dinsdag 23 juli 2024

2 gedachten over “Politieke puinhoop in slow-motion

  1. Goede analyse, en een aannemelijk scenario. We hebben het al eerder zien gebeuren met Forum voor Democratie vier jaar geleden. De afgelopen 21 jaar hebben we dit soort electorale oprispingen al vaker zien komen en gaan. Ze stijgen pijlsnel als een komeet omhoog, om daarna net zo snel weer naar beneden te komen, waarbij slechts wat brokstukken overblijven. Het gefragmenteerde politieke landschap maakt de bestuurbaarheid er bepaald niet beter op.
    Het is pijnlijk om te zien dat brede lagen van de bevolking willen doen alsof er geen multi-culturele samenleving bestaat (met name PVV, Forum en JA21), of hun ogen willen sluiten voor klimaatverandering en stikstof (BBB dus).
    Dat maakt het aanpakken van de achterstanden, misstanden en verwaarlozing ontstaan door 12 jaar neo-liberaal beleid er niet gemakkelijker op (niet aanpakken stikstof-problematiek, woningbouw, Toeslagen-affaire, gevolgen gaswinning in Groningen, verouderde automatisering bij de Belastingdienst, geen voorraden van strategische goederen (b.v. mondkapjes) toen de Covid-pandemie uitbrak, capaciteitstekorten in bejaardenzorg, Jeugdzorg en Wmo, enz. enz.) .
    Daar zou het over moeten gaan.
    Er is een lichtpuntje: het systeem van coalities blijkt veerkrachtig genoeg om deze golven in de diepte op te vangen. Maar dat wel met de keerzijde dat echt aanpakken van zaken nogal moeizaam van de grond komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *