Nieuwe coffeeshops: locaties staan nog niet vast

Op 8 juni 2023 werd door burgemeester Theo Weterings bekend gemaakt dat er twee coffeeshops bij komen. Sindsdien is dit het gesprek van de dag en maken veel inwoners zich zorgen. Deze zorgen zijn niet nodig, want de locaties van de twee nieuwe coffeeshops staan nog lang niet vast en werden ook niet zomaar uit de hoge hoed van de burgemeester getoverd.

Een reconstructie.

Uit het Coffeeshop beleid 2020, bladzijde 2

In juli 2020 heeft de gemeenteraad van Tilburg een nieuw beleid voor coffeeshops vastgelegd. Het oude beleid stamde uit 1992, deels ook uit 1997 en 2011 en was erg onduidelijk geworden. Een coffeeshopbeleid is nodig, omdat daarin wordt afgesproken wat wél mag en wat niet. Immers: je kunt alleen regels handhaven als je die regels eerst hebt opgeschreven.

En er mag vooral veel niet: Geen reclame maken, geen harddrugs, geen overlast, geen verkoop aan jeugdigen (onder de 18), geen verkoop van grote hoeveelheden, geen verkoop aan mensen die niet in de gemeente Tilburg wonen. En coffeeshops mogen geen alcohol ‘in huis’ hebben of verkopen.

Burgemeester

In het coffeeshopbeleid is ook afgesproken dat de burgemeester kan beslissen waar en wanneer er nieuwe coffeeshops bij mogen komen, maar wél volgens de criteria die de gemeenteraad heeft aangegeven.

Sinds 2011 mogen er in Tilburg 11 coffeeshops zijn. Maar inmiddels is het inwoneraantal van Tilburg flink gegroeid. Deze 11 coffeeshops trekken gemiddeld per jaar 250.000 bezoekers, terwijl dat in Brabant in andere gemeenten rond de 210.000 ligt. En meer bezoekers betekent meer (parkeer)overlast voor de omgeving en juist dát mag niet. Twee extra coffeeshops, van 11 naar 13, zouden dat probleem kunnen oplossen.

Citaat uit het coffeeshopbeleid: “De burgemeester is bevoegd om te bepalen op welk moment deze uitbreiding plaatsvindt. De burgemeester zal het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad vooraf informeren over het starten van het proces dat kan leiden tot de exploitatie van een nieuwe coffeeshop.

De gemeenteraad is vermoedelijk hierover geïnformeerd op 15 juli 2020. Vermoedelijk, omdat het hier ging om een besloten gemeenteraadsvergadering waarvan geen verslag is, zodat we niet kunnen nagaan of dit klopt.

Eisen

De nieuwe coffeeshops en de coffeeshopeigenaren moeten aan een flink aantal eisen voldoen:

Alleen de lichtblauwe ‘vlekken’ zouden in principe in aanmerking komen voor een coffeeshop, maar alleen als ook aan alle andere criteria is voldaan.

Alleen binnen de lichtblauwe vlekken op de kaart mag worden gezocht naar een plek voor een coffeeshop, maar alleen als ook aan de volgende regels is voldaan:
* Een coffeeshop mag niet binnen een afstand van 250 meter liggen van scholen, andere coffeeshops, centra voor daklozen- en of verslaafdenopvang;
* De locatie moet een horecabestemming hebben of kunnen krijgen;
* De locatie mag niet in een woonstraat liggen, behalve als de bebouwing in de straat op de begane grond voor meer dan 50% bestaat uit bedrijven;
* De locatie mag niet binnen de ringbanen liggen; (rood op de kaart)
* De locatie mag niet in het buitengebied liggen; (groen op de kaart)
* De locatie mag niet op bedrijventerreinen liggen; (paars op de kaart)
* Er moet sprake zijn van voldoende beschikbare parkeergelegenheid in de directe omgeving.

In 2022

In 2022 voegde de burgemeester de daad bij het woord. In twee brieven aan de gemeenteraad, in april en oktober 2022, schreef de burgemeester dat hij het vastgestelde beleid ging uitvoeren, wat betekende dat er twee nieuwe coffeeshops in Tilburg bij zouden komen. Dat betekent dus ook, dat gemeenteraadsleden die nu geschrokken hebben gereageerd op het recente bericht dat er twee coffeeshops bij komen, toen niet hebben opgelet.

In oktober is ook al bekend gemaakt dat ondernemers een adviesverzoek mochten indienen tussen 1 december 2022 en 15 januari 2023 en dat deze verzoeken uitgebreid zouden worden onderzocht aan de hand van de regels en criteria uit het beleid. De burgemeester schreef toen over het vervolg van het proces: “Via een openbare loting worden twee belangstellenden gekozen die schriftelijk worden uitgenodigd een aanvraag voor een horeca-exploitatievergunning voor een coffeeshop in te dienen. Een Bibob-toets is hier onderdeel van. Zodra deze stap is genomen, informeer ik u hierover via een raadsbrief.

Of het idee van een loting het allerbeste idee was, daarover kun je van mening verschillen. Maar er is voor zover we weten is er toen geen bezwaar tegen gemaakt vanuit de samenleving of de politiek.

Juni 2023

Op vrijdag 8 juni 2023 heeft de loting plaatsgevonden, waaruit twee locaties naar voren kwamen.
– Verdiplein 111 in Tilburg; en
– Koningsoord 134 in Berkel-Enschot.

Dat betekent niet dat hier inderdaad coffeeshops zullen komen. In tegendeel. De ondernemers die deze twee locaties hebben ingediend mogen als eerste een vergunningsaanvraag doen, waarbij zij (opnieuw) hun doopceel en kerfstok zullen moeten tonen. Ze moeten aantonen dat ze zelf van onbesproken gedrag zijn én ze moeten aantonen dat de gevraagde locatie aan alle gestelde eisen voldoet.

Zo niet, dan gaat het niet door. Dan is de volgende locatie met bijbehorende ondernemer op de lotingslijst aan de beurt om een vergunningsaanvraag in te dienen.

Zo wel, dan volgt er een lang proces, zoals bij alle andere ondernemers die ergens een locatie willen. Met inspraak voor de buurt, met mogelijkheid om bezwaar in te dienen of in beroep te gaan. Het is dus nog lang niet zeker of de nieuwe coffeeshops daadwerkelijk op de gelote locaties gaan komen. Hiervoor moeten de ondernemers eerst een vergunning aanvragen én deze moet worden toegekend.

Tot slot

Er valt nog een discussie te voeren of dit de handigste manier is om twee nieuwe locaties voor coffeeshops te kiezen. Het zou wellicht ook een idee kunnen zijn om de gehele lijst met de uitslag van de loting in één keer bekend te maken, zodat de hele stad met elkaar in discussie kan over de beste twee locaties.

Geef een reactie