“Multicultureel zonder dat het over loverboys gaat”

Rihana Jamaludin – Foto: Karla Hoffman

“De vroege ochtendzon scheen over de daken. Het silhouet van puntige daken en torenspitsen tekende zich duidelijk af tegen de witte lucht. De zomerdag maakte schoorvoetend haar entree, Amsterdam ontwaakte langzaam.”

Met deze drie regels begint Luchtdanser, de roman van Rihana Jamaludin. Het verhaal speelt zich grotendeels af op de daken van Amsterdam, waar drie vrienden hun vrije tijd besteden. In dit coming-of-age verhaal tarten de jongens als freerunners regelmatig de zwaartekracht, én de mensen om hen heen.

Tilburg

Luchtdanser is geschreven door de Tilburgse Rihana Jamaludin. In 1959 geboren in Paramaribo in een Hindoestaans-Javaans gezin, vertrok ze na de decembermoorden met haar man naar Amsterdam. Daar woonde ze zes jaar en leerde de stad goed kennen. Na haar scheiding werkte Rihana in Amersfoort als docent Interculturele Communicatie. Ze ontmoette haar huidige man. Sinds 13 jaar wonen ze nu in Tilburg Noord met hun twee zoons. Rihana: “Luchtdanser gaat over drie jonge vrienden, freerunners in het multiculturele Amsterdam. Ze hebben hun roots in Marokko, Suriname en Nederland. Ze hebben ieder hun eigen problemen. Maar ze steunen elkaar door dik en dun. Amsterdam speelt op de achtergrond een grote rol. In hun sport, het freerunnen, rennen en klimmen ze door de stad.”

Amsterdam

Iedere plek nabij de Albert Cuyp in Amsterdam, waar het verhaal zich afspeelt, kent Rihana. “Voor dit verhaal ging ik op onderzoek uit. Het verhaal moet in het echt in de omgeving kloppen. Ik bekeek de huizen en de daken om te beschrijven hoe de jongens zouden klimmen. Freerunning betekent vrijheid, maar is ook spannend. In Luchtdanser ontdekken de jongens iets duisters in de stad. Ook krijgen ze te maken met drugscriminelen. Ik schrijf nooit zomaar iets, maar onderzoek of het verhaal past in de omgeving en de geschiedenis. Dat is mijn stijl. Behalve de freerunners doen er ook nog een Somalisch en een Nederlands meisje mee.”

Over de auteur

Hoe werd Rihana schrijfster? “In Suriname had ik al ideeën. Maar het schrijven kwam er niet van. Wel hield ik plakboeken bij waarin ik alles opsloeg. In Nederland formeerde ik mijn verhalen tot boeken. Drie boeken gingen aan Luchtdanser vooraf. Vooral de Zwarte Lord kreeg veel publiciteit, zowel in Suriname als in Nederland. Het is een historische roman over een periode in de Nederlands/Surinaamse geschiedenis, het revolutiejaar 1848. Dat verhaal had ik al heel lang in mijn hoofd. De roman Kuis en de korte verhalen in Minnewake gaan over de liefde. Kuis speelt zich ook af in multicultureel Amsterdam.”

Multiculturele samenleving

Van al haar boeken staat Luchtdanser het dichtst bij het hedendaagse multiculturele Nederland. Rihana weet zeker dat jongeren het graag zullen lezen. Toch vond ze geen uitgever die het wilde publiceren. “Uitgevers durven het niet aan om boeken over jongeren in de multiculturele samenleving uit te geven. Ze zeggen dat allochtone jongeren minder lezen. Maar dat is omdat ze zich niet herkennen in de verhalen. In de literatuur komen inmiddels wel allochtone karakters voor. Maar de boeken zijn zelden geschreven vanuit hun perspectief. De meeste uitgevers wagen zich er niet aan. Daarom heb ik besloten dat het gratis te downloaden is. Anders blijft het een vicieuze cirkel. Alleen zo krijgt het de kans gelezen te worden.” Haar verhalen gaan over wat ze ‘de nieuwe allochtoon’ noemt. “Dat is iemand die is geboren in een een andere cultuur. Hij of zij heeft zijn eigen bagage, maar gaat wel mee in de Nederlandse samenleving. De nieuwe allochtoon behoudt zijn identiteit maar is wel geïntegreerd. Want dat is de moderne maatschappij, waarin mensen zich herkennen en waarmee ze zich kunnen identificeren.”

Het e-book Luchtdanser is vrij te downloaden op de website van Rihana Jamaludin www.rihanajamaludin.com. Het boek is inmiddels ruim 1000 keer gedownload, met name door jongeren.

Geef een reactie