Op zondagmiddag 14 oktober 2018 spreekt Arabiste en publiciste Petra Stienen de zevende Peerke Donderslezing uit in theater De Nieuwe Vorst.
Het thema van Petra’s lezing is mensenrechten, vrijheid en democratie in de Arabische wereld. Zij bespreekt daarin Arabische mensen die haar inspireren: de ‘Arabische Peerkes’, daarmee refererend aan Petrus ‘Peerke’ Donders, de naamgever van de lezing.
Arabist Jan Jaap de Ruiter, als universitair docent verbonden aan Tilburg University, is co-referent.
Veel mensen zetten zich in voor een betere wereld, ook in de Arabische landen. In rechts-extreme kringen worden deze mensen wel eens ‘snowflakes’ genoemd, maar vele sneeuwvlokken kunnen een tak breken. De roep om verandering van binnenuit en de opkomst van liberale bewegingen geven hoop op een ander Midden-Oosten. Met de ‘Arabische Peerkes’ geeft Petra Stienen een gezicht aan die ontwikkelingen. Het is het verhaal van mensen die tegen de stroom in durven te roeien, van de dromen van jonge activisten, zakenlieden, journalisten en kunstenaars in de Arabische wereld.
De lezing van Petra Stienen wordt gevolgd door een co-referaat van Jan Jaap de Ruiter, die o.a. zal ingaan op de kruisbestuiving tussen de Arabische wereld en het Westen. Na afloop is er tijd voor een gesprek tussen de twee sprekers en het publiek in de zaal.
De lezing is op zondag 14 oktober 2018 met een aanvang van 14.00uur (inloop vanaf 13.30uur) in het Theater De Nieuwe Vorst aan de Willem II-straat 49, 5038BD Tilburg.
Over de Peerke Donderslezing
Peerke Donders (1809-1887) was Tilburger én wereldburger. Geboren als zoon van een arme Tilburgse huiswever en overleden in Suriname, na een leven onder de melaatsen, blijft hij een man die sterk tot de verbeelding spreekt. Peerke was een gewone Tilburger die verantwoordelijkheid nam voor mensen aan de andere kant van de wereld. In oktober 2009 herdacht Tilburg de 200ste geboortedag van Peerke Donders.
In datzelfde jaar, op 1 november, organiseerde het Wereldpodium de eerste Peerke Donderslezing. Deze werd uitgesproken door de net aangetreden Commissaris der Koning(in) Wim van de Donk. Met deze eerste Peerke Donderslezing hoopte de organisatie een traditie te starten waarin Tilburg zich, in navolging van zijn beroemdste inwoner, verder profileert als stad van betrokken wereldburgers. Dat is gelukt, want de lezing is inmiddels toe aan de zevende editie. Na Wim van de Donk spraken de volgende personen drukbezochte Peerke Donderslezingen uit: Guy Verhofstadt (2010), Femke Halsema (2011), Lilianne Ploumen (2013), Tinkebell (2014) en Gloria Wekker (2016).