Nieuwe stichting organiseert jaarlijkse herdenking slavernijverleden

Slavenschepen voor St, Eustatius. – 1763 – S. Weuijster / Atlas van Stolk

Tilburg is sinds kort een stichting (in oprichting) rijker: de Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg is opgericht door een aantal maatschappelijk betrokken Tilburgers die racisme en discriminatie in Tilburg willen tegen gaan door middel van meer wederzijds begrip en kennis van elkaars achtergrond.

Tilburg is een multiculturele stad, met mensen met allerlei verschillende culturele achtergronden. Meer dan een kwart van de 214.000 inwoners heeft een niet-Nederlandse culturele achtergrond. Zo wonen er ruim 8.000 mensen met een ‘Afro-Caribische’ achtergrond in Tilburg; mensen met roots in Suriname of de (voormalige) Nederlandse Antillen en Aruba. Veel van deze grote groep Tilburgers
zijn nazaten van ‘tot slaaf gemaakten’ – voorouders die slachtoffers waren van de Nederlandse trans-Atlantische slavenhandel die tussen de 15e en 19e eeuw plaatsvond.

De slavernij werd op 1 juli 1863 formeel afgeschaft in het Koninkrijk der Nederlanden. In Suriname geldt ‘Keti Koti’ (de gebroken ketenen) nog altijd als een nationale feestdag.  Meer achtergronden hierover zijn te vinden op de website ifthenisnow.eu.

De eerste activiteit waarmee de stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg naar buiten treedt, is een herdenking op 1 juli 2018.

Op zondag 1 juli 2018 vindt, in het Vrijheidspark in Tilburg, de eerst officiële Tilburgse herdenking plaats van de Nederlandse afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij. Daarbij wordt herdacht dat het 155 jaar geleden is dat de slavernij formeel ten einde kwam in Suriname en op de toenmalige Nederlandse Antillen.

De herdenking begint om 14.00. Inloop is vanaf 13.30. Einde zal zijn rond 15.00. De burgemeester van Tilburg, de heer Theo Weterings, benadrukt het belang voor deze herdenking door zijn aanwezigheid. Daarbij zal hij spreken namens het Tilburgse gemeentebestuur en tevens een krans leggen. Ook zullen andere organisaties een krans leggen als eerbetoon aan de slachtoffers van de slavernij die zich tussen de 15 e en 19 e eeuw voltrok.

De stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg zal jaarlijks deze herdenking organiseren en daarnaast door het jaar heen diverse activiteiten ontwikkelen die te maken hebben met het geven van informatie over ons slavernijverleden, verdraagzaamheid en emancipatie. De initiatiefnemers organiseren op 30 juni ook een ‘Keti Koti dialoog tafel’ om het gesprek tussen Tilburgers over het slavernijverleden en –erfenis te faciliteren. Een deskundige verzorgt daarvoor een inleiding.

De herdenking wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, antidiscriminatiebureau RADAR en ‘Erfgoed Tilburg / Stadsmuseum Tilburg’.

Het is zeer verheugend dat we onze eerste officiële kranslegging in Tilburg hebben gehad op 1 juli in het kader van Keti Koti. Maar al gedurende n jaar of 5 organiseert de Keti Koti Werkgroep Tilburg een herdenking met o.a. een dialoogtafel, ook dit jaar. Bovenstaande info is dus niet helemaal korrekt en kompleet.

Geef een reactie