Deze 4e mei is behoorlijk koud begonnen. In een strook van Overijssel en Brabant heeft het namelijk op grote schaal gevroren op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter. Dit kwam vooral omdat het in die provincies helder werd afgelopen nacht. De koudste plek moeten we zoeken in Twenthe met -1,8°C, gevolgd door Woensdrecht (-1,7), Gilze-Rijen (-1,4), Hupsel (-1,2), Herwijnen (-1,1), Deelen (-1,0°C), Eindhoven (-0,7), Heino (-0,4) en in Volkel waar het -0,3°C werd. Zelfs aan de kust in Wijk aan Zee daalde het kwik tot onder het vriespunt.
In De Bilt bleef de temperatuur precies op 0,0°C steken. Aan de grond op tien centimeter hoogte was het nog kouder en was er zelfs sprake van matige vorst. Zo melden Woensdrecht, Gilze-Rijen en Eindhoven afgerond een temperatuur van -5 graden, Volkel en Heino hadden ieder -5,6°C en in Twenthe was het opnieuw het koudst met -7,1°C. Voor de rest van het land was er m.u.v. het noorden overal sprake van lichte vorst aan de grond. De laatste keer dat de dag van Dodenherdenking zo koud begon was in 1979 toen Soesterberg nog een kwikstand liet zien van -2,4°C en De Bilt -1,5°C. Je zou zeggen dat de IJsheiligen al gearriveerd zijn, terwijl die volgens de weerkalender pas op 11 t/m 14 mei op bezoek komen.
Ondanks de koude start zal deze zondag voor de rest prima verlopen. Het blijft droog en met meer wolken dan zon wordt het zo’n 16 graden. Morgen is het Bevrijdingsdag 2014 en wordt, net als vorig jaar, een prachtige dag. Zon en wolken wisselen elkaar af en het kwik loopt in onze regio op naar de 20 graden of zelfs iets meer. Vorig jaar werd het nog ruim 21 graden op de 5e mei. Ga het vieren, niet alleen vanwege onze vrijheid maar ook omdat het er naar uitziet dat het tevens de laatste mooie dag van de week wordt. We schakelen namelijk over op serieus herfstweer en dat betekent in dit geval ook lagere temperaturen. Van tijd tot tijd vallen er buien of zijn er perioden met regen. Om het herfstweer compleet te maken gaat het elke dag harder waaien van matig tot vrij krachtig op het einde van de week en dat is windkracht 4 tot 5.
Het begint dus allemaal op dinsdag als in de loop van de dag vanuit het westen het eerste van een reeks van neerslaggebieden over het midden van Brabant zal trekken. Dit houdt tot in het weekeinde aan. Het zal niet altijd nat zijn, want tussendoor is er ook ruimte voor droge perioden met wat zonneschijn. De temperatuur schommelt rond een graad of 16. Maar doordat het elke dag steeds harder gaat waaien wordt het gevoel ook steeds frisser. De gevoelstemperatuur komt dan op zo’n 10 tot 12 graden te liggen. Omdat de bewolking overheerst hoeven we niet meer bang te zijn dat het gaat vriezen deze week. Oorzaak van het onstuimige lenteweer zijn lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden steeds hun weg weten te vinden naar de Noordzee. Pas in het weekeinde zien we dat er verandering komt in het stromingspatroon in de atmosfeer als de depressies zich meer op Scandinavië gaan richten. Maar de verwachting is wel dat dan bij ons het dieptepunt wordt bereikt met heel veel regen (20 tot 25 mm in totaal), en nog meer wind.