Meer dan miljoen Nederlanders met ernstige betalingsachterstanden

schuldenVeel mensen met schulden in Nederland raken steeds verder in de moeilijkheden doordat de Belastingdienst en deurwaarders maandelijks grote bedragen inhouden op loon of uitkering. De schuldproblematiek stijgt al jaren in ons land, op dit moment hebben meer dan 1 miljoen Nederlanders ernstige betalingsachterstanden. Sinds de crisis stijgen vooral de schulden bij de midden en hogere inkomens.

Bij schulden mogen de Belastingdienst en deurwaarders in het uiterste geval beslag leggen op inkomsten om deze achterstallige betalingen te innen. Hierin is wettelijk afgesproken dat door deze beslaglegging de schuldenaar niet onder het bestaansminimum mag komen. Dit noemt men de beslagvrije voet. Maar uit cijfers van de sociaal raadlieden blijkt dat honderdduizenden Nederlanders op die manier toch onder het bestaansminimum terecht komen en hierdoor nog dieper in de schulden raken. Dit maakte het programma Nieuwsuur op donderdagavond 26 februari 2015 bekend.

André Moerman van de Landelijk Organisatie Sociaal Raadslieden vertelde in het programma “Als mensen maar 600 euro over hebben om hun huur, zorgverzekering, telefoonrekening en boodschappen te betalen, gaan ze meer schulden maken. Mensen kunnen de huur niet meer betalen en in het ergste geval komen ze uiteindelijk op straat te staan. Dit kost de maatschappij alleen maar meer geld.”

in het krijt bij de overheidOok waarnemend Nationale Ombudsman Frank van Dooren zegt dat ze al jaren aandacht vragen voor de beslagvrije voet: “Maar nog steeds worden mensen de armoede ingedrukt. We hebben met zijn allen afgesproken dat mensen een bepaald bedrag moeten overhouden om te overleven, maar daar wordt door deurwaarders en de Belastingdienst geen rekening mee gehouden.”

Jaarlijks worden er tientalen miljoenen te veel door de deurwaarders en belastingdienst ingehouden. De Nationale Ombudsman pleit er dan ook voor dat de Belastingdienst de te veel ingevorderde schuld met terugwerkende kracht terugbetaalt. De Nationale Ombudsman publiceerde afgelopen jaren al twee rapporten ‘In het krijt bij de overheid’ en ‘Met voeten getreden’ over deze problematiek.

Wilbert van de Donk, voorzitter Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders zegt in een reactie op Nieuwsuur dat het veel te moeilijk is om de beslagvrije voet van de schuldenaar te berekenen. “Deurwaarders hebben vaak niet de juiste informatie om uit te rekenen wat het bestaansminimum is van de schuldenaar. Ook weten deurwaarders niet van elkaar dat er al beslag wordt gelegd op het inkomen. Hierdoor komen mensen inderdaad onder het bestaansminimum terecht. Wij hopen dat de beslagvrije voet wordt versimpeld.”

Om deze reden stuurt PvdA Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken volgende week een brief aan de Tweede Kamer waarin waarschijnlijk de versimpeling van de beslagvrije voet aan bod komt. Echter verschillende politieke partijen waaronder ChristenUnie en SP maken zich zorgen en gaan Kamervragen stellen omdat Klijnsma al jaren zegt dat ze dit probleem gaat aanpakken.

“Straks zit haar kabinetsperiode erop en zijn de problemen rondom de beslagvrije voet niet opgelost. Ondertussen wordt de schuldenproblematiek van vele Nederlanders alleen maar erger”,: SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Officiële reactie staatssecretaris Klijnsma: “De staatssecretaris van SZW laat weten dat mensen niet onder het bestaansminimum mogen komen. Daarom heeft zij in december in een brief aan de Kamer aangekondigd dat het kabinet het systeem gaat vereenvoudigen om het bestaansminimum beter te beschermen. Het kabinet werkt hard aan die vereenvoudiging en stuurt daarover volgende week een brief aan de Kamer.”

Download hier belangrijke publicaties over dit onderwerp:

Bron: Nieuwsuur

Het grootste probleem met schulden en betalingsachterstanden is niet de overheid, maar de schuldenaar zelf. Als je geen geld hebt, geeft het dan ook niet uit; vaste lasten en primaire levensbehoeften daargelaten natuurlijk.

Als ZZPer in de ICT werk ik voornamelijk voor consumenten. Helaas heb ik ook met regelmaat te maken met te laat betaalde facturen, niet betaalde facturen, uitstaande incassos en sinds kort een gerechtelijk incasso. Allemaal mensen waar weinig geld binnenkomt, maar het als water uitgegeven wordt.
Maar! Bij al die mensen staat een flinke LCD TV in de kamer, minstens 1 computer, snel internet, vaak extra zender pakketten op TV, ieder gezindlid een iPhone met bijbehorend abonnement en ga zo maar door.
En allemaal vragen ze zich af hoe het toch komt dat ze geen geld hebben; de hoge belasting, dure verzekering en dure brandstof zijn vaak de aangewezen oorzaak.
Maar de werkelijke oorzaak is dat er gewoon niet genoeg gewerkt wordt en teveel aan onzin wordt uitgegeven; vaak alleen “om erbij te horen” ten aanzien van vrienden en kennissen.

De grootste probleemmaker is naast de economische crisis vooral de overheid zelf! Niet alleen door de lastenverzwaring, maar hoofdzakelijk door krakkemikkige wetgeving en regels. En weer moet er gerepareerd worden en weer moeten tig mensen de schaamte voorbij. De participerende wetgeving is er niet voor de mensen maar voor een vluchtende overheid!

Geef een reactie