden en het belang daarvan boven alles te laten prevaleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *