vrijdag 29 maart 2024

9 gedachten over “De wijkcentra zijn dood, leve de wijkcentra

  1. De MFA’s vormen juist de spin in het web voor de nabije toekomst waarin de maatschappij na corona gereset zal worden. De laagdrempelige huiskamer voor de wijk zal daarbij multifunctioneel ingezet gaan worden voor ontmoeting, jeugd- en volwassenen educatie. Cultuureducatie dichtbij de leef en woonomgeving kunnen aanbieden heeft de toekomst.
    Wij gebruiken als accordeonvereniging het Wijkcentrum als repetitielokaal en doen daar regelmatig tegenprestaties voor door laagdrempelige activiteiten aan te bieden in het Wijkcentrum en de Zorgcentra in de wijk.
    Kortom de Wijkcentra hebben de toekomst!!

  2. Wellicht is het interessant om de overhead binnen de topstructuur van Contour-De Twern eens te gaan kijken of het daar niet wat minder kan, hetzij in managementlagen, hetzij in staffuncties, hetzij in procedure-schrijvers (M / V), hetzij in salarisschalen van de top van de organisatie.
    Bezuinigen op de werkvloer is toch wel de weg van de minste weerstand in deze.

    Evengoed, dat de buurtcentra qua cachet , presentatie en bediening een stevige facelift kunnen gebruiken, daarin, Paula, heb je wel een punt.

  3. Dag Paula,
    Ik ben verbaasd en zelfs een beetje verbolgen en verdrietig merk ik! De Nieuwe Stede is inderdaad een wijkcentrum wat verbouwd gaat worden en zeker een upgrade nodig heeft in aankleding en verlichting maar daartegenover zien onze bezoekers de Nieuwe Stede als een warme ontmoetingsplek midden in de wijk. Als ik met onze bezoekers/ gebruikers in gesprek ga is de mening vooral dat het laagdrempelig is en gezellig.
    Geen verschil voor en tijdens de Corona? Erg vreemd want de Nieuwe stede is een druk en gezellig wijkcentrum waar het zeker bruist. Op bepaalde momenten zijn de 9 verhuurbare ruimtes veelal in gebruik, inderdaad de yogagroep, kaartclub en de bingo maar er gebeurd gelukkig veel meer……Basisschool de Zuidwester die steeds vaker gebruik maakt van het centrum voor bv de eindmusical, de carnavalsmiddag en kerstvoorstelling maar ook de exposities die worden georganiseerd door een vrijwilligster uit de buurt. De dansavond, de salsalessen, zorgverleners die bijscholing zorgpersoneel aanbieden, examentrainingen vanuit de universiteit en zo kan ik nog even doorgaan.
    Ik besef me tegelijkertijd dat de voorkant van het gebouw niet erg uitnodigend lijkt omdat er links van de voordeur kantoren zijn gevestigd die in de avonden niet in gebruik zijn en waarschijnlijk is dat een gedeelte van je uitzicht.
    Ik wil je graag uitnodigen voor een kop koffie want we zijn altijd op zoek naar buurtbewoners die willen meedenken en de Nieuwe stede ook zien als “hun” wijkcentrum en vaker binnen komen ipv alleen tijdens het stemmen
    Hopelijk tot snel.
    Aurora van Schijndel, Centrumcoördinator Nieuwe Stede

  4. Juist de laagdrempeligheid en de niet te hoge prijzen maken dat het wijkcentrum voor iedereen toegankelijk is. Er zijn altijd wel groepen mensen binnen te vinden. Ikzelf organiseer als vrijwilliger (bij de Nieuwe Stede) exposities voor o.a. hobbyisten, amateurkunstenaars, verzamelaars en cursisten in het Wijkcentrum. Bij uitstek de plek voor deze groep mogelijkheden om zich te laten zien én mensen in de wijk met creativiteit en kunst in contact te brengen. Zo mooi!!

