De politie Midden en West Brabant heeft het waarschuwingssysteem SMS-Alert in het afgelopen jaar 262 keer ingezet. In 40 gevallen leverden de verstuurde berichten direct bruikbare tips op. Er werden mede dankzij de deelnemers van SMS-Alert 30 vermiste personen terug gevonden. Ook werden twee overvallen, één straatroof en één inbraak in een woning mede opgelost na tips van deelnemers aan het project. Het aantal deelnemers aan SMS-Alert steeg in 2010 van 92.000 naar ruim 100.000. Komend jaar wil het korps MW-Brabant deelnemen aan de implementatie van Burgernet, waarin SMS-Alert geïntegreerd wordt.
Burgerparticipatie wordt steeds belangrijker bij het politiewerk. Naast SMS-Alert zet het korps MW-Brabant ook andere middelen in om de medewerking van het publiek te vragen zoals YouTube, GoogleMaps en Twitter.
Dat het twitteren van SMS-Alert berichten succesvol is bleek enige tijd geleden al toen een overvaller via een met Twitter doorgezet SMS-Alert bericht werd aangehouden. Een opmerkzame burger kreeg een Twitterbericht van een vriend die geabonneerd is op SMS-Alert. Deze vriend kreeg een SMS-Alert bericht over een overval en twitterde dit door aan zijn kennis omdat de melding over zijn wijk ging. De opmerkzame burger zag net op dat moment de overvaller over zijn schutting klimmen en in een loods verdwijnen. Na het bellen van 112 kon deze man worden aangehouden.
Een ander voorbeeld is het terugvinden van een zevenjarige vermiste jongen in Dongen op 7 juni van dit jaar. Zijn familie meldde de vermissing nadat hij niet op school arriveerde. Een oplettende deelneemster zag het jochie rond 12.00 uur fietsen in ’s Gravenmoer en stelde daarop de politie in kennis.
SMS-Alert is via Twitter te volgen via http://twitter.com/#!/politiesmsalert