Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor de PvdA.
Natuurlijk gaan straks alle Tilburgers een heerlijk gesubsidieerd kopje koffie drinken in de centrale ruimte van het nieuwe gebouw Mindlabs in de Spoorzone. We hebben immers allemaal samen daarvoor 28 miljoen euro uitgelegd bij de oprichting van het complex.
Grapje.
Natuurlijk gaan straks alleen maar de bevoorrechte gebruikers een zwaar gesubsidieerd kopje koffie drinken in het gebouw van huurbaas gemeente Tilburg. De gewone vrouwen en mannen hebben niets te zoeken in het exclusieve kantoorpand dat verrijst naast volkstheater De Boemel, waar professoren van de Tilburgse universiteit dure onderzoekslaboratoria in de schoot geworpen krijgen zodat ze kunnen gaan onderzoeken waarom Tilburgers altijd ‘maawen’.
Niet dat de hooggeleerde heren dat laboratorium zelf niet kunnen betalen, overigens. Alleen, dat willen ze niet en daarin krijgen ze nog hun zin ook.
Het college hoort de lokroep van de lochal, de toekomstige gebruikers zien de ideale lokatie van het toekomstige pand en hebben het vervolgens op een akkoordje gegooid met gemeente en provincie. Zonder de miljoenenbijdrage van de Tilburgers willen de universiteit en andere gebruikers het kostbare pand niet betrekken, hebben ze laten weten. En zelf geld steken in nieuwbouw buiten de eigen campus, dat verrekt de universiteit al jaren.
Uiteindelijk zal het nieuwe Mindlabs de stad trouwens wel meer dan de nu geraamde 28 miljoen euro gaan kosten schat ik zo in. Tot op heden is namelijk nog geen enkele raming van dit en het vorige college juist gebleken. Zelfs de simpele verbouwing van een fietsenstalling wordt tweemaal zo duur. En elke steen die in het nieuwe stadskantoor wordt gestoken valt op zijn minst de helft duurder uit.
De vraag die rond de plannen voor MIndlabs geen enkele keer bevredigend is beantwoord luidt: “Waarom wil Tilburg zelf vastgoed gaan verhuren dat volgens grote beleggers te duur, niet geschikt en onrendabel is?” Dit college kan blijkbaar niet om de lokroep van de Lochal heen.
Het lijkt of de permanente lofzang op de mooie hal met bibliotheek – waar trouwens inmiddels de eerste gebreken aan het licht komen – zorgt voor een verdwazing in het normaal en helder nadenken. Mindlabs moet verbonden worden met de Lochal, een open verbinding tussen twee kenniscentra van de Spoorzone. In de ene hal wordt toekomst geschreven, in de andere kun je er over lezen.
Zoiets dus.
De hooggeleerde heer van de universiteit ziet het helemaal zitten. Hij heeft al een goed gevulde agenda, met dikbetaalde opdrachten, en kan zijn bedrijf in de Spoorzone verder uitbreiden.
Ook de uitgever van Het Brabants Dagblad wil een stuk kantoor huren en wellicht komen er nog een paar bedrijven die in het gemeentelijke pand trekken.
Fontys bouwt op eigen kosten, tenminste als een raadsmeerderheid het college nu al groen licht geeft, nog voordat een definitief bouwplan op tafel ligt.
In Tilburg staat ongeveer 75.000 vierkante meter kantoorruimte leeg. Natuurlijk vinden wij Tilburgers daarvan geen enkele meter geschikt voor Mindlabs.
Toch?
In veel van onze wijken staan huizen dichtgetimmerd te verpauperen, worden plantsoenen niet onderhouden, liggen stoepen scheef, verzakken de fietspaden.
We klagen over winkelstraten met onverhuurbare panden. Tegelijkertijd gaat deze coalitie waarschijnlijk straks met droge ogen beweren dat de gemeentelijke bijdrage van 28 miljoen euro aan Mindlabs verantwoord is en dat de bouw van het complex een enorme impuls zal geven aan de uitstraling van onze stad.
Zo hebben ze het vast al afgesproken.
Volgens mij zou een investering van 28 miljoen in het opknappen van rotte plekken in de wijken de uitstraling van Tilburg meer goed doen. Het college zou ook kunnen voorstellen financiële steun te verlenen – niet aan een florerende vakgroep van de universiteit, maar aan noodlijdende winkeliers die zo hun winkel wel open kunnen houden.
Om een (waarschijnlijk ondeugdelijke) vergelijking te maken: koop die panden maar op en verhuur ze net zo goedkoop als Mindlabs. Kortom gemeentelijk geld steken in een leefbaar Tilburg, waarin iedereen mee kan doen. De ondernemers die onder luid tromgeroffel in Mindlabs willen trekken kunnen allemaal financieel hun eigen broek ophouden. En als ze dat in dit geval niet willen, dan hoeft de gemeente die weigering volgens mij niet jarenlang te bekostigen.
We bieden als stad de belangstellenden voor dit project de gelegenheid daaraan deel te nemen, de toplokatie wordt goedkoop aangeboden en de ambtelijke ondersteuning die de instellingen nodig hebben ontvangen ze van alle kanten, uit Tilburg maar ook uit Den Bosch. De oude Grieken lieten tientallen eeuwen geleden al zien dat het soms heel verstandig is weerstand te bieden aan een mooi klinkende lokroep.
Dat valt voor iedereen na te lezen in de Lochal.
4 reacties
Voeg die van jou toe →Fijn Ernest dat je het niet elitair vindt!
Gesubsidieerd koffiedrinken met ‘gewone vrouwen en mannen’, wie dat dan ook mogen zijn, en kijken naar hooggeleerde heren, hooggeleerde dames zijn er blijkbaar nog niet.
Wat moeten ‘de oude Grieken wel niet denken van dit populistisch stukje Hans!
Inderdaad Jan, investeren in mensen. Niet in kostbare uithangborden.
Kritisch over de eerste minpuntjes vd #LocHal Hans ? En over de investeringsplannen van Mindlabs? Elke echte sociaal democraat is toch voor investeringen in mensen? Sociale stijging? Verheffing? De LocHal en Mindlabs stimuleren de ontwikkeling van ons Tilburgers toch?
Door…”Na de komst en omarming van de LocHal en de start bouw van Plan-T is MindLabs de volgende mijlpaal in de Spoorzone. Het is een volgende stap in de gebiedsontwikkeling met als doel: open en samenwerkend werken, leren en innoveren. Tegelijkertijd moet MindLabs ‘het uithangbord’ voor de economische ontwikkeling worden van de stad en regio op lange termijn”….
En als je daar geen of weinig vertrouwen in hebt en van mening bent dat het geld veel beter in mensen besteed kan worden zie ik graag hier maar vooral in de arena van de raad013 (zoals Hans v Vugt zegt) hoe wat waar wanneer ?