  5. Beste mensen
    Ik weet over welk wijkcentrum gesproken wordt.
    Onze wijkcentra’s in het Zand en Wandelbos worden dagelijks goed bezocht.
    Het is zelfs moeilijk om een ruimte te huren, en dat zijn er veel in diverse afmetingen.
    De wijkcentra’s in onze wijken hebben een mooie facelift gekregen en het ziet er uitnodigend uit.
    In MFA het Kruispunt vond wekelijks samen eten plaats met Resto van Harte, op de maandagen en donderdagen en het zat helemaal ” volgeboekt,” met ongeveer 80 mensen.
    Ook komen er dagelijks bewoners langs om gezellig samen een kopje koffie/ thee te drinken
    tegen een schappelijke prijs.
    Onze bewoners hebben zeker de wijkcentra’s gemist en hopen dat het straks weer zijn oude gangetje gaat.

  6. Hallo Gon,
    Strak plan. En laten we daar dan ook meteen buurtbewoners, creatieve denkers en ondernemers bij betrekken. ‘We’ zijn immers niet met één (begrotings)gat te vangen, of niet?

  7. Dag Paula,
    Die uitdaging ga ik graag aan. Zeker, opnieuw kijken naar de potentie van de centra, hoe kan er meer in gebeuren ipv minder, dat ga ik zeker niet uit de weg, mijn collega’s evenmin. Het is waardevol maatschappelijk vastgoed, van de gemeente en dus een beetje van ons allemaal. Het denken houdt wat mij betreft niet op bij een sluitende exploitatie. Na de zomer een goed buurt en stadsgesprek organiseren samen met wethouder en gemeenteraad?

  8. Ha die Gon,
    Mijn frame is bedoeld om uit te dagen, zoals je al begrepen hebt. Maar heb je ook de laatste alinea gelezen?

    Ik probeer namelijk hiermee de aanzet te geven om breder te denken dan het huidige ‘gebruik versus sluiten’. De nieuwe situatie waarin deze samenleving zit zou volop kansen kunnen bieden, die voor het oprapen liggen. De voorbeelden zijn slechts bedoeld als een begin en ik hoop dat er een andere weg wordt gevonden dan slechts het beperken van openingstijden. Een weg die past bij de twintiger jaren van de 21ste eeuw en die past bij Tilburg.

    Op veel vlakken en in veel sectoren wordt al nagedacht over hoe de coronatijd een blijvende verandering achter zal laten in werkwijzen en gewoonten. Zou het dan niet passend zijn voor een grote maatschappelijke organisatie als ContourdeTwern om het voortouw te nemen in deze gesprekken en in beeld te krijgen wat de post-coronatijd betekent voor maatschappelijke organisaties in de wijken en in de samenleving en om dat (als eerste) in de praktijk te brengen?

    Anders gezegd: Wat kan er wel? En hoe kunnen de wijkcentra daar een rol in vervullen?

  9. Dag Paula,
    Een merkwaardig analyse van je over die wijkcentra. Weet je dat er jaarlijks meer dan 1,7 miljoen bezoekers komen? Dat die niet meer af komen op witte pleistermuren en tl balken, omdat, op één centrum na, (de Nieuwe Stede, dat we dit najaar nog verbouwen) alle centra een enorme facelift ondergaan hebben de afgelopen jaren? Dat bezoekersenquêtes een waardering boven de 8 opleverent? Dat wie uitwijkt naar een andere horecagelegenheid voor een bijeenkomst (wat trouwens mag hoor, geen probleem) de bezoekers wel een flink hogere consumptieprijs laat betalen. Dat er nu niet voor niks ook fikse bezwaren geuit worden omdat veel mensen wél veel waarde hechten aan het wijkcentrum dicht in de buurt, dat betaalbaar, gezellig, vertrouwd is en waar je er bij hoort, ook als je geen consumptie neemt? Enfin, jouw frame van de centra is wel een beetje eenzijdig hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *