Spring naar inhoud

Leugen

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor de PvdA.

"Dat corona een democratisch virus zou zijn dat iedereen gelijk treft, is de grootste leugen van 2020. Corona is een klassenvirus."

Bovenstaande zinnen zijn woorden van een gemeenteraadslid uit Antwerpen.
Natuurlijk heeft deze man groot gelijk.

De mensen met de laagste inkomens worden door COVID-19 onevenredig hard getroffen tijdens de opeenvolgende lockdowns van Rutte en co. De gewone burgers met lage inkomens zijn de klos. Zij kunnen nauwelijks thuis hun schoolgaande jeugd begeleiden, omdat ze de baan op moeten of zelf telewerk verrichten.

Recent onderzoek toont nog maar weer eens aan dat de armoede in ons land fors is toegenomen. Alleen al in Tilburg groeien nu al 3700 kinderen in armoede op, en hun aantal groeit. Kwetsbare kinderen en jongeren waar velen geen zicht op hebben.

En de rijksten werden alleen maar nog rijker.
In Tilburg valt het te betwijfelen of kinderen uit de zogeheten PACT-wijken na de zomer van 2021 de opgelopen onderwijs- en sociale achterstand op afzienbare termijn in kunnen lopen.

Om te snappen wat er in deze wijken aan de hand is, kan een wandeling door onze stad veel duidelijk maken. Zoals legende Johan Cruijff zei, ik citeer hem graag: je snapt het pas als je het begrijpt.

Loop eens door Tilburg West, door ’t Zand en Wandelbos, maar ook door andere buurten waar het gezinsinkomen aanzienlijk lager is dan bijvoorbeeld in Zorgvlied. Je ziet al aan het straatbeeld dat hier de afgelopen maanden veel op straat gehangen is.

Deze week wandelden we weer eens door West en (oud) Noord. Veel anders is er immers momenteel niet te doen. Lak aan de regen, zeiden we tegen elkaar. Gaat het haar van krullen, zei oma altijd.

We noteerden rond de vijvers in west honderden snackzakken, blikjes en flesjes op straat en in de berm. Tussen de bosjes was duidelijk om de zoveel meter een behoefte gedaan.

Volgens dit college, op vragen van de PvdA in april 2020, was het niet nodig om in en rond de stad noodtoiletten open te stellen. Een jaar later bijna is de vervuiling van het buitengebied inmiddels net zo ernstig als de stank in sommige portieken in de binnenstad of in de parkjes en bosjes. En de sluiting van winkels en horeca duurt nog voort. Dus die toiletten blijven nog steeds dicht voor recreanten.

Voor de VVD van Rutte pakt zijn wekelijkse TV-show over versoepeling dan wel verstrenging van coronamaatregelen volgens velen goed uit. Hij staat onverminderd hoog in de peilingen rond de verkiezingen. Met een verdere verlenging van de lockdown tot begin maart kan deze lijsttrekker nog net voor onze stembusgang een echte versoepeling aankondigen.
Hoppa, weer een paar zetels erbij, als hij niet voor de rechter wordt gedaagd vanwege machtsmisbruik in de toeslagenaffaire.

Sociaal- maatschappelijk is corona een steeds grotere ramp aan het worden door alles wat nu over ons heen komt. Ik zie mensen geestelijk onderuit gaan van wie ik het niet zou verwachten. Psychische stress, ontredderde ouders en pubers die levenloos op de bank hangen. Hun toekomstperspectief lijkt verdwenen na de zoveelste flutboodschap.

Halfzachte maatregelen en loze beloften moeten ons nog even zoet houden. Na de verkiezingen in maart, als alle stemmen netjes zijn geteld, krijgen we echter zeer waarschijnlijk te horen dat alles toch nog net iets langer gaat duren dan dit kabinet in februari had gedacht.

De kloof in onze samenleving, ook in Tilburg, is het afgelopen jaar tijd enorm gegroeid. Ook de onverdraagzaamheid en de agressie zijn naar mijn gevoel snel aan het toenemen ondanks al die fijne hartjes in het straatbeeld.

Op onze wandeling door Noord, nabij de Melis Stokestraat, zagen we hoe een koerier in een bestelautootje vlak voor de kanaalbrug een oudere dame op een fiets keihard onderuit reed. Zij belandde hard op de motorkap. De vrouw bleek achteraf gelukkig slechts gebutst. We hielpen haar overeind. Ook de chauffeur was behoorlijk van streek. Het was zijn schuld.

Drie andere automobilisten stapten even uit, maar reden daarna al heel vlug, over de afgebroken buitenspiegel heen, razendsnel weer verder. Terwijl we de dame voorzichtig aan de kant hielpen en mijn vrouw haar verwondingen bekeek begon een vierde automobilist fel te claxonneren. Hij wilde er onmiddellijk langs.

Hoe gaan we straks in onze stad de saamhorigheid weer bevorderen? Ik vrees dat ook de lokale economische en sociale ontwrichting ons nog jaren parten zullen spelen.

Solidariteit is meer dan het samen dragen van een mondkapje. Van achter dat lapje is het makkelijk roepen dat we allemaal hopen op het normaal of dat de zorg en het onderwijs beter verdienen, maar in dezelfde ademtocht klinkt dat loonsverhoging door dit kabinet niet zal worden geregeld.

Komt dat door een Brits-, Chinees-, Braziliaans- of Zuid-Afrikaans virus? Het is voor mij een mutatie van de Haagse ziekte. Ik weiger dan ook naar een nieuwe aflevering van het liberale torenspel te kijken of te luisteren.

9 gedachten over “Leugen

 1. Jeroen van Dijk

  Tom, jij durft te zeggen wat anderen allang niet meer durven !!
  Petje af vor je !!!
  Ik heb heel veel Afrika ervaring en weet dus waarom het verloedert in NL.
  En ook waarom jongetjes vanf 10 jaar, laat in de avond nog rellen en jatten.
  Door Rutte staat bij ons de deur voor ontwikkelingslanden nogsteeds wijd open,
  ondanks dat Nederland hopeloos overbevolkt is.
  DUS: op 17 maart...........................

 2. Hetty

  Dat is nou toevallig net wat wij vrijwel dagelijks doen. Van Blaak tot oud Zuid. Reeshof en Zorgvlied. Zeker in Corona tijd is op deze manier je eigen stad verkennen heel leerzaam en leuk en je hebt nog beweging ook.
  Wat er onderweg aan mooie en schandelijke zaken te ontdekken valt is niet in een paar woorden samen te vatten.
  Ik zou zeggen, probeer het ook eens.

 3. Gijs

  Jij bent een praatjesmaker Hans. Mensen opsteuken zonder iets zinnigs te zeggen.. je zal het vast ook in den haag goed doen!

 4. Marcel

  De toeslagenaffaire heeft inzichtelijk gemaakt hoe onbetrouwbaar overheid en rechtstaat zijn en alle burgers vermalen slaaf. En ook de berichtgeving in alle media toont ondersteuning van deze onbetrouwbare overheid. De media hitst de burgers tegen elkaar op. De media verzwijgt de informatie die de burger wel zou moeten kunnen vernemen. Het echte nieuws vind je door internet af te struinen en de wellicht ooit betrouwbare media links te laten liggen. En heb oog voor de gekochte mening van bn'ers

 5. Pietspijkers

  Een avond klok is niet leuk maar als het niet anders kan houd op. Maar een man op visite ontvangen dat is waardeloos. Dit moeten ze veranderen.

 6. Tom

  En dan toevallig net door de wijken lopen waar voornamelijk geëmigreerde gezinnen wonen waarvan de vader halve bak Nederlands spreekt en de moeder geen woord Nederlands spreekt.. Waar de kinderen opgroeien met liefde voor het vaderland en Nederland verafschuwt wordt.. loop eens door wijken waar iedereen Nederlands spreekt en ook echt het hart in Nederland heeft ipv het hart heeft bij het land waar het vandaan komt. Hier in de wijk en in alle andere wijken waar beide ouders Nederlands spreken of kunnen spreken is dit veelal minder aan de orde..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *