Huisartsen krijgen steeds vaker te maken met patiënten die doktersadvies niet opvolgen omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen. Dat blijkt uit het onderzoek naar zorgmijden dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) elk jaar uitvoert.
In 2013 kozen patiënten er vooral voor om niet naar een zorgaanbieder in de buurt zoals de psycholoog of fysiotherapeut te gaan. Maar in 2014 gaat het steeds meer ook om het niet opvolgen van een verwijzing naar het ziekenhuis of het niet doen van aanvullend onderzoek zoals lab of röntgenfoto’s.
Ook in Tilburg maken steeds meer zorgverleners zich ongerust en komen er steeds meer signalen over het aantal mensen dat geen geld heeft voor basiszorg. Hierdoor is de SP Tilburg in juli 2014 een digitale meldpunt en een open inloopspreekuur gestart om persoonlijk verhalen van ‘zorgmijders’ te horen. Ook hier komen soortgelijke resultaten naar boven.
Enkele reacties die de SP Tilburg ontving:
“Ik kan het eigen risico niet betalen, dus mijden ik en mijn kinderen al jaren alle zorg en de tandarts. Dat hierdoor schade is ontstaan mag duidelijk zijn.”
“Doordat ik astma heb en eczeem ben ik genoodzaakt tot het nemen van medicatie. Deze medicatie zorgt ervoor dat mijn gebit zeer zwak is en ik eigenlijk een aanvullende zorgverzekering zou moeten hebben.
“Ik mag geen andere zorgverzekering afsluiten, ik mag geen nieuwe schulden maken, maar ondertussen gaat wel m’n gebit naar de mallemoeren.”
“Afgelopen weekend is mijn kies getrokken omdat ik zo’n pijn had en dit heb ik moeten lenen bij iemand anders. Dus ben ik schuld aan het maken waar ik me dan weer druk over maak.”
“Ik heb medicijnen nodig voor mijn ziekte maar dit betekent dat ik alle dagen droog brood eet!”
De SP Tilburg maakt zich ernstig zorgen en stelt daarom de vragen aan het college van B&W.
Volgens berekeningen het Centraal Plan Bureau (CPB) zal het eigen risico in 2015 naar verwachting stijgen tot € 405. Ondertussen is het basispakket verder uitgekleed. Daarnaast zullen de vaste zorgpremies in 2015 naar verwachting ook verder stijgen (door de overheveling van een deel van de AWBZ naar de zorgverzekeraars). De LHV is bang dat de problemen daardoor in 2015 mogelijk nog groter zullen worden en meer mensen om financiële reden de zorg zullen mijden. Hierdoor kan het verhogen van het eigen risico leiden tot een gevaar voor volksgezondheid.
Top-5 van adviezen die niet worden opgevolgd:
Lab-onderzoek laten doen (4)*
Medicijnen afhalen (3)*
Naar een GGZ-instelling gaan (bijv. psycholoog) (1)*
Aanvullend onderzoek laten doen (bijv. röntgenfoto’s) (5)*
Naar een eerstelijns zorgverlener gaan (bijv.Fysiotherapeut) (2)*(* Tussen haakjes staat de positie in 2013)