Spring naar inhoud

Petitie gestart ‘Hasseltplein beschermd stadsgezicht’

De Hasseltse kapel in het voorjaar Foto: John Geerts

In Tilburg is gisterenmorgen 2 februari 2021 een online-petitie gestart om het historisch Hasseltplein tot beschermd stadsgezicht te verklaren. Vrijwel direct nadat de petitie beschikbaar was gekomen waren er al tientallen ondertekenaars. De petitie is een initiatief van drie belanghebbende organisaties: Vereniging Leefbaarheid Hasseltplein, Stichting Behoud Frankische Driehoek Hasseltplein en Stichting tot Beheer van de Hasseltse Kapel.

De wens om het Hasseltplein tot beschermd stadsgezicht te verklaren leeft al veel langer, maar is actueel geworden door nieuwe plannen in de directe omgeving. Hierdoor komt dit kwetsbare gebied dat al tientallen jaren in de verdrukking is, nóg meer onder druk te staan.

Hotel De Postelse Hoeve Foto: John Geerts

Deze nieuwe plannen om hotel de Postelse Hoeve te verbouwen tot een studentenverblijf heeft tot een groeiende bezorgdheid geleid in de stad. Een voorbeeld daarvan is een motie die door het CDA in de gemeenteraad van Tilburg is ingediend. Deze motie kan vermoedelijk op zeer brede steun rekenen. De petitie staat overigens los van dit initiatief. De drie organisaties willen hiermee de Tilburgers in de gelegenheid stellen hun mening over het Hasseltplein als beschermd stadsgezicht kenbaar te maken.

De Spuul voor de Hasseltse Kapel

Het Hasseltplein is eeuwenoud. Het heeft de structuur van een zogeheten Frankische Driehoek. Rondom dit plein staan vijf rijksmonumenten. Een daarvan is de vijf eeuwen oude Hasseltse Kapel. Zowel deze kapel als het Hasseltplein dragen bij aan de identiteit van Tilburg. Tilburg kent al twee beschermde stadsgezichten: de stadskern en het Wilhelminapark/Goirkestraat. De initiatiefnemers De initiatiefnemers hopen door middel van de petitie het Tilburgs gemeentebestuur te bewegen het Hasseltplein als beschermd stadsgezicht aan te wijzen.

De petitie is te vinden op: deze website. 

1 gedachte over “Petitie gestart ‘Hasseltplein beschermd stadsgezicht’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *