In een extra vergadering van de raadscommissie Bestuur op vrijdag 30 juni bleek dat een meerderheid positief denkt over de verkoop van het Koning Willem II stadion aan de voetbalclub Willem II. Een verkoopvoorstel wordt eind 2017 of begin 2018 verwacht en ook over de bedragen die ermee gemoeid zijn, zal dan pas duidelijk worden.
Het voorstel, waarover de gemeenteraad op maandag 3 juli 2017 zal gaan stemmen, behelst enkel de bereidheid om het stadion te gaan verkopen volgens een aantal voorwaarden. Als verkoopprijs wordt de boekwaarde van het stadion genomen, en dat is €10,2 miljoen.
Willem II en de gemeente Tilburg maken samen een investeringsplan en een onderhoudsplan voor meerdere jaren, waarbij Willem II verplicht wordt om deze plannen uit te voeren.
De gemeente is in dat geval bereid om voor 80% een garantie te verlenen op het benodigde bedrag voor deze investeringen, Willem II zal dan zelf de overige 20% moeten financieren. Voorwaarde is dan ook dat Willem II kan aantonen dat de investeringen het algemeen, publieke belang dienen. Daarnaast kan de gemeente een financiële bijdrage geven voor investeringen in veiligheid.
Het Koning Willem II stadion dateert uit 1995 met een verbouwing van het hoofdgebouw in 2000. Het is dan ook een wens van Willem II om het stadion weer bij de tijd en toekomstbestendig te maken.
Daarnaast is er ook een noodzaak vanwege de voetbalveiligheid om het stadion aan te passen. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij het KNVB-project ‘Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal in 2020’. Het doel van dit project is om door middel van goed gastheerschap en veiligheidsmaatregelen in en rond stadions voetbal weer tot een leuk en toegankelijk evenement te maken, terwijl tegelijkertijd relschoppers op een meer persoonlijke manier aan te pakken.
Ten slotte wil Willem II graag zelf de exploitatie in handen hebben. Eredivisieclubs in Nederland moeten hun inkomsten halen uit de verkoop van kaarten, verhuur van sky-boxen en de horeca, of de verpachting daarvan. Die inkomsten bepalen weer welke voetballers gekocht of gehuurd kunnen worden. Op die manier houdt de exploitatie rechtstreeks verband met de resultaten van Willem II in het voetballen.
Sjef Robben (CDA), Hans Smolders (LST), Eric Blommestijn (D66), Frans van Dommelen (Lokaal Tilburg), Bea Mieris (PvdA) en Cécile Franssen (VVD) staan achter het voorstel, ondanks de ‘losse eindjes’ die nog moeten worden uitgezocht. Ivo Seij (TVP) is tegen de verkoop, omdat het voor hem niet duidelijk is hoe de eigendom van het stadion kan bijdragen aan de voetbalprestaties van Willem II. Paulus Oerlemans (GroenLinks) en Bram Thewissen (Voor Tilburg) hebben nog twijfels omdat het verkoopplan nog nauwelijks is uitgewerkt.
Eén obstakel zit nog in de weg: de gemeente Tilburg heeft ooit aan het Consortium Stappegoor B.V. toegezegd dat het de grond rondom Willem II mag ontwikkelen, een afspraak die afloopt in maart 2018 (? Dit is niet geheel duidelijk…) Peter Noordanus: Het was geen fijne dag toen ik een paar jaar geleden las, dat de gronden zelfs twee keer beloofd zijn aan het Consortium. Dat is geen goede zet geweest.”
Een van deze beloftes staat in de aanvullende overeenkomst van 29 november 2012 tussen Consortium Stappegoor B.V. en de gemeente Tilburg.
Inmiddels is wethouder Berend de Vries in gesprek met het Consortium, dat bereid is om hierover te onderhandelen. Maar hoe het daarmee gesteld is, krijgen de Tilburgers niet te horen, want dat wordt alleen vertrouwelijk aan raadsleden verteld